Binanızın durumunu nasıl inceletebilirsiniz

İnşaat Mühendisleri Odası 6 Şubat depreminin ardından konutları hakkında bilgi almak isteyenler için bir kılavuz hazırladı.

Binanızın durumunu nasıl inceletebilirsiniz

6 Şubat depremi 10 ilde yarattığı yıkım ile sınırlı kalmadı. Özellikle Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde yaşayan bir çok insanın konutları ile ilgili yaşadığı kaygının artmasına neden oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu konuda ilk adımı atanlardan oldu. İBB ücretsiz olarak binalarda yaptığı incelemeyi yaygınlaştırmaya başladı. Bu konuda bir adım da İnşaat Mühendisleri Odası'ndan geldi.

Binalarında inceleme yapılmasını isteyenlerin en büyük kaygısı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na akredite kurumların inceleme yaparken binadan karot olması ve olumsuz bir sonuç çıkması haline hemen yıkım kararı alınması. Bir çok insan farklı bir barınma alternatifi bulamadığı için bu şekilde bir incelemeden kaçınıyor. İnşaat Mühendisleri Odası da tıpku İBB gibi binalarda inceleme yapıyor, ortaya çıkan sonuç ise bir tavsiye niteliği taşıyor. Yani yıkım kararı incelemeyi yaptıranların isteğine bağlı olarak alınabiliyor.

İnşaat Mühendisleri Odası ayrıca binada inceleme yaptırmak isteyenler için bir de kılavuz yayınladı. Kılavuza göre, binanın durumunu öğrenmek isteyenlerin ilk olarak hasar tespit çalışması yaptırması gerekiyor. Binalarda yapılacak inceleme deprem öncesi ve deprem sonrası olarak iki başlık altında inceleniyor. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER