Binler Cizre için alanlarda

Cizre halkına dönük süren ablukayı kırmak ve Kürdistan’da gelişebilecek olası katliamları durdurmak için DBP’nin demokratik temelde tepkilerini ortaya koymak üzere saat 17.00’de harekete geçme çağrısında bulunmasının ardından Amed başta olmak üzere bazı kentlerde halk sokaklara döküldü.

Binler Cizre için alanlarda
 Cizre halkına dönük süren ablukayı kırmak ve Kürdistan’da gelişebilecek olası katliamları durdurmak için DBP’nin demokratik temelde tepkilerini ortaya koymak üzere saat 17.00’de harekete geçme çağrısında bulunmasının ardından Amed başta olmak üzere bazı kentlerde halk sokaklara döküldü.


Amed’de halk, Kayapınar ve Bağlar ilçelerinin üç ayrı noktasında bir araya gelerek Cizre halkı üzerindeki ablukanın son bulmasını istedi.

Kayapınar’da, Roboski anıtı önünde toplanan kitle, “Cizre düşmedi, düşmeyecek” “Bijî berxwedan Cizîrê,” ve “Bê serok Apo” sloganları ile Cizre halkına direniş selamı gönderdi. Alkış ve kadınların zılgıtlarının yükseldiği eyleme HDP eski milletvekili Ayla Akat Ata ile HDP ve BDP’li yöneticiler de katıldı.

Kitlenin toplanmasıyla birlikte TOMA araçları ile birlikte polisler de alana geldi.

Bağlar’da halkın sokağa çıkıp bir araya geldiği noktalardan biri Şeyh Şamil Mahallesi oldu. Cizre için bir araya gelen insanlar, süren abluka ve yapılan infazlara dönük tepkilerini attıkları sloganlarla göstermeye başladı.

Zırhlı araçlarla bölgeye gelen polisler, eylemin sonlandırılmasını istese de kitle eylemine devam ediyor. Eylemin sonlandırılması isteyen polislere “Cizre’de işlenen cinayetler nedeniyle cenazeler dolapta saklanırken, buna karşı demokratik hakkımızı kullanıyoruz” diyen BDP Bağlar İlçe Eşbaşkanı Reyhan Kavak’a bir polis amiri “Sınırsız bir demokratik hak yoktur. 20 dakika sonra dağılırsınız yoksa müdahale ederiz” tehdidinde bulundu.

Aynı polis amiri Cizre’deki durumun “abartıldığını” da söyledi. Bu sözleri nedeniyle polis amirine tepki gösteren kitle, oturma eylemine geçerek protestosunu sürdürmeye devam ediyor.

Van’da da yine DBP öncülüğünde bir araya gelen yüzlerce kişi, kentin Feqiyê Teyran Parkı’nda Cizre için eyleme başladı.

NUSAYBİN

Cizre katliamına karşı binlerce kişi Nusaybin’de sokaklara indi. Aralarında HDP ve DBP yöneticilerinin de bulunduğu binlerce kişi DBP İlçe Örgütünün önünde bir araya gelerek İpekyolun’a doğru yürüyüşe başladı. Her geçen dakika daha da kalabalıklaşan kitlenin sayısı 10 bin kişiye ulaştı. “Katliamları kınıyoruz” pankartının açıldığı yürüyüşte “Cizre halkı yalnız değildir” sloganları atılıyor. İpekyoluna ulaşamayan kitleye polis gaz bombaları ve TOMA’larla saldırdı. Halkın da taşlarla karşılık verdiği saldırı devam ediyor.

BİSMİL

Amed’in Bismil ilçesi’nde de halk, sokağa çıktı. DBP Bismil İlçe Örgütü önünde binlerce kişi bir araya geldi. “Sana savaş yaptırmayacağız. Savaş değil müzakere! Cizre halkı yalnız değildir”, pankartı taşıyan yurttaşlar, “Cizre halkı yalnız değildir”, “PKK halktır halk burada”, “Bijî berxwedana Cizîrê”, sloganlarla Batman-Diyarbakır Karayoluna doğru yürüyüşe geçti. Kitlenin yürüyüş yaptığı İstasyon Caddesi’nde bulunan esnaflar ve binlerce kişi yapılan yürüyüşe dahil olmasıyla kitlenin sayısı on bini aştı. Batman-Diyarbakır karayoluna gelen kitle adına açıklama yapan HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Cizre direnişini selamlayarak, tarih boyunca direnenlerin kazandığını ve bugün de Cizre’nin kazanacağını ifade etti.

Aydoğan, “Cizre’de yaşananlar dünyayla bağlantıların kopması ve yapılan katliamların duyulmaması için abluka altındadır. Cizre halkı üzerindeki abluka bitmeyene kadar biz eylemlerimizden vazgeçmeyeceğiz. Cizre uyumuyor, biz de uyumayacağız” dedi. Yapılan açıklanmanın ardından kitle 5 dakikalık oturma eylemi düzenledi.

“Direniş neredeyse başarı oradadır” vurgusu yapan Şimşek’in açıklamasının ardından kitle, “Biji berxudane Cizire” sloganları ile oturma eylemine geçti.

VAN

Cizre’de yaşanan devlet terörüne tepki göstermek için aralarında HDP Milletvekili Tuğba Hezer, Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları, DBP-HDP il ilçe yöneticileri, çeşitli sivil toplum kuruluşları ve yüzlerce kişi Feqiyê Teyran Parkı’nda bir araya geldi. ”Bijî berxwedana Cizirê”, ”PKK halktır halk burada”, ”Cizir halkı yalnız değildir”, ”Her yer Cizre her yer direniş” sloganlarını atan kitle yürüyüşe geçmek isterken polis engeline takıldı. Polislerin yürüyüşe izin vermesinin ardından bir süre oturma eylemine geçen kitle daha sonra polisin engelini alkış ve zılgıtlarla protesto etti. Polis ablukasına alınan kitleye polis sık sık ‘dağılın, yoksa müdahalede bulunacağız’ anonsunda bulundu.

Oturma eyleminin ardından kitle adına konuşan DBP Van İl Eşbaşkanı Münir Aras, başta Cizir olmak üzere Kürdistan’ın birçok yerinde yapılan katliamları, yaşanan haksızlıkları, zulümleri protesto etmek amacıyla toplandıklarını ancak burada da hükümet ve onun polis güçlerinin halkın demokratik hakkına dahi tahammülü olmadığını söyledi.

HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer ise, “Şu an sadece Cizre’ye değil bütün insanlığa, bütün Kürt halkına yapılan bir saldırı vardır. Eğer biz Van halkı olarak bu saldırılara karşı Cizre ile dayanışmayıp o halkın yanında olamayıp bu katliama sessiz kalırsak işte o zaman insanlığımızın, Van’ın insanlığının bittiği an olacaktır. Çünkü onlar biz çözüm sürecini buzdolabına kaldırdık derken aslında 10 yaşındaki çocuğun bedenini buzdolabına kaldırdılar” dedi.
Sık sık ”Bijî berxwedana Cizirê” sloganlarını atan kitle basın açıklamasının ardından dağıldı.

MERSİN

Mersin’de Özgür Çocuk Parkı’nda bir araya gelen Yeryüzü Kadınları, Cizre’de yaşatılan devlet terörünü ‘Barış’ çağrısı ile protesto etti. Kadınlar, yaptıkları açıklama ile Cizre için duyarlılık çağrısı yaparken, Cizre’de sivil halka karşı uygulanan ambargoya son verilmesini istedi. Öte yandan HDP Mersin İl Örgütü’nün çağrısı ile de Mersin HDP İl Binası önünde yüzlerce kişi bir araya gelerek, oturma eylemi yaptı. “Cizre korkma Kürdistan yanında” ve “Cizre halkı yalnız değildir” sloganları atan halk alkışlarla eylemini sürdürdü. Yarım saat süren oturma eyleminin ardından kitle HDP İl binasına geçti. Oturma eylemi gece geç saatlere kadar devam edecek.

HATAY

Hatay’ın İskenderun ilçesinde ise Eğitim Sen ilçe binasında bir araya gelen Barış Bloku bileşenleri, Cizre’de yaşanan devlet terörüne karşı açıklama yaptı. Barış Bloku adına KESK Dönem Sözcüsü Hülya Cengiz, yaptığı açıklamada Cizre’de yaşananlarla ilgili hükümetten ve ana akım medyadan ses çıkmadığını belirterek, “Gün sessiz kalıp onları izleme günü değil inadına barışa sahip çıkma barış için mücadele etme günündür” dedi.

Yapılan açıklama alkış ve sloganlarla son buldu.

YÜKSEKOVA

DBP Genel Merkezi’nin çağrısı üzerine Hakkari’nin Gever ilçesinde (Yüksekova) Eski Cezaevi Kavşağı’nda bir araya gelen binlerce kişi, Cengiz Topel Caddesi üzerinde kitlesel yürüyüş gerçekleştirdi. Çarşı merkezinde yapılan yürüyüşte dükkanlarını bırakan esnaflar, binaların balkonlarına çıkan kadınlar, korna çalan şoförler ve mahallelerden gelen binlerce kişi de slogan, zılgıt, tencere-tavalı gürültü çıkarma eylemi ile destek verdi. Yürüyüş boyunca sık sık “Bıjî berxwedana Cizîrê”, “Diren Cizre, Gever seninle” ve “Kürdistan faşizme mezar olacak” sloganlarını atan yurttaşlar, özel harekat timlerinin konuşlandığı Eczaneler Sokağı’na yaklaştığında ise “Katil Erdoğan” diye haykırdı.

Yürüyüş ardından Cizre şehitleri için “Çerxa Şoreşê” marşı eşliğinde bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Ardından kitle adına açıklama yapan HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan, Kürdistan’ın dört parçasındaki halkın Cizre’yle beraber olduğunu belirterek, “Seçimlerde istediğini alamayan AKP Hükümeti, Kürt halkına karşı bir savaş başlatmıştır. Ama bilsinler ki bedeli ne olursa olsun, Kürt halkı Cizre’yledir. Biz artık kendi kendimizi yönetmek istiyoruz. Öz yönetimler devlete karşı açılmış bir savaş değildir. Bu tarz yönetim hem HDP’nin hem de DBP’nin tüzüğünde mevcuttur. Öz yönetim yerelin güçlendirilmesi demektir. Ankara’dan Cizre’nin yönetilmesini istemiyoruz. Bu şekilde yerel demokrasi güçlenemez, aksine faşizm ortaya çıkar. İşte bu yüzden Türkiye’nin önünü açma adına bunu başlattık” dedi.

Cizre katliamında yaşamını yitirenlerin cenazelerinin buzdolablarında olduğunu hatırlatan Akdoğan, “Din tüccarları yapan AKP’nin bu politikasını halkımız artık çok iyi gördü. Halkımız sokaklarını asla onlara bırakmayacaktır. Halkımız asla boyun eğmedi ve bu sokaklarda mahallelerde de faşizme geçit vermeyecek” diyerek Cizre için direnişi yükseltme çağrısında bulundu. Konuşmaların ardından yapılan 5 dakikalık oturma eylemi ile kitle dağıldı.

NURHAK

Nurhak’da bir yürüyüş düzenlendi. Nurhak  Eğitimsen’in çağrısıyla bir araya gelen HDP, CHP,TÜMBEL-SEN, NURHAK HACI BEKTAŞ VAKFI, Nurhak Çevre Derneği, DİSK adına ortak bir açıklama yapıldı.

Açıklamayı okuyan Hülya Yalçın özellikle 7-8 Eylül de bir merkezden planlı bir şekilde iç savaşın fitilini ateşleyenlerin amacına ulaşamayacaklarını belirtti. HDP büroları, sivil halka ait iş yerleri, basın kuruluşları ve CHP Sincan örgütlerine yapılan saldırıların tek amacının 400 vekil almak için olduğunu söyledi.

Yalçın, “Saraya bağlı gladyo örgütlenmesi ülkede bir iç savaş provası yapmaktadır. Yıllardır beri kardeşçe yaşayan Türk ve Kürt halklarının birlikteliğini hiçbir güç bozamayacak dedi. Cizre olmak üzere sıkıyönetim vari uygulamalarla Kürt halkı teslim alınamayacak, tam aksine Türk ve Kürt evlatlarının bu savaşa prim vermeyerek sarayın hevesin kursağında bırakacaktır” dedi.

Yürüyüş boyunca ise “Savaşa hayır, barış hemen şimdi”, “Sarayın savaşını istemiyoruz”, “Silahlar sussun, barış konuşsun”, “İnadına barış inadına kardeşlik, Cizre halkı yalnız değildir” sloganları atıldı. / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 11 Eylül 2015, 22:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER