Beştaş: OHAL'in en ağır sonuçları cezaevlerinde yaşanıyor

HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, OHAL ile birlikte siyasi tutukluların yaşam alanlarının gittikçe daraltıldığını belirtti ve cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin bir an önce son bulmasını istedi.

Beştaş: OHAL'in en ağır sonuçları cezaevlerinde yaşanıyor

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, OHAL kararı ile birlikte cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine dair Meclis Genel Kurulu’nda konuştu.

Beştaş şunları belirtti:

“OHAL ilk cezaevlerinde başladı”

“OHAL’in ilk olarak cezaevlerinde uygulanmaya başladı ve şu an cezaevlerinde askeri içtima dayatmalarının yaşanıyor, birçok tutuklu da işkenceye maruz kalıyor.

“12 Eylül’de de tutuklulara, hükümlülere askeri içtima dayatılıyordu. Tutuklular duvar dibine yüzleri dönük bir şekilde geçmeye zorlanıyor cezaevlerinde.

“Yani, bu da darbe dönemlerinin tipik uygulamalarından biri. Bir darbe bastırıldı ama başka bir darbe bütün hızıyla kol geziyor.

“Cezaevlerinde işkence var”

“İşkence bir insanlık suçudur. Şu anda Urfa’da açlık grevinde olan iki genç bugün on ikinci gündür gözaltında ve konuştuğum saatlerde de işkence altındalar. Açlık grevinde oldukları halde kendilerine şeker dahi verilmiyor.

Cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri

“Telefon görüşme hakkı on beş günde bire düşürüldü. Üçüncü görüşçü yazma hakkı kaldırıldı, sadece birinci derecede yakınlar görüştürülebiliyor.

“Savunma hakkı ve avukat görüştürülmesi zapturapt altına alındı.

“Yine, sevk ve sürgünler. Darbecilere yer bulunamadığı için, cezaevleri tıklım tıklım olduğu için sevk ve sürgünler işkenceler eşliğinde bütün Türkiye genelinde devam etmektedir.

“Gazete, dergi, kitap, televizyon sınırlaması bütün hızıyla devam ettiriliyor. Belirli televizyon kanalları rehberlerden çıkarıldı.

“Birçok temizlik aracına el konuluyor, kantinlerden alışveriş sınırlanıyor ve keyfi disiplin cezaları bütün hızıyla devam ettiriliyor. Örneğin, sokağa çıkma yasaklarının olduğu illerdeki Şırnak bunlardan biridir.

“Hala ailelerin 45 derece sıcak altında cezaevine girişinde beklediklerini ve alınmadıklarını da biliyoruz.

Sincan 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde yaşanan sorunlar

“Beşer altışarlı gruplar halinde 2 kişilik, 3 kişilik koğuşlara sıkıştırıldıkları, bazen bu sayının diğer cezaevlerinde 15-20’yi bulduğu da bize gelen bilgiler arasında.

“Sağ gözünü kaybetti”

“Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Heja Algan, Nusaybin’deki yasağın ardından 75 sivil ile gözaltına alındı ve cezaevinde işkence sonrası sağ gözünü kaybetti.

“Algan sol gözünü de kaybetme riski taşıyor ve Ankara Numune Hastanesi’ne sevki çıktığı halde sevk edilmiyor.

“İşkence yöntemleri durdurulmalı”

“Devletin denetimi ve gözetiminde yaşamından, sağlığından, her türlü ihtiyaçlarından sorumlu olduğu alanda en büyük baskı ve işkence yöntemleri uygulanıyor. Bunun, Anayasa’nın 121 ve 122. maddeleriyle hiçbir ilgisi yoktur.

“Bu nedenle biz, bu uygulamaların, tutuklu ve hükümlülere yönelik insanlığa karşı suçların bir an önce durdurulmasını talep ediyoruz.”

Güncelleme Tarihi: 05 Ağustos 2016, 10:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER