Atakan için birçok kentte halk sokaklarda

Hatay’da Ahmet Atakan’ın polis tarafından öldürülmesi, Hatay, İstanbul, İzmir, Eskişehir, Antep ve Çanakkale başta olmak üzere birçok kentte sokağa dökülen halk tarafından protesto edilmeye başlandı.

Atakan için birçok kentte halk sokaklarda

Hatay’da Ahmet Atakan’ın polis tarafından öldürülmesi, Hatay, İstanbul, İzmir, Eskişehir, Antep ve Çanakkale başta olmak üzere birçok kentte sokağa dökülen halk tarafından protesto edilmeye başlandı. Hatay ve İstanbul’da polisin saldırısıyla çıkan çatışmalar ise devam ediyor.

Hatay'da dün gece ODTÜ'ye destek eylemi sırasında polis tarafından gaz bombası ile öldürülen 22 yaşındaki Ahmet Atakan için birçok kentte eylemler başladı.

Çeşitli sivil toplum örgütlerinin çağrısı üzerine sokağa dökülen halka polisin saldırısı üzerine çatışmalar başladı. Polisin gaz bombalı saldırılarına gençler taşlarla karşılık veriyor.

HATAY: Hatay’da Atakan’ın cenaze töreni ardından Atakan’ın öldürüldüğü yerde giderek burada gerçekleştirdikleri saygı duruşu ardından yürüyüşe geçti. Polis yürüyüşe geçen kitleye gaz bombaları ile saldırması üzerine çatışma çıktı. Çatışma yer yer devam ediyor.

İSTANBUL: Atakan’ın öldürülmesinin protesto edildiği bir diğer yer ise İstanbul Taksim Meydanı. Polis kitlenin toplanmasını önlemek için erkenden Gezi Parkı’nı kapatarak Taksim Meydanı’na güç yığdırdı. Buna rağmen meydanda yüzlerce kişi toplanmaya başladı.

Saat 19.00 sularında polis İstiklal Caddesi’nde yürüyüşe geçen kitlenin önünü keserek, gaz bombası, tazyikli su ile saldırıya geçti. Bunun üzerine gençler taş ve havai fişeklerle karşılık verdi.

Gaz bombası ile kitleyi dağıtamayan polis yer yer plastik mermi kullandığı görülürken, kitle "Hepimiz Ali'yiz, öldürmekle bitmeyiz" sloganlarıyla polis saldırısına rağmen eylemlerini sürdürdü.

Saat 20.00 sularında İstiklal Caddesi'nin her noktası çatışma alanında döndü. Binlerce kişi polis saldırısına havai fişek, taş ve maytaplarla karşılık verirken, Mis Sokak’ta polislerin geri çekildiği görüldü.
Kentte çatışmalar devam ediyor.

Bu arada, Taksim'de polis tarafından yoğun şekilde atılan gaz bombalarından dolayı Kasımpaşa Stadı'nda oynanan Türkiye-İsveç U21 maçı hakem tarafından yarıda bırakıldı.

Öte yandan, İstiklal Caddesi’ndeki yürüyüş öncesinde milletvekilleri Levent Tüzel, Sebahat Tuncel ile Sırrı Süreyya Önder’in de katılımı ile Taksim Tramvay Durağı’nda basın açıklaması yapıldı.

Taksim Dayanışması sözcüsü ve Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Mücella Yapıcı "Şiddet içermeyen eylemlerde bizlerin canına kast ediliyor" dedi.
BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ise, “Ne yazik ki katillerin degil bizim önümüze barikat kuruluyor. Biz halkın vekiliyiz, onları bırakıp barikatın arkasına geçemeyiz. Bu uygulamaları protesto etmek için 1 saat oturma eylemi yapacağız” diye belirtti.

HDK İstanbul Milletvekili Levent Tüzel de yaptığı konuşmada polis terörüne vurgu yaparak,  “Anlaşılan o ki Türkiye'nin her yerinde demokrasi mücadelesi veren herkesin hakkına gaz fişeği düşecek. Vali Taksim Meydanı'nın gösteri alanı olmadığını söylüyor. Sadece Taksim değil hiçbir meydan halka kapatılamaz. Gezi'den bu yana bir değişiklik varsa geriye doğrudur. Faşist baskıcı otoriter yapının güçlenmesidir bu” dedi.

BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, “Zulmün de bir sınırı vardır. Çünkü bir halk ilk defa "Burası babanızın çiftliği değil" dedi. Demokrasi paketi açıklayacaklar, sır gibi saklıyorlar. Sır gibi saklayarak demokrasi olmaz, hep beraber olur” diye konuştu. 

Kadıköy’de de binlerce kişi protesto eylemine başladı. "Ahmet'in katili AKP'nin polisi" ve "Ahmet Atakan ölümsüzdür" pankartları ardında yolu trafiğe kapatarak İskele'ye yürüyen binlerce buradan Taksim'e geçmek için vapura bindi.

İZMİR: İzmir Alsancak’ta toplanan toplanan binlerce kişi polisin katlettiği Ahmet Atakan için Konak Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. “Ahmet yoldaş ölümsüzdür" ve "Ahmet yoldaşın hesabı sorulacak" pankartları açan kitle sık sık "Ahmet'in katili AKP'nin polisi" ve "Katil devlet hesap verecek" sloganları atıyor.

ESKİŞEHİR: Ahmet Atakan'ın Antakya'da polis tarafından öldürülmesi Eskişehir'de protesto ediliyor. Espark önünde toplanan binlerce kişi Aytaç Caddesi üzerinden şehir merkezine doğru yürüyüşe geçti.

ANTEP: Antep’te, EMEP, ÖDP, CHP, DİSK, YSGP, LGBTT temsilcilerinin de katıldığı yüzlerce kişi tarafından gerçekleştirilen bir yürüyüş düzenlendi.  Atakan’ın öldürülmesinin protesto edildiği yürüyüş sonunda basın açıklaması yapılarak 10 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi.

ÇANAKKALE: Yüzlerce kişi, Ahmet Atakan'ı anmak ve devlet terörünü protesto etmek için Özgürlük Parkı'nda toplandı. Buradan AKP Çanakkale İl Başkanlığı'na yürüyen Çanakkale halkına, polis AKP önünde gaz bombasıyla saldırdı. Polis, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. / anf

Güncelleme Tarihi: 11 Eylül 2013, 18:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER