Bu köyde tek başına yaşıyor

Derviş Muhan 22 yıl önce ayrılmak zorunda kaldığı köyüne geri döndü. Muhan, artık yerleşim olmayan Kato Dağı eteklerindeki köyünde yaşayan tek kişi.

Bu köyde tek başına yaşıyor

52 yaşındaki Derviş Muhan, Van’da güvenlik nedeniyle 22 yıl önce boşaltılan köyüne 7 yıl önce geri döndü. Muhan, daha önce köy statüsünde olan fakat Van’ın büyükşehir olmasıyla Çatak İlçesi’ne bağlı mahalleye dönüştürülen Övecek’te tek başına yaşıyor.

Günümüzde Van, Siirt ve Hakkari illerinin sınırını belirleyen Kato Dağı eteklerindeki Övecek Mahallesi’nde yaşayan tek kişi olan Derviş Muhan ve ailesi, 50 hanelik mahallelerinin 1995 yılında güvenlik nedeniyle boşaltılmasının ardından Van’a göç etti.

Burada iş imkanı bulamamaları üzerine, Türkiye’nin farklı illerine giderek geçimlerini sağlamak zorunda kaldılar. Fakat 7 yıl önce Muhan, 7 çocuğunu ve eşini geride bırakarak tekrar Van’a döndü.

dd-011.jpg

OKULU EVE DÖNÜŞTÜRDÜ

15 yıl sonra geri geldiği ve evlerin harabeye döndüğü mahallede, bir kısmı sağlam kalan okulu düzenleyerek eve dönüştüren Muhan’a, Van’da çocukları ile birlikte kalan eşi zaman zaman yardımcı oluyor.

‘Asıl mutluluğu geçmişte birçok hatırası olan köyünde bulduğunu’ belirten Derviş Muhan koyun, keçi, at ve köpekleriyle kedisine yeni bir hayat kurdu. Muhan ‘köyünde çok mutlu ve huzurlu olduğunu ve mahallenin yeniden yerleşime açılmasını umut ettiğini’ söyledi.

Evini aydınlatmak için gaz lambası kullanan Muhan’ın bir de pille çalışan bir el radyosu bulunuyor. Muhan ‘ömrü yettiğince mahallesini terk etmeyeceğini ve yaşadığı alanı da ağaçlarla, bahçelerle cennete çevireceğini’ vurguladı. (VAN/DHA)

Bu köyde tek başına yaşıyor

Güncelleme Tarihi: 07 Mart 2017, 20:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER