'Alevilere saldırılarla ilgili soruşturma başlatıldı mı?'

HDP milletvekili Sibel Yiğitalp, Alevilere yönelik son günlerde artan saldırılara ilişkin Başbakan Davutoğlu ve İçişleri Bakanı Öztürk’ün yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

'Alevilere saldırılarla ilgili soruşturma başlatıldı mı?'

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, Alevilere yönelik son günlerde artan saldırılara ilişkin Başbakan Ahmet Davutoğlu ve İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk’ün yanıtlaması istemesiyle soru önergesi verdi.

Yiğitalp önergelerinde, 5 Ağustos’ta Sultangazi Pirsultan Abdal Kültür Derneği Cemevi Başkanı Zeynel Odabaş’ın silahlı ve sopalı saldırıya uğradığına; 6 Ağustos’ta Adıyaman’ın Yarmayaka (Çakal) köyünde, köye halıcı kılığında gelen kimliği belirsiz üç kişinin köylülere ‘Buralarda kaç Alevi köyü var’ diye sorarak Alevileri tedirgin ettiğine ve yine Erzincan’ın Kemah ilçesindeki Alevi köylerinde ve Dersim’in köylerinde de benzer olayların yaşandığını belirtti.

Yiğitalp, 7 Ağustos’ta Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Baki Düzgün, eşi Yurdanur Düzgün ve Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir’in “Aleviler Barış İstiyor” konulu toplantıya katılmak üzere İstanbul’dan Ankara’ya seyahatleri sırasında araçları direkt hedef alınarak uzun namlulu silahlarla tarandıklarını da hatırlatarak, “10 Ağustos 2015 tarihinde ise; İstanbul’un Üsküdar ilçesine bağlı Çamlıca Kirazlı Mahallesi’nde Alevi yurttaşların yaşadıkları evlere, kırmızı renkte çarpı işaretleri konulmuştur. Evine işaret konulan yurttaşlardan Demokratik Alevi Dernekleri Üyesi Ali Kartal; 4 Alevi ailenin evinin işaretlenmesinin kişisel bir saldırı değil Alevi toplumuna yönelik bir saldırı ve tehdit olduğunu belirtmiştir” diye ekledi.

Sorular

HDP’li Yiğitalp, Davutoğlu ve Öztürk’e şu soruları yöneltti:

* 5 Ağustos 2015 tarihinde Sultangazi Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Cemevi Başkanı Zeynel Odabaş’a yapılan saldırıyla ilgili bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatıldıysa ne aşamadadır?

* 6 Ağustos tarihinde itibariyle basında yer alan haberlerden hareketle; Erzincan, Dersim ve Adıyaman’da halıcı olduklarını iddia ederek dolaşan ve Alevi yurttaşların tedirginlik yaşamasına sebep olan şahıslar kimlerdir? Olaylarla ilgili soruşturma başlatılmış mıdır, başlatıldıysa ne aşamadadır?

* 7 Ağustos 2015 tarihinde, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Baki Düzgün, eşi Yurdanur Düzgün ve Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir’i direk hedef alarak pusu kurulmasıyla ilgili bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatıldıysa ne aşamadadır?

* 10 Ağustos 2015 tarihinde İstanbul’un Üsküdar ilçesine bağlı Çamlıca Kirazlı Mahallesi’nde Alevi yurttaşların yaşadıkları evlere, kırmızı renkte çarpı işaretleri konulmasıyla ilgili bir soruşturma başlatılmış mıdır?

* Aynı hafta içerisinde iki kez Alevi Kurum yöneticilerini hedef alan silahlı saldırılar yaşanması, Alevi yurttaşların evlerine yönelik işaretlemelerin yapılması: bu durumların tekrar yaşanmaması için sizi herhangi bir önlem almaya sevk etmiş midir?

* Son dönemlerde Alevi yurttaşlara ve ibadet merkezlerine yapılan bu saldırıların IŞİD barbar çetesiyle herhangi bir bağlantısına rastlanılmış mıdır? Bir bağlantı  olabileceği ihtimali üzerinde durulup, bu bağlantıların ortaya çıkarılması için herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?

* Tüm bu yaşananlar, toplumsal hafızamızda asla silinmeyecek izler bırakan Çorum, Maraş ve Sivas olaylarının fail ya da faillerinin cezalandırılmaması ile bağlantılı olabilir mi?”

Güncelleme Tarihi: 13 Ağustos 2015, 07:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER