'Anayasa Mahkemesi af yasasını genişletebilir'

Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, af teklifi için 360 milletvekili kabul oyuna ihtiyaç olduğunu belirterek, bunu altındaki bir sayının yasayı Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacağına dikkat çekti. Türk'e göre bu durumda da anayasanın eşitlik ilkesi gereği yasanın kapsamı genişleyebilir. AK Parti ve MHP'nin milletvekili sayısı ise 340.

'Anayasa Mahkemesi af yasasını genişletebilir'
Hürriyet yazarı Sedat Ergin, kamuoyunda ‘Rahşan affı’ olarak bilinen 2000 yılındaki yasa çalışmasını yürüten dönemin DSP’li Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk’le, MHP’nin Meclis Başkanlığı’na sunduğu af teklifini konuştu.


Yasanın kabul edilebilmesi için TBMM üye tam sayısının beşte üçü, yani 360 milletvekilinin kabul oyu gerektiğine dikkat çekilen yazıda, teklifin belirtilen vekil sayısının altında bir rakamla kabul edilmesi durumunda, Anayasa Mahkemesi’nin şekil yönünden iptal edebileceği vurgulandı. AK Parti ve MHP’nin milletvekili sayısının 340 olduğu hatırlatılarak, yasanın geçmesi için diğer partilerin desteğinin aranması ihtiyacına işaret edildi.

Sedat Ergin’in “Suçlular yeniden aramıza mı dönüyor?” başlığıyla yayımlanan yazısının özeti şöyle:

Rahşan Hanım’ın dediği oldu ve DSP-MHP-ANAP koalisyon hükümetinin hazırladığı ‘23 Nisan 1999 tarihine kadar işlenen suçlardan dolayı şartla salıverilmeye, dava ve cezaların ertelenmesine dair 4616 sayılı kanun’ 21 Aralık 2000 tarihinde TBMM’den geçti.

Görünüşte her şey Rahşan Hanım’ın istediği ölçüler içinde kurgulanmıştı, ancak ne olduysa sonradan oldu. Anayasa Mahkemesi (AYM), aldığı bir dizi kararla Anayasa’nın ‘eşitlik’ ilkesinden yola çıkarak, yasada öngörülmeyen birçok suç kategorisini de bu düzenlemelere dahil etti. Sonuç, yasanın kapsamının kademe kademe genişlemesi oldu. İlk başta yasadan 23 bin kişi yararlanırken, daha sonraki uygulamada sayı 45 bine kadar çıktı.

…Türkiye, tam 18 yıl sonra bugün kendisini yeniden aynı tartışmanın içinde bulmuştur. Bu kez inisiyatifi üstlenen AK Parti iktidarını dışarıdan destekleyen, ‘cumhur ittifakı’nın paydaşı MHP’dir. Önceki gün açıklanan MHP imzalı yasa teklifi, 2000 yılındaki yasayla benzer bir mantığa oturuyor. Ancak infaz indirimleri için eski yasada 10 yıl öngörülmüşken, bu teklifte 5 yıllık bir indirim öneriliyor.

…O dönemde bu yasa çalışmasını bizzat yürüten DSP’li Adalet Bakanı Prof. Hikmet Sami Türk, dünkü sohbetinde şöyle konuştu;

“O dönemde de itirazlar yoluyla bu konu Anayasa Mahkemesi’nin önüne geldiğinde, mahkeme ‘eşitlik ilkesi’ne dayanarak aldığı kararlarla bu yasanın bazı hükümlerini iptal etmiş, bu da yapılan düzenlemelerin kapsamının genişlemesine yol açmıştı. Bu teklif yasalaştığı takdirde AYM’nin önüne geldiğinde, yeniden bazı hükümlerinin iptal edilerek kapsamın genişlemesi güçlü bir olasılıktır.”

Güncelleme Tarihi: 28 Eylül 2018, 16:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER