Baydemir, Meclis'in Cizre'de yaşananları araştırmasını istedi

HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir, Cizre’de yaşanan sivil ölümlerin nedenlerinin araştırılması için Meclis'e araştırma önergesi sundu.

Baydemir, Meclis'in Cizre'de yaşananları araştırmasını istedi

HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir, Şırnak'ın Cizre ilçesinde, 4- 12 Eylül günleri arasında, 9 gün uygulanan sokağa çıkma yasağı boyunca 22 sivilin hayatını kaybetmesinin nedenlerinin araştırılıp, gerçeklerin ortaya çıkarılması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Önergesinin gerekçe bölümünde, "4-12 Eylül 2015 tarihleri arasında Şırnak iline bağlı Cizre ilçesinde uygulanan sokağa çıkma yasağı süresince ciddi hukuk ihlallerinin yaşandığı ve sivillerin hayatını kaybettiği, kentte bulunan HDP milletvekilleri ve insan hakları temsilcileri tarafından kamuoyu ile paylaşılmıştır" diyen Baydemir, şu ifadelere yer verdi:

'KESKİN NİŞANCILARIN ATEŞ PİLOGONU!'

"10 Eylül 2015 tarihinde İçişleri Bakanı Selami Altınok, isim açıklamadan, Cizre'de bir sivil kaybın olduğunu beyan etmiştir. Aynı tarihte, A haber televizyon kanalına konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu «Cizre'de tek bir sivil kayıp yok.» demiştir. Cizre’den gelen ölüm haberleri ise yapılan ve kendi içerisinde zaten çelişkili olan bu beyanatların tam tersini göstermektedir. Cizre kentinde Muhammed Tahir Yaramış adlı otuz beş günlük bebek, yedi çocuk annesi Maşallah Edin, seksen yaşındaki İbrahim Çiçek’inde aralarında bulunduğu kadını, çocuğu, yaşlısı, genciyle 22 sivil hayatını kaybetmiştir. Yasağın sürdüğü tarihlerde, iki Bakan ve HDP milletvekillerinden oluşan heyet ile İnsan Hakları Derneklerinin İzleme Heyeti şehir içine alınmamış, şehrin GSM operatörleri etkisiz hale getirilmiştir. Yurttaşların 9 gün aralıksız süren ve hukuk devleti normlarına aykırı olan yasaklardan kaynaklı yaşam hakları ellerinden alınmış, en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamadıkları bir ortam yaratılmıştır. Şehrin adeta keskin nişancıların atış poligonu haline getirildiği ise olayları birebir yaşayan kişiler tarafından dile getirilmektedir. Bu minvalde, sokağa çıkma yasağı boyunca yaşanan sivil ölümlerin nasıl gerçekleştiğinin ivedilikle araştırılması, gerçeklerin ortaya çıkarılması, bir hukuk devletine yakışmayan uygulamaların tespit edilmesi ve kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi için araştırma komisyonu kurulması gerekmektedir."

Güncelleme Tarihi: 16 Eylül 2015, 17:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER