Beko: Rojava'yı tanıyın, Kobani'ye koridoru açın

AKP Hükümeti’nin Rojava'da Kürt halkının inşa ettiği sistemi tanıması gerektiğini belirten DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Kobanê'ye insani koridorun bir an önce açılması gerektiğini vurguladı.

Beko: Rojava'yı tanıyın, Kobani'ye koridoru açın
AKP Hükümeti’nin Rojava'da Kürt halkının inşa ettiği sistemi tanıması gerektiğini belirten DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Kobanê'ye insani koridorun bir an önce açılması gerektiğini vurguladı. DİSK olarak insani yardım konusunda çalışmalarına devam edeceklerini söyledi.


Kobanê'de DAİŞ saldırılarına karşı başlayan direniş 94'üncü gününe girerken hem çetelerin saldırıları hem de kış koşulları ile birlikte Kobanê'deki sivillerin ihtiyaçların karşılanması için insani koridor açılması kaçınılmaz bir hal almış durumda. Koridor açılması için defalarca yapılan çağrılara rağmen, AKP Hükümeti tarafından koridora izin noktasında adım atılmıyor. Çetelerin saldırılarının ardından göç etmek zorunda kalanların sorunlarını ve ihtiyaçlarını tespit etmek amacıyla Viranşehir ve Suruç'a gelen aralarında Avrupa'nın en büyük sendikalarından olan RMT ve ETF'nin temsilcilerinin de bulunduğu sendikacılarla birlikte sınır hattında gelen DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Kobanê'de devam eden tarihi direnişi ve insani koridorun açılması ile ilgili görüşlerini paylaştı.

'ÖZYÖNETİM MODELİNİ BOĞMA PLANI VAR'

DAİŞ çetelerinin saldırılarının arkasında ABD emperyalizmi ve birlikte hareket eden ülkeler ile AKP hükümeti olduğunu belirten Beko, Kobanê'ye saldırının altındaki temel amacın ise tüm bu güçlerin Kobanê'de halkın hayata geçirdiği özyönetim modelini boğma düşüncesi olduğunu dile getirdi. AKP hükümetinin kendi inşa ettiği demokratik modelle onuruyla ayakta kalmak isteyen Rojava halkını komşu olarak kabul etmek istemediğini belirten Beko, fakat Rojava'da Kürt halkının kendi iradeleriyle inşa ettikleri demokratik modelle ayakta kalacağını ve kendilerinin de bunun yanında olacağını ifade etti.

'İNSANİ YARDIMLAR KONUSUNDA ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ'

Kobanê direnişi başladığı günden bu yana sınır hattında gelerek çeşitli ziyaretler gerçekleştirdiklerini belirten Beko, bu ziyaretlerde hem Kobanê'den göç edenler hem de DAİŞ çetelerinin saldırılarının ardından göç etmek zorunda kalan Êzîdîlerle görüştüklerini söyledi. Gözlemlerini ve tespit ettikleri sorunları uluslararası sendikalarla yaptıkları toplantılarda dile getirdiklerini yine bir rapor hazırlayarak BM'ye sunduklarını kaydeden Beko, insani yardımlar konusunda yapılması gerekenler için çalışmalarını da sürdüreceklerini söyledi.

ROJAVA’YI TANI KORİDORU AÇ

İnsani koridorun açılması noktasında çağrılara rağmen henüz böylesi bir durumun gerçekleşmediğini belirten Beko, AKP hükümetinin öncelikle Rojava'yı tanıması ve Rojava devrimini boğmaya çalışmaktan vazgeçmesi gerektiğini ve koridorun açılabilmesi noktasında da adımları atması gerektiğini söyledi. Beko, "İnsani koridor istediğimiz düzeyde açılmadı. İnsani yardımlar konusunda bize hangi görevler düşüyorsa biz bu görevleri yapmak için hazır olan bir konfederasyonuz. Bundan sonra da Kobanê halkının yanında olacağız. Fakat AKP hükümeti öncelikle Rojava devrimini boğmaya kakmasın. Bu topraklar bu insanların. Demokratik bir şekilde kurmuş oldukları sistemlerini Türkiye'nin olarak kabul etmesi gerekir" diye konuştu.

'AKP YARDIMLARI DAHİ ULAŞTIRMIYOR’

AKP hükümetinin Kobanê'den göç edenlere yardımların dahi verilmediğini söyleyen Beko, yaptıkları araştırmalara göre Suriye'de yaşananların ardından göç eden 3 milyon kişinin ihtiyaçları için Avrupa ülkelerinden önce 200 bin dolar ardından da 187 milyon Euro'nun hükümete teslim edildiğini fakat Kobanêlilere bu yardımların verilmediğini belirtti. Yardımların çoğunun Hatay bölgesindeki çadır kentlere gönderildiğini belirten Beko, "3 milyona yakın insan varsa ayrım yapmaksızın yardımlar adaletli bir şekilde yapılmalı" dedi.

Güncelleme Tarihi: 17 Aralık 2014, 11:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER