Başpiskopos Gewargis Sliwa'dan Şemdinli'ye Ziyaret

Doğu Süryani Kilisesi Başpiskoposu Gewargis Sliwa, Bağdat Kiliseler Birliği Başkanı Av. Ferit Davut, MAKSA-DER Başkanı Sewa Oşane İde Şemdinli ilçesini ziyaret etti.

Başpiskopos Gewargis Sliwa'dan Şemdinli'ye Ziyaret
Azer DEMİR / ŞEMDİNLİ HABER

Şemdinli'de bir dizi ziyaretlerde bulunmak ve kenttin çeşitli tarihi yerlerini gezmek amacı ile şehir merkezine gelen Doğu Süryani Kilisesi Başpiskoposu Gewargis Sliwa, Bağdat Kiliseler Birliği Başkanı Av. Ferit Davut, MAKSA-DER Başkanı Sewa Oşane İde, Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı İrfan Sarı ve KURDİ-DER Hakkari şubesi temsilcisi Vasfi Ak Şemdinli Esnaf Sanatkarlar Şöforler ve Otomobilciler Başkanı Muharrem Tekin tarafından karşılandı. İlk önce ilçenin Yayla mahallesinde (Betkar) bulunan tarihi Kara Kilise'yi (Dêra Reş) ziyaret etti. Heyet daha sonra ilçe merkezine gelerek burada da Şemdinli Belediye Eş Başkanları Seferi Yılmaz ve Nahide Yıldız'ı makamında ziyarette bulundu.

Eş Başkanlar ile görüşen Başpiskopos Gewargis Sliwa, Eş Başkanlar Seferi Yılmaz ve Nahide Yıldız’dan kentin siyasi ve ekonomik durumu, kentteki çalışmalar ve kentin tarihi yerleri hakkında bilgi aldı.

Yapılan konuşmalardan sonra kısa bir açıklama yapan Doğu Süryani Kilisesi Başpiskoposu Gewargis Sliwa; " Ne yazık ki tarihi mirasımızın birçoğu tahrip edilerek yıkılmış durumda. Bunlar onarılıp restorasyondan geçirildikten sonra başta Amerika ve Avustralya olmak üzere, bütün Avrupa ve insanlarının buraları görmek için geleceklerdir. Yalnızca Asuri, Süryani halkı değil dünyada bu tür tarihle ilgilenen diğer Hristiyan halklarda, inanıyorum ki aynı zamanda kenti ziyaret edeceklerdir"

Başpiskopos Gewargis Sliwa'nın yaptığı açıklama sonrası bir konuşma yapan Şemdinlii Belediyesi Eş Başkanı Seferi Yılmaz, "Bu ziyaret halkımız için anlamlı ve önemli bir ziyarettir. Şemdinli'nin birçok yeri tarihi miraslarla doludur. Tabii bunların bir çocuğu son yüz yıllarda yaşanan büyük savaşların etkisi ile tahrip olmuş. Halkımız bunlara sahip çıkma anlamında üstüne düşeni yapmak istese de devlet şimdiye kadar Şemdinli'de gözle görülür bir restore yapmamış ve buralara sahip çıkmamıştır. Belediye olarak özellikle Yayla mahallesinde bulunan Kara Kilise’nin (Dêra Reş) restore edilmesi için proje hazırladık" dedi.



 


Güncelleme Tarihi: 25 Ekim 2014, 10:48
YORUM EKLE
YORUMLAR
Tasa
Tasa - 10 yıl Önce

Ermeniler geri mi dönüyorlar acaba

SIRADAKİ HABER