'Asıl kıyamet ulusal birliğin sağlanmaması'

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, sandıktan HDP’nin çıkıp çıkmasının telafisinin mümkün olduğunu asıl kıyametin ulusal birliğin sağlanmamasıyla kopacağına dikkat çekti.

'Asıl kıyamet ulusal birliğin sağlanmaması'
HDP Amed 1. Olağan İl Kongresi 'Yeni Yaşam İçin Özgürlüğümüzü Örgütlüyoruz' sloganıyla gerçekleştirildi. Kürtlerin ulusal birliğinin önemine vurgu yapan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, sandıktan HDP’nin çıkıp çıkmasının telafisinin mümkün olduğunu asıl kıyametin ulusal birliğin sağlanmamasıyla kopacağına dikkat çekti. 


Hakların Demokratik Partisi (HDP) Amed 1. Olağan İl Kongresi "Yeni Yaşam İçin Özgürlüğümüzü Örgütlüyoruz" sloganıyla gerçekleştirildi. Seyrantepe Kapalı Spor Salonu'nda gerçekleştirilen kongreye, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, BDP İl ve ilçe belediye eşbaşkanları, ESP Eş Genel Başkanı Sultan Ulusoy, HDP MYK üyesi Hüda Kaya, HDP, PM, MYK üyeleri, KESK Genel Başkanı Nami Özgen, sanatçılar Ferhat Tunç, Pınar Aydınlar, HDP il ve ilçe yöneticileri ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu, sendika üye ve yöneticileri katıldı.

Salonda, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın dev posterleri, Kader Ortakaya, Arîn Mîrxan, Suphi Nejat Ağırnaslı, Şeyh Said, Mele Mustafa Barzani, Seyit Rıza, Erdal Eren, Mahsum Korkmaz ve Deniz Gezmiş fotoğraflarının asılması dikkat çekerken, sık sık ‘Bijî Serok Apo’, ‘Bijî berxwedana Kobanê’, ‘Şehit namirin’ sloganları atıldı.

Kongrede sanatçılar Bülent Turan ve Pınar Aydınlar sahneye çıkıp coşkulu parçalar söylerken Pınar Aydınlar'ın seslendirdiği "Herne Pêş" marşına salondakiler eşlik etti. 

Seslendirdiği marş sonrası Kobanê zaferini selamlayan kısa bir konuşma yapan Aydınlar, "Özgürlükten daha kıymetli bir şeyimiz yok. Bugün 'Kobanê düştü' diyenlerin ne halde düştüğünü gördük" diyerek, Kobanê'de yaşamını yitirenleri andı. 

Aydınlar'ın ardından geçtiğimiz günlerde Kobanê'ye de giderek, YPG ve YPJ savaşçılarını ziyaret eden Ferhat Tunç sahne aldı. Tunç, bugün halkların özgürlüğünden söz ediliyorsa ve özgürlük konusunda büyük kazanımlar elde edilmişse, Öcalan'a ve onun felsefesine borçlu olunduğunu söyledi. 

Kongrede müzik programının ardından divan üyelerinin seçimi yapıldı. Divan başkanlığına Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı seçildi. Anlı, “Bugün milyonlarca insan Kürt halkını tanımıştır, Şengal ve Kobanê'yi tanımıştır. Bu salonu dolduramayanlar, bu halkın gücünü görsünler" dedi.

‘BU SELAMI SÖYLETEN BU HALKIN DİRENİŞİDİR’

Kongrede salona seslenen HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ konuşmasına Kürtçe başladı. Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştiren Yüksekdağ, “Dün ‘Kobani düştü düşecek’ diyenler, bugün selam söylüyorlar. İşte bu selamı söyleten bu halkın direnişidir. Baskıcı diktatörlük anlayışını savunanların karşısında devrimin günleri başladı. İktidar daha çok tükürdüğünü yalayacak. Zulmedenler de katledenler de bu Amed halkının, Kobanê’nin sergilediği tavır karşısında eğilmek zorunda kaldılar” şeklinde konuştu.

DAVUTOĞLU’NA YÜKLENDİ

Yüksekdağ konuşmasını şöyle sürdürdü: “Başbakan Davutoğlu, Amed’de yaptığı konuşmada Kobanê’ye selam söylüyor, ‘Güzel Kürtçemizi öğrenmeye çalışacağım’ diyor, ama yine aynı başbakan bu halkın ana dil hakkını burnundan getiriyor. Bu halkı anadilinden başka bir dili öğrenmek zorunda bırakamazsın. Selam yollayacağına, Kürtçe öğreneceğine Kürt sorununun ve Türkiye’nin demokratikleştirilmesi için uğraş! Bugüne kadar çözüm masasında beklettiğin Sayın Abdullah Öcalan’ın müzakere taslağını tartışmaya aç!”

‘BARAJ ASLA BİZE ENGİL DEĞİL’

Seçimler öncesi tartışılan gündemde olan seçim barajının düşürülüp düşürülmeyeceği konusuna değinen Yüksekdağ, “Dış politikanız da yerlerde sürünüyor, içte de bütün siyasi programlarınız dikiş tutmuyor. Bizim yenilgi diye bir gerçeğimiz yok. Biz zaferimizi bugünden ilan ediyoruz. Karşımıza çıkardıkları baraj asla bize engel değildir. Bizim karşımıza Kobanê’de çıkartılan baraj, Yunan halkının önündeki baraj nasıl aşıldıysa, bu seçim barajını da aşacağız. Direnenlerin gücü ve siyaseti bu çağı belirlemeye başladı ve giderek de daha güçlü belirleyecek. Yeni bir güne merhaba dedik” diye konuştu.

KOBANÊ ZAFERİ ORTADOĞU DENGELERİNİ DEĞİŞTİRECEK GÜÇTE

Yüksekdağ’ın ardından konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahhatin Demirtaş ise, Kobanê’de DAİŞ’e karşı savaşan Kürtlerin zaferinin bütün Ortadoğu dengelerini değiştirecek güçte olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştiren Demirtaş, “Kobanê’de elde edilen askeri üstünlük bütün Ortadoğu dengelerini değiştirecek güçtedir. IŞİD şahsında barbarlığın ve faşizmin, Kobanê’de egemen olmaya çalışması tesadüf değildi. IŞİD, 3-4 yıldır kendini hazırlıyor. Zannedersiniz ki IŞİD’i kuranlar, Kürtlere karşı kurdular. Suriye’deki bütün savaşı bırakıp Kobanê’ye yüklendiler. Bazı devletlerin gönderdiği silahlar, Kobanê’ye karşı kullanıldı. Cumhurbaşkanı yatıp kalkıp ‘Niye Kobanê?’ diye soruyor. Ama onu IŞİD’e sor. ‘Niye tüm gücünüzle Kobanê’ye saldırıyorsunuz?’ diye sor. IŞİD, sadece kendini Müslüman görüyor. Kobanê'de kaybeden İslam değil, Kobanê'de var olacak olan İslam'dır. İslam’ı da biz biliriz, kimse bizden iyisini bilmez diyen zihniyet bize AKP’yi çağrıştırıyor. IŞİD ve yerli tetikçilerinin İslam üzerinde oynadığı oyunu anlayarak siyaset yapacağız” dedi.

‘MÜZAKERE SÜRECİ İÇİN BU BİR FIRSATTIR’

Türkiye’nin politikasını değiştirmesi gerektiğini ifade eden Demirtaş, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’nin batısında bulunan kardeşlerimiz Kobanê zaferinin en çok da kendilerinin önünü açacağını görecekler. Kobanê’yi biz inşa edeceğiz iddiasında olanlar buyursunlar. Somali’ye 10 bin konut yapacağız diyenler, buyursunlar yapsınlar. AKP hükümeti yarım yanlış Rojava politikasını değiştirme şansına sahiptir. Rojava tekrar inşa edilirken, Türkiye’yle ilişki geliştirmesinin imkânı doğmuştur. Rojava’nın statüsünün tanınması ve Kobanê’nin yeniden inşasında görev üstlenebilirler. ‘Kuzey Suriye’ye izin vermeyiz’ demekle olmaz. Türkiye’de süren müzakere süreci için bu bir fırsattır.” 

‘ULUSAL BİRLİĞİMİZİ SAĞLAYAMAZSAK KIYAMET KOPAR’

Seçimde barajı geçmekten çok, ‘ulusal birlik’ sağlayabilmelerinin önemli olduğunu söyleyen Demirtaş, “Amed’in vermesi gereken en önemli mesaj ulusal birlik mesajıdır. İslami hareketlere, Alevi hareketlerine, emek hareketlerine, kadın hareketlerine, Kürdistani hareketlere çağrıda bulunuyorum: Gün birlik günüdür. Sandıktan HDP çıkar ya da çıkmaz, bunların hepsinin telafisi mümkündür. Ama ulusal birliğimizi sağlayamazsak asıl o zaman kıyamet kopar” şeklinde konuştu.

‘TANKININ PALETİ OLAYIM’DEMEDİK

Seçim barajını aşmak için ellerinden geleni yapacaklarını belirten Demirtaş, “Muhalefet olmak için yola çıkmadık. Artık halkların demokratik iktidarını kurma zamanı geldi. Bize parmak sallayarak yöneten devlet, bizi tehdit ederek yöneten hükümet anlayışını tarihin çöp sepetine göndermek zorundayız. Recep Tayyip Erdoğan ve Fethullah Gülen ve arkadaşları gibi 12 Eylül'de sizin gibi Kenan Evren'e 'Tankının paleti olayım' diye dilenmedik. Eğer Kenan Evren'in darbesine karşı bu halkın evlatları direnmeseydi bugün bu ülkede demokrasinin d’si olmazdı” dedi.

Kongrede yapılan seçimde HDP Amed İl Eşbaşkanlığına Gülşen Özer ile Ömer Önen seçildi.

Güncelleme Tarihi: 29 Ocak 2015, 18:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER