Bilgen: 'Savaş dursun diye çaba sarf edeceğiz'

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, Ankara'da devam eden MYK toplantısı sırasında son gelişmelere ilişkin açıklama yaptı.

Bilgen: 'Savaş dursun diye çaba sarf edeceğiz'

Dün gece yaşanan saldırı ve linç girişimlerine dikkat çeken Bilgen, tüm Türkiye toplumunu sağduyulu olmaya, barış ve dayanışmadan yana tutum almaya çağırdı.

Cizre'deki devlet terörüne dikkat çeken Bilgen, "Aslında fiili olarak Türkiye'yi adım adım olarak askeri yönetime götürecek koşullar tekrar hazırlanıyor" dedi. Bilgen, Cizre başa olmak üzere her yerde bir an önce hukuka bağlı kalarak sivil halkın hayatını önemseyen bir yaklaşıma dönülmesi ve Batı'da halkları iç savaşa götürecek pratiklerden vazgeçilmesi çağrısını yaptı.

'6-7 EYLÜL DEVAM EDİYOR'

6-7 Eylül pogromunu hatırlatan Bilgen, "6-7 Eylül devam ediyor. Siyasetçileri sorumlu davranmaya davet ediyoruz" dedi.

Eş Genel Başkanlar ile milletvekilleri hakkında yandaş basında çıkan haberlere dikkat çekti, "Bu haberler, açıklamalar katliamların kaynağını göstermektedir. Bu bir savaş tetikçilidir" diye konuştu. Medyayı sağduyulu olmaya çağıran Bilgen, "Yalan haberden medet ummayın" dedi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bilgen, insanların canlarını kaybetmemesi için her türlü sorumluluğu aldıklarını belirtti, "Taşın altına elimizi değil başımızı da koyarak savaş karşısındaki tavrımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.

Siyasilere düşen görevin savaşı durdurmak olduğunun altını çizen Bilgen, "Biz HDP olarak nasıl bu savaş olmasın diye çabaladıysak, bu savaş dursun diye de mücadele edeceğiz. Saray için, 400 vekil için, başkanlık için hiç kimsenin ölmemesi için mücadeleye edeceğiz" dedi.

HDP'ye yönelik saldırıların aynı zamanda bir hedef şaşırtma olduğunu belirten Bilgen,"Sanki savaşı HDP başlatmış, sanki müzakere maasını HDP devirmiş gibi bir hedef şaşırtma operasyonu ile karşı karşıyayız" diye konuştu.

Meclis'in hala tatilde olmasına tepki gösterdi, "Bir Meclis kaç kişi ölürse toplanır?" diye sordu.

Bilgen şöyle konuştu: "Meclis krizi yönetmek, barışı inşa etmek için, iç savaşa sürüklenmemek üzere inisiyatif almak için var. Meclis'i bilerek isteyerek tatilde tutmayı tercih ediyorlar. Bu şekilde toplum nezdinde siyaseti tüketiyorlar, siyasetin bir çözüm odağı olmasını imkansızlaştırıyorlar."

'KENDİMİZİ DE KORUYACAĞIZ'

Kendilerini korumak istediklerini söylediklerini savaş kışkırtıcılığı ile suçlandıklarını belirten Bilgen, "Eser ortada. Barış konusundaki kararlılığımızdan vazgeçmeyeceğiz. Daha çok insanımızın daha büyük bedeller ödememesi için daha kararlı olacağız" dedi.

HDP Sözcüsü Bilgen şöyle konuştu: "Halk savaşın nasıl çok ağır bedelini ödediyse, barışın da bir bedeli olduğunu biliyor. Bu bedeli onyıllarca yıldır ödedi, ancak biz korumaya yönelik tedbirlerimizi alacağız. Tüm bunları sonlandıracak olan Türkiye toplumunun savaşın sebebi ile yüzleşmesidir. Tuzluçayır'da gruplar, parti binamızın önüne geldiğinde mahalle halkı sokağa çıktı ve binamızı korudu Halkın saldırısına da direndi. Her yerin Tuzluçayır'daki duyarlılık, dayanışma ve birlikte yaşama iradesini göstereceğini biliyoruz."

Sandık güvenliği ile ilgili kaygılarını dile getiren Bilgen, "Seçim yeni bir mesaj, ders olacak. 7 Haziran'da mesajı, dersi almayanlar, 1 Kasım'da iradenin sandığa yansımasını engellemeye çalışıyorlar. Ancak bu halk, 1 Kasım'da da oyuna sahip çıkacak" dedi.

Güncelleme Tarihi: 09 Eylül 2015, 10:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER