BDP'li Vekil Zozani İngiltere İşçi Partisi Konferansı'nda

İngiltere İşçi Partisi’nin yıllık konferansına katılan BDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, Kürt Özgürlük Hareketi’nin Ortadoğu barışının anahtarı olduğunu söyleyerek,

BDP'li Vekil Zozani İngiltere İşçi Partisi Konferansı'nda
İngiltere İşçi Partisi’nin yıllık konferansına katılan BDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, Kürt Özgürlük Hareketi’nin Ortadoğu barışının anahtarı olduğunu söyleyerek, BDP olarak Türkiye’de demokratik çözüm dışında başka bir seçeneğin olmadığına inandıklarını söyledi.

İngiltere İşçi Partisi’nin Brighton’da düzenlediği geleneksel yıllık konferans, çok sayıda siyasi parti temsilcisi, sivil toplum örgütü ve uluslararası düzeydeki kurumların katılımı ile başladı.

UCFL (United Comminities for Labor) grubunun çalışması ve İşçi Partisinin özel davetlisi olarak konferansa katılan BDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani de bir konuşma yaptı. Türkiye, Kürdistan ve Ortadoğu’daki gelişmeleri içeren bir konuşma yaptı.

Zozani’ye İşçi Partisi’nin Londra milletvekili Jeremy Corbany eşlik etti.

Zozani, 2013 Newrozu’nda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın başlattığı demokratik çözüm sürecine dikkat çekti.

Türkiye’nin bin 600 kilometrelik sınırı boyunca Kürtlerle komşu olduğu gerçeğine vurgu yapan Zozani, Ortadoğu, Kürdistan ve Türkiye’de yaşanan toplumsal ve siyasal kaosun gerçek bir demokratik bir çözüme evirilmesi için Kürt Özgürlük Hareketi’nin sigorta rolü oynadığına işaret etti. “Barış süreci Kürtlerin kazanımı Türklerin kaybı değil, her iki halkın eşit ve özgür bir geleceği üzerine inşa etmenin mücadelesini veriyoruz” dedi.

 “Biz artık Kürtlerin varlığını değil, Kürtlerin nasıl tanımlanacağı sorusuna cevap arıyoruz” diyen Zozani sözlerini şöyle sürdürdü:

“Barış mutlaka kazanacaktır. Kürtler kendi dillerinde eğitim görecekler.  Kürdistan’daki tüm resmi kurumların hizmet dili Kürtçe olacaktır. Kürtler bir statüye kavuşacaklardır. Ortadoğu’da esnek konfederatif bir sistemle serbest dolaşım olanakları olacak. Kürtler arasındaki bölünmüşlükte böylece son bulacak. Kürtlerin örgütlenme özgürlüğü sağlanacak. Bu koşulların tamamı anayasal güvence altına alınacak.”

Sayın Öcalan’ın girişimi ile bugün yapılan diyalog ve müzakerelerin Oslo görüşmelerinden farklı olduğunu ve doğrudan yapılan görüşmelerin önemli olduğunu kaydeden Zozani, ancak bunun Kürdistan ve Ortadoğu sorunlarında uluslararası aktörlerin ve Kürt dostlarının etki gücünün yok sayıldığı anlamına gelmediğini belirterek, bu kesimlerin desteğini ve katkısını beklediklerini söyledi.

Çözüm niyetinin ufak adımlarla dahi gösterilebileceğine işaret eden BDP Milletvekili, “İnkar ve red politikaları ile Kürtler yıllarca yok sayılarak onlara Türk dendi, bugün de AKP, CHP ve MHP Kürtlere, ‘Kürt kökenli Türk vatandaş’ diyor, ama biz Türkiye’nin Kürt vatandaşları diyoruz. Gelin kökeni kaldırmakla başlayalım. Bu yaklaşım dahi çözümün önündeki psikolojik barikatı ortadan kaldırıp çözümün kapısını aralayacaktır” dedi.

Son olarak Süriye’deki Kimyasal saldırı ile başlayan tartışmalara da değinen Zozani, ilk kimyasal saldırının 1913’te Şelalize’de Kürtler üzerinde uygulandığını ve savaş uçaklarının da öldürücü gücünün Kürtler üzerinde denendiğine dikkat çekerek, “BDP ve Kürtler olarak tüm medeni Dünya ülkelerine ve topluluklarına çağrıda bulunuyoruz. Gelin sadece kimyasal silahları değil tüm silahları gömülmesi ve imha edilmesini gündeme taşıyalım” şeklinde konuştu.

Konferansta Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Ahmet Ünal Çeliköz de bir sunum yapacak.

BDP Milletvekili Adil Zozani ise, konferansın yanısıra çeşitli kurumlarla temaslarda bulunacak. / 

Güncelleme Tarihi: 24 Eylül 2013, 19:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER