Ankara'da Özen için meşaleli yürüyüş

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Ankara Meclisi, Şemdinli'de oynadığı cismin patlaması sonucu yaşamını yitiren 8 yaşındaki Behzat Özen için eylem yaptı.

Ankara'da Özen için meşaleli yürüyüş
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Ankara Meclisi, Şemdinli'de oynadığı cismin patlaması sonucu yaşamını yitiren 8 yaşındaki Behzat Özen için eylem yaptı.

Yüksel Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya HDK'liler, "Ceylanlar öldürülmeye devam ediyor. Behzat Özen'in faili devlettir" yazılı pankart ile fotoğraflar açtı. HDK'liler, buradan Karanfil Sokak ve Ziya Gökalp Caddesi üzerinden Sakarya Meydanı'na yürüdü, sık sık "Çocuklar ölmesin", "Birleşe birleşe kazanacağız", "Faşizme karşı omuz omuza", "Katil devlet hesap verecek" sloganları atıldı.

HDK İl Meclisi adına açıklama yapan Eylem Ataş, hükümetin, mayınların kaldırılmasına ilişkin düzenleme olan Ottowa Sözleşmesi'ni 2004 yılında imzaladığını ancak hala sözleşmenin gereğini yerine getirmediğini belirtti.

"Demokratik çözüm ve barış sürecinde, somut olumlu bir adım olarak bunun yapılması devlet için çok mu zordu?" diye soran Ataş, "Eğer bu yapılmış olsa idi, daha 8 yaşındaki Behzat Özen ölmez, Tayfun Can ise yaralanıp şoka girmezdi" diye konuştu.

Hükümetin bölgede yaptığı karakol yapımlarına dikkat çeken Ataş, hükümetin 21 Mart'ta Abdullah Öcalan'ın mesajıyla başlayan çözüm sürecinin gereklerini de yerine getirmediği belirtti.


İktidarın son olarak, Rojava sınırına "utanç duvarı" inşa etmeye başladığını hatırlatan Ataş, "Aynı halkın gayrimeşru bir biçimde vaktiyle birbirinden ayrılması yetmiyormuş gibi, buna bir de aralarına utanç duvarlarını eklemenin tekçi/faşist zihniyetin dışa vurumundan başka bir anlamı olabilir mi?" diye sordu.

Eylem Ataş, son olarak şunları söyledi:

"HDK ve HDP olarak, Behzat Özen'in ölümüne yol açan patlama hakkında sesini çıkarmayan, sorumluluğunu kabul etmeyen AKP iktidarı bilmelidir ki; bir başka yerde benzeri gelişme yaşandığında ne tür bir açıklama yaparsa yapsın inandırıcı olamayacaktır. O nedenle sizi bir an evvel sorumluluklarını kabul ederek, vaktiyle döşediğiniz mayınlar ve diğer tüm savaş oyuncaklarınızı imha etmeye çağırıyoruz."

Açıklamanın ardından bir süre oturma eylemi yapan HDK'liler, daha sonra dağıldı. / etha

Güncelleme Tarihi: 02 Kasım 2013, 15:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER