Avrupa'da Kobani zaferi kutlanıyor

Hollanda’nın Rotterdam, Almanya’nın Münih ve Stuttgart ile Fransa'nın Reims kentlerinde Kobanê zaferi kutlandı.

Avrupa'da Kobani zaferi kutlanıyor
Hollanda’nın Rotterdam, Almanya’nın Münih ve Stuttgart ile Fransa'nın Reims kentlerinde Kobanê zaferi kutlandı.


ROTTERDAM

Hollanda’nın Rotterdam kentinde Kobanê zaferi meşaleli bir yürüyüş ile kutlandı. Rotterdam Demokratik Kürt Merkezi tarafından düzenlenen meşaleli yürüyüş, 18:00’da Helmonstraat’ta saat başladı.

Kobanê ile dayanışma sloganlarının atıldığı yürüyüş Shouwburgplein’de bir miting düzenlendi. Mitingde, FEDKOM, KNK, PYD, MLKP ve Hollandalı organizasyon Rode Morgen temsilcilerinin birer konuşma yaptı.

Konuşmalarda Kobanê’de YPG / YPJ’nin direnişine dikkat çekildi. PKK’nin bir an önce ‘terör listesi’nden çıkarılması gerektiği de vurgulanan konuşmalara, Kürt halkı ile her alanda dayanışma çağrısı yapıldı.

3 yıldır süren Rojava devrimi ve son bir yıldır Kobanê başta olmak üzere, Rojava’da şiddetlenen savaş sürecine karşı topyekün direnişin zaferle sonuçlandığı belirtildi

Diasporadaki Kürtlerin ve dostlarının Kobanê direnişine eylem ve etkinliklerle destek sunduğu da ifade edilen konuşmalar ardından kitle halaylarla kutlamayı sürdürdü.

MÜNİH

Almanya’nın Münih kentinde ise belediye önünde bir şenlikle Kobanê zaferi kutlandı. Dört Parça Kürdistan’dan Kürdistanlılar, YXK, SARA Fraunen Grupe, Türkiyeli devrimci hareketler, DİDİF, Alman Komünist Partisi, Die Linke, MLPD vb. birçok kurum ve organizasyonun katıldığı kutlama için belediye önünde ateşler yakıldı. Müzik eşliğinde çekilen halaylarla devam eden şölende YPG, YJP, PKK flamaları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri taşındı.

Şölen saat 15:00’da saygı duruşu ile başladı. Münih demokratik Kürt Toplum Merkezi adına konuşma yapan Azad Bingöl, Kobanê’deki zaferin yaratıcılarını selamladı. Her şart altında mücadelenin yanında oldukları ve mücadeleyi sonuna kadar sürdürecekleri mesajını verdi.

Kobanê direnişinde Kürt halkının dostların verdiği destek ve oynadığı role de dikkat eken Bingöl’ün konuşması ardından eyleme PYD Eşbaşkanı Salih Müslim telefon ile katıldı. Kobanê zaferinin, başarısının yalnızca Rojavalıların değil, dört parça Kürdistanlıların başarısı olduğunu vurgulayan Müslim, “Bütün dostlara direniş boyunca verdiği destekten dolayı teşekkür ediyoruz” dedi.

Daha sonra konuşmacılar da kısa mesajla Kobanê’de direnenleri selamladı.

Şölen yakılan ateş etrafında çekilen halaylarla, atılan sloganlarla sürdü. Şölende Koma Avaşin Müzik Grubu ve sanatçı Hasan Özdemir de sahne aldı.

STUTTGART

Almanya'nın Stuttgart kentinde TJKE kadın örgütünün öncülüğünde, Demokratik Güç Birliği'nin de desteğiyle düzenlenen miting ve yürüyüşe 500'ü aşkın kişinin yanı sıra Filistin Komitesi de katıldı.

Lautenschlagerstrasse’de saat 14.00’te başlayan yürüyüşte "Önderliğimiz özgürleşene kadar mücadelemiz devam edecek" yazılı pankart açıldı.

Yürüyüşe katılan Sol Parti (Die Linke) Milletvekili Heike Haensel, "Rojava devrimi ve Kobanê özgürlüğünü kutluyorum. Kobanê’de DAİŞ’e karşı mücadele verirken şehit düşenlerin önünde saygıyla eğiliyorum" dedi.

Rojava ve Kobanê’ye destek vereceklerini belirterek, Alman devletinin Kürtlere karşı tutumunu samimi bulmadıklarını belirten Haensel, Türk devletine de DAİŞ'e destek verdiği için tepki gösterdi. PKK lideri Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılmasını ve PKK yasağının kaldırılmasını da talep eden Haensel, Almanya Parlamentosuna önerge sunarak, 26 Şubat’ta PKK yasağının kaldırılmasını tartışmaya açacaklarını bildirdi. "PKK yasağı kalkmadan, Kürt halkına gereken destek verilemiyor" diyen Haensel, Kobanê ve Afrin kantonlarının yeniden inşasının da desteklenmesini istedi.

REIMS

Kürdistanlılar, Kobanê zaferini Reims şehrinde kutladı.

Fransa'nın Reims şehrinde Kobanê zaferini kutlama etkinliği düzenlendi. Etkinlikte sanatçılar Çetin Oraner, Nuarin, Süleyman Çarnewa ve Serdar Azad müzik dinletisi sundu.

Etkinliğin düzenlendiği salon, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve Kobanê'de yaşamını yitiren YPG/YPJ savaşçılarının fotoğrafları ile KCK, HPG ve YPG/YPJ bayraklarıyla süslendi. 
Kobanê zaferine ilişkin konuşmaların yapıldığı etkinlik, halaylarla son buldu.

Güncelleme Tarihi: 02 Şubat 2015, 10:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER