Birleşmiş Milletler: Esad'ın geleceğine Suriyeliler karar vermeli

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, “Esad’ın geleceğine ilişkin kararı Suriye halkı vermeli” dedi.

Birleşmiş Milletler: Esad'ın geleceğine Suriyeliler karar vermeli

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, 2015 yılını ve güncel konuları değerlendirdiği yıl sonu basın toplantısında Suriye savaşıyla ilgili de konuştu.

Ban Ki-moon, krizin çözümünün Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın konumuna bağlanmaması gerektiğini belirterek, “Prensipte, Esad’ın geleceğine ilişkin kararı Suriye halkı vermeli. Aynı zamanda tüm Suriye krizini ve bunun çözümünü bir kişinin kaderine bağlamak kabul edilemez” dedi.

Sputnik’in haberine göre; bazı ülkelerin Devlet Başkanı Esad’ın birkaç ay daha iktidarda kalmasını teklif ettiğini belirten Ban Ki-moon, bunun öncelikli olmadığını, şu anda önceliğin ateşkes olduğunu söyleyerek, “Ateşkes, siyasi çözüme yardımcı olmanın yanı sıra insani yardım kuruluşlarına Suriye halkına yardım götürmesine izin verecek. Şu anda en az 13 milyon Suriyeli yardıma muhtaç” ifadelerini kullandı.

Ban Ki-moon, ateşkesin, IŞİD kontrolündeki bölgelerde uygulanmayacağını ancak yine de mümkün olduğu kadar geniş tutulması gerektiğini belirtti.

Uluslararası Suriye Destek Grubu’nun 18 Aralık Cuma günü New York’ta toplanacağını hatırlatan Ban Ki-moon şunları söyledi:

“Suriye, Ortadoğu ve tüm dünya için kanayan yara. Ülke genelinde ocak ayında başlayacak bir ateşkes ve siyasi geçiş süreci için diplomatik müzakere sürecini sağlamak amacıyla çalışıyoruz. Hedefimizden sapmamalıyız.”

Güncelleme Tarihi: 18 Aralık 2015, 10:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER