Bayık: PKK'nin listeden çıkarılması için çalışın

Almanya'nın Dortmund kentinde 100 bine yakın kitleye hitap eden KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık sert bir süreçten geçildiğini belirtti.

Bayık: PKK'nin listeden çıkarılması için çalışın
Almanya'nın Dortmund kentinde 100 bine yakın kitleye hitap eden  KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık sert bir süreçten geçildiğini belirterek, Avrupa'daki Kürtleri ve dostlarını PKK’nin terörist örgütler listesinden çıkarılması için çalışmaya çağırdı. PYD Eşbaşkanı Salih Müslim ise “Bizi terbiye etmek isteyenleri terbiye edeceğiz” dedi.

Paris’te katledilen Kürt kadın devrimciler Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şahlemez ile Rojava'da yaşamını yitirenlere adanan 21. Uluslararası Kürt Kültür Festivali sürüyor. Avrupa’nın değişik ülkelerinde yaşayan yüz bine yakın Kürdistanlı ve dostunu buluşturan festivalde yapılan konuşmalar ve sık sık atılan sloganlarla Rojava halkının direnişi selamlandı.

Festival katılımcılarına görüntülü mesaj gönderen KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, özgürlük savaşçıları adına festivali kutladı. "Şimdi sert bir süreçten geçiyoruz" diyen Bayık, 8 Mayıs'ta başlayan gerillanın geri çekilme sürecini durdurduklarını hatırlattı. Bayık, "Bu kararın sebebi Türk devleti ve hükümetidir" dedikten sonra, kendi cephelerinde üzerlerine düşeni hızlı ve başarılı bir şekilde gerçekleştirdiklerinin altını çizdi.

‘SÜRECİN TEK TARAFLI YÜRÜMESİ MÜMKÜN DEĞİL’

Sürecin tek taraflı ilerlemesinin mümkün olmadığına vurgu yapan Bayık, bu sürecin başarılı bir şekilde yürümesi için ateşkes ilan ettiklerini, ellerindeki esirleri serbest bıraktıklarını ve gerillayı geri çektiklerini ifade etti. Ancak Kürt hareketi ve önderi Abdullah Öcalan'ın demokratik ve barışçıl çözümdeki ısrarının Türk hükümeti tarafından karşılık bulmadığını kaydeden Bayık, Öcalan'ın koşullarında iyileşme olmadığı, avukatlarının halen cezaevinde olduğu ve İmralı'ya avukat gidişinin engellendiği, Türk hükümeti yetkililerinin üslubunda değişim olmadığını, binlerce siyasetçinin halen cezaevinde olduğunu, hasta tutsakların serbest bırakılmadığını, karakol ve baraj inşaatlarının sürdüğünü ve çetelerin sayısının arttığını dile getirdi.

Demokratik gösterilere yönelik müdahalelerle de demokratik siyaset kanallarının kapatıldığını ifade eden Bayık, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "silahlar sussun, siyaset konuşsun" yönündeki çağrısına Öcalan'ın karşılık vererek buna zemin hazırladığını söyledi.

"Cezaevlerindeki siyasetçiler ve hasta tutsakların serbest bırakılmaları gerekiyordu" diyen Bayık, bu adımlar atılmış olsaydı sürecin sağlıklı bir şekilde devam etmiş olacağını belirtti.
Bayık, "Gerillanın geri çekilişinin durdurulması büyük bir uyarıdır" diyerek, hükümetin adım atmaması nedeniyle tıkanan sürecin aşılması için bu uyarının yapıldığını kaydetti.

Batı Kürdistan'daki duruma da değinen Bayık, "Türk devleti ve hükümeti Rojava'da halkımızın iradesini kırmak için savaş yürütüyor" dedi. Kuzey'de savaş dururken Türk devletinin savaşı Batı Kürdistan'a taşıdığını söyleyen Bayık, Rojava etrafındaki kuşatma ve ambargoya işaret ederek, katliam hazırlıkları yapıldığını ve bu saldırıları da Türk devletinin organize ettiğini belirtti.

‘PARİS KATLİAMI AYDINLANSIN’

"Rojava direnişi insanlık direnişidir" diyen Bayık, herkesi bu direnişi göremeye ve katliamlara karşı durmaya çağırdı. Bayık, özellikle Halep'teki Kürt mahallesi Şeyh Maksud'un katliam tehdidi altında olduğuna dikkat çekerek, sahip çıkılmaması halinde burada bir katliam yaşanacağını ve bunun da insanlık açısından utanç verici olacağını kaydetti.

Paris'te 9 Ocak günü üç Kürt kadın devrimcinin katledildiği saldırının aydınlatılmasını isteyen Bayık, "Avrupa'daki halkımız ve dostları bu katliamın aydınlatılması için çalışmalı" dedi.
Bayı, uluslararası alanda yürütülen Öcalan'a özgürlük imza kampanyası konusunda ise "Bu kampanya daha da güçlendirilmeli. Önder Apo'nun özgürlüğü Kürdistan halkının özgürlüğüdür" dedi.

Bayık ayrıca, Kürt halkı ve dostlarını PKK'nin terör listesinden çıkması çalışmasını isteyerek, "Özgürlük aşamasındayız. Bu bir özgürlük yürüyüşüdür" dedi. Kürtlerin verdiği mücadele, ödediği bedeller ve yarattığı değerlerle özgürlüğü hakkettiğinin altını çizen Bayık, " Bizim yürüyüşümüz özgürlük yürüyüşüdür, hiçbir güç engelleyemez" diye vurguladı.

MÜSLİM: ROJAVA DİRENİŞİNE SAHİP ÇIKIN

Sahneye çıkan PYD Eşbaşkanı Salih Müslim ise 7’den 7’ye Batı Kürdistan halkının büyük bir direniş içinde olduğunu belirterek, Kürtleri ve dostlarını bu direnişe sahip çıkmaya çağırdı. Aylardır süren ambargoyla Rojava halkının terbiye edilmek istendiğini belirten Müslim şöyle konuştu:

“Bizi ambargo ve açlıkla terbiye etmek isteyenleri terbiye edeceğiz. Bize saldıran, katleden, öldüren çetelere insanlığı öğreteceğiz. Bugün Rojava’da Demirci Kawa, Mazlum Doğan, Seyit Rıza, Seyit Rıza, Qazi Muhammed ve Melle Mustafa Barzani’nin çocukları Rojava’da direniyor. Bu direnişi yalnız bırakmalıyız.”

KNK Eşbaşkanı Tahir Kemalizde’nin bir konuşma yaptığı festivalin kültür bölümünde Koma Stranên Ma” ve Grup Abdal’ın sahneye aldı. Akşam saatlerine kadar sürmesi beklenen ve Kürt parti, kurum ve kuruluşlarının ürünlerini stand ile çadırlarda sergilediği festivalin kapanışına doğru ise BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş konuşma yapacak. / anf

Güncelleme Tarihi: 22 Eylül 2013, 16:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER