Bayık: Kobani'den sonra Afrin'de saldırı tehlikesi altında

KCK Eş Başkanı Cemil Bayık, Independent gazetesine verdiği röportajda Kobani’den sonra Afrin Kantonu’nun da saldırı tehlikesi altında olduğunu söyledi.

Bayık: Kobani'den sonra Afrin'de saldırı tehlikesi altında

Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) Eş Başkanı Cemil Bayık, Independent gazetesinin Orta Doğu muhabiri Patrick Cockburn’a konuştu.

Rojava’nın Kobani Kantonu’nun ardından Afrin’in de saldırı tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyleyen Bayık, ”Kürtler Kobani ve Efrin’in soykırım ve katliam tehlikesi altına kalmasına izin vermeyecek” dedi.

Bayık “Nusra Cephesi, sınıra yaklaşıp köylüleri telefonla arayarak ‘kaçın yoksa sizi öldüreceğiz’ diyorlar. Onlarda IŞİD gibi psikolojik savaşı kullanıyorlar. Önce insanlar arasında panik yaratıyorlar sonra da saldırıyorlar” dedi.

Bayık, “Kobani düşer veya Nusra Cephesi saldırırsa Türkiye’yle barış sürecine devam etmenin artık mümkün olmayacağını” söyledi.

Türkiye’nin Nusra Cephesi üzerinde, örgütün Kobani’ye saldırmasını önleyecek kadar etkisi olduğunu belirten Bayık, “Kürtler Kobani ve Afrin’in soykırım ve katliam tehlikesi altına kalmasına izin vermeyecek” dedi.

Bayık, ABD öncülüğündeki koalisyona ait savaş uçaklarının Kobani’yi bombalamaya devam ettiğini ancak Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) üyelerinin bombalama sırasında yamaçtaki evlere girip gözden kaybolduğunu ve daha sonra mevkilerini yeniden geçtiklerine söyledi.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) ve Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) ABD ile doğrudan temasta olduğunu söyleyen Bayık, “PKK Amerikalılarla doğrudan temas içinde değil ama PYD ve YPG’nin doğrudan temasları var. Eğer sahada koordinat veren bağlantılar ya da insanlar olmasaydı, ABD silah ve mühimmat gönderemez ve mevzilere yönelik bombalama gerçekleştiremezdi” dedi.

Röportajda Şengal Dağı’ndaki Ezidilerin durumuyla ilgili ise Bayık şunları söylüyor:

“Dağda 10 bin kişi bulunuyor ve yemekten tıbbi bakıma kadar her şeye ihtiyaçları var. Kış geliyor ve IŞİD bir kez daha saldırıyor.”

“Eğer bu alanı elde tutarsanız Irak ve Suriye arasındaki yolları kontrol edebilirsiniz ve IŞİD’in bu iki ülke arasındaki iletişimini kesebilirsiniz.”

Güncelleme Tarihi: 12 Kasım 2014, 17:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER