HDP: Kapımız herkese açık

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Eşbaşkanları Esen Günay ve Harun Okay, parti olarak Van'da bir çok kesimle ilişkilendiklerini belirtti.

HDP: Kapımız herkese açık

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Eşbaşkanları Esen Günay ve Harun Okay, parti olarak Van'da bir çok kesimle ilişkilendiklerini belirterek, "HDP herkesin partisidir. O yüzden tüm kapılarımız açık. İsteyen herkes gelip burada siyaset yapabilir" dedi.

6 ay önce Van'da çalışmalarını başlayan ve Van merkezde örgütlenme çalışmalarını tamamlayarak şu anda ilçe ve beldelerde örgütlenme çalışmalarına devam eden Halkların Demokratik Partisi (HDP) 2014 seçimlere Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ile ittifak yaparak girecek. Türkiye'nin batısında HDP ve Kürdistan'da BDP ile ittifak biçiminde girilecek yerel seçimlerde bu ittifakın sandığa nasıl yansıyacağı merak konusu.

Konuyla ilgili görüşlerini aktaran HDP Van İl Eşbaşkanları Esen Günay ve Harun Okay ittifağın oldukça olumlu sonuçlara yol açacağına inanıyor. Günay ve Okay sorularımıza şu yanıtları verdi :

HDP 6 aydır çalışmalar yürüttüğü Van'da diğer siyasi partilerden farklı olarak neler yaptı?

Harun Okay : Düzen partilerinin ötekileştirdikleriyle ilişkilendik ve ötekilerin kendini ifade ettiği bir kapı olduk. HDP olarak farklı kültürleri, dinleri, cinsel eğilimleri bir araya getirdik. Van'ın kozmopolit yapısı farklı renkleri olan bir kent. Biz Acemleri, Lazları, Küresinlileri, Kırgızları, Bulgarları, Ermenileri, Türkmenleri ve Kürtleri bir araya getirdik. Bizi diğer partilerden farklı kılan en temel unsur da bu. Bir inanç komisyonu oluşturduk. Bunu daha da genişleteceğiz. Hristiyan, Müslüman, gayrı müslim herkese ulaşmaya çalışıyoruz. Yani bizim kapımız herkese açıktır. Van'da bu misyonumuzu en iyi şekilde yerine getireceğimizi düşünüyoruz.

Bazı çevreler HDP eşittir BDP şeklinde değerlendirmelerde bulunuyor. 'BDP varken HDP'ye ne gerek var' şeklindeki yaklaşımları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Esen Günay : HDP'den daha önemli olan HDK var. BDP daha Kürdistani bir yapılanma. HDK ise daha geniş kitlelere yani tüm Türkiye'yi kapsıyor. Şidette uğrayanların, sömürülenlerin ezilenlerin partisiyiz. BDP ise HDK'nin bileşenidir. Biz BDP'nin de Türkiye'nin partisi olmasını istiyoruz. Ortak noktalarımız çok. Sol-Sosyalist bir hareketin bu konuda tutumu haksızlığa uğrayan herkesin yanında olmaktadır. Kürtler bu ülkede büyük haksızlıklara uğradı. Dolayısıyla misyonumuz gereği Kürtlerin de yanındayız.

Van halkı HDP'yi nasıl karşıladı?

Harun Okay : Van halkı HDP'yi yavaş yavaş tanımaya başladı. HDP kendini Van halkına tanıtıyor. Şu anda ilçelerde örgütlenme çalışmalarımız sürüyor. 5 ilçede ve 4 beldede örgütlenmeye başladık. Van merkezde örgütlenmemizi tamamladık. Halkın bize karşı bakış açısı gayet olumlu. Herkesle görüşüyoruz. Van'da hakim parti BDP'dir. BDP çeşitli nedenlerden ötürü bir çok kesimin kendini tanımlayamadığı bir parti. Biz bu kesimlerede hitap ediyoruz. HDP Van halkında büyük heyecan yarattı diyebiliriz.

Önümüzde yerel seçimler var. Seçimlerde BDP ve HDP ittifak yapacak. Sizce bunun sandığa yansımaları ne olur?

Esen Günay : Genel merkezimiz seçim stratejisini belirledi. Buna göre batıda HDP, Kürdistan'da BDP olarak seçime girilecek. HDP ve BDP olarak seçime girdiğimiz her yerde belediyelere talibiz. Kazanacağımız belediyelerle halk kendi kendini yönetecek. Anlayışımız tabandan örgütlenmedir. Tabandan başlayan bir yönetim oluşturacağız. Çıkar ilişkileri olmayan, halkın denetleyebileceği, yatırım kararlarının halkla birlikte alındığı bir anlayışla hareket edeceğiz ve bu ittifak seçimlere olumlu yansıyacaktır. / anf

Güncelleme Tarihi: 12 Eylül 2013, 10:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER