Bina güçlendirme maliyeti: Daire başına kaç bin TL?

Bina risk analizi yaptırmak için belediyelere yapılan başvurularda artış yaşanırken, Deprem Güçlendirme Derneği Başkanı Sinan Türkkan güçlendirmenin daire başına 250 bin TL olduğunu belirtti.

Bina güçlendirme maliyeti: Daire başına kaç bin TL?

Maraş merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetindeki iki deprem, 44 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine yol açtı.

11 ilde yıkıma neden olan depremin ardından, bina risk analizi yaptırmak için belediyelere yapılan başvurularda büyük bir artış yaşandı.

Özellikle İstanbul gibi olası bir depreme hazırlanan şehirlerde, bina güçlendirme maliyetleri de merak ediliyor. 

Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkanı Sinan Türkkan, bir binanın nasıl güçlendirileceği ve çökmenin nasıl engelleneceği hakkında şu bilgileri verdi:

"Karbonfiber bildiğiniz bir kumaş şeklinde kolonun etrafına sarılarak epoksi ile yapıştırılarak sarılan bir malzeme demirden on kat daha güçlü malzemeler… Dolayısıyla onunla sardığınız zaman deprem sırasında bu kolonun parçalanmasını veya bundan dolayı çökmesini engellemek mümkün."

Türkiye'nin yapı stoğunun yüzde 75'inin riskli alanda olduğunu hatırlatan Türkkan, "10 milyon veya 8 milyon bir bina stoğu varsa elimizde ve bunlarda risk taşıyorsa bunların çok rahatlıkla yüzde 60'ı yüzde 70 güçlendirme ile kurtulabilir. Önce kolon içerisindeki donatılar tespit edildi ve donatılardan sonra demir olmayan bölgeden karotlar alındı. Sıyırmalar yapıldı, temelle ilgili analizler yapıldı. Zeminle ilgili etüt yapıldı. Bu bina da güçlendirilecek bir bina olarak projelendirildi" ifadelerini kullandı.  

Bina güçlendirmenin maliyetini de açıklayan Türkkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Güçlendirmenin kendisi aşağı yukarı daire başı 250 bin TL mertebesinde tamamlanmış olacak. Ancak vatandaş burada bu çalışma yapıldıktan sonra doğramalarını da değiştirmek istiyor. Yerdeki parkesini değiştirmek istiyor. Bununla ilgili de daire başı 100-150 bin TL'lik ilave maliyet geliyor. İnsanlar da bu işin sonunda sağ salim dışarı çıkabilir. Belki bina hasar görür ama insanlar sağlıklı bir şekilde hayatına devam edebilir."  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER