Baluken: Ülkenin asla bölünme gündemi yoktur

HDP ve CHP heyetlerinin görüşmesi sonrası açıklama yapan HDP Grup Başkanvekili Baluken, görüşmenin son derece olumlu ve verimli geçtiğini belirterek, ülkenin bölünme gündeminin olmadığını söyledi.

Baluken: Ülkenin asla bölünme gündemi yoktur

HDP ile CHP heyetleri arasında son dönemde artan çatışmalar ve gelişmelere ilişkin Meclis’te bir görüşme gerçekleştirildi. Görüşme sonrası HDP adına açıklama yapan Baluken, görüşmenin son derece olumlu geçtiğini belirterek, AK Parti’nin savaş politikasını bölünme gündemi üzerinden geliştirdiğini belirterek, “Ülkenin asla bölünme gibi bir gündemi yoktur” dedi.

Diyalog ve barış çabalarının artması gerektiği bir süreçten geçildiğini belirten Baluken, “Bu nedenle halklarımızın barış beklentisi var. o nedenle bu günkü görüşme halklarımızın bu beklentisini yerine getirmek ve Türkiye toplumunu rahatlatma açısından son derece önemlidir” dedi.

‘Çaresiz değiliz’

Baluken, “Tüm Türkiye şunu görmelidir. Dayatılan bu savaş ve çatışma ortamına karşı hiç birimiz çaresiz değiliz. Alternatifsiz değiliz. Bu konuda toplumda var olan barış ve çözüm umudunu büyütmeyle ilgili siyaset kurumunun yoğun bir çabası vardır. Önümüzdeki günlerde de bu çabanın bütün toplumla birlikte sahiplenilmesi ile beraber biz, içerisine girmiş olduğumuz çözümsüzlük girdabından, savaş ortamından çıkılabileceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Savaşın nedeni Cumhurbaşkanı ve AKP’nin tek başına iktidar arayışı’

Baluken şöyle devam etti:

“Şu anki savaş durumunun temel nedeni Cumhurbaşkanının ve AKP’nin tek başına bir iktidar yakalama arayışıdır. 7 Haziran’da ortaya çıkan halkın çözüm ve barışa dair vermiş olduğu mesajların göz ardı edilmesidir. Bu yönüyle yürütmüş olduğumuz bu görüşmede son derece, değerli fikir alışverişleri oldu. 7 Haziran’da halkımızın ortaya koyduğu, bu mesajların arkasında bunları görünür kılacak büyük bir toplumsal muhalefetin oluşması adına son derece değerli fikirler tartışıldı.

AKP kendi iktidarı için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın istikbali için ortaya koymuş olduğu, Bu savaş ve çatışma zeminini Türkiye’nin bölünme korkusu üzerinden halklarımıza anlatmaya çalışıyor. Şunu açık ve net ifade edelim. Türkiye’nin kesinlikle bir bölünme gündemi bile söz konusu değildir. Bütün toplumumuz bu konuda rahat olmalıdır. Biz  Türkiye’nin birliği içerisinde silahların devreden çıkacağına ve demokratik siyasi çözümün mutlaka sağlanacağına olan inancımızı tekrar belirtiyoruz. Görüşmede de bu konudaki fikirlerimizi son derece açık bir yüreklilikle Cumhuriyet Halk Paritsi’yle görüştük.

Baluken: CHP ülkenin demokratik geleceği açısından kararlı bir iradeye sahip

Cumhuriyet Halk Paritisi’nin de  toplumsal barışı sağlanması ve ülkenin demokratik geleceği açısından çok kararlı bir iradeye sahip olduklarını gözlemlemekten de büyük bir memnuniyet duyduk.” diyen Baluken “Savaş ve  çatışmanın olduğu bir ortamda siyasetin sözünün azaldığı bir  dönemi yaşıyoruz. O nedenle mutlaka mutlaka bu silahların susması gerektiğini, bu çatışma ortamından çıkılması gerektiğini hem görüşmede ayrıntılı bir şekilde konuştuk, hem de burada da bütün kamuoyuna ifade etmek istiyoruz. Kessinlikle her iki tarafın da ellerini tetikten çekmesi gerekiyor. Operasyonların durması ve PKK’nin de çatışmasızlık ortamına geri dönmesi gerektiği kanaatindeyiz”

Güncelleme Tarihi: 05 Ağustos 2015, 09:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER