CHP'li vekil Sezgin Tanrıkulu: Artan işsizlik araştırılsın

İşsizlik oranının 11.3'e yükselmesi, CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu tarafından meclis gündemine taşındı.

CHP'li vekil Sezgin Tanrıkulu: Artan işsizlik araştırılsın
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Türkiye'de işsizliğin giderek attığına dikkat çekerek, durumun Meclis'te araştırılmasını istedi. Tanrıkulu, araştırma talebine gerekçe olarak işsizlik oranının  yüzde 11.3'e yükselmesini gösterdi.


TÜİK verilerine göre, 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2015 yılı Ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 114 bin artarak 3.6 milyon kişiye ulaştı. 2016 yılı Ağustos döneminde ise 3 milyon 493 bin kişinin işsiz olduğu belirlendi. Aynı dönem istihdam oranı ise 0.1 puanlık azalış ile yüzde 46.7 oldu.  2016 yılında tarım dışı işsizlik oranı 1.3 puanlık artış ile yüzde 13.7'e çıktı. 2016 yılı aynı dönemde ise, genç işsizlik oranı 1.6 puanlık artış ile yüzde 19.9 olurken, inşaat sektörünün istihdamdaki payı azalmıştır. Ağustos 2016 döneminde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı (kayıt dışı çalışma) yüzde 34.6 olarak gerçekleşti. 

İşsizlikteki bu duruma dikkat  çeken CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Meclis'te artan işsizliğin araştırılmasını istedi. Meclis'e Araştırma Önergesi veren Tanrıkulu, önergesinde “İşsizlik sonucu toplumda ve bireylerde yaşanan travmalar belirgin bir artış göstermektedir. Sosyal huzursuzluk, geçim sıkıntısının etkileri arasındadır. Halkın işsizlik sonucu geçim sıkıntısı yaşaması mutsuzluğa yol açmaktadır, bunun sonucu olarak suç oranlarının artması ve boşanmalardaki artış gösterilebilir. İşsizlik sonucu düşen gelirler halkın yetersiz ve kalitesiz gıdalara yönelmesine de yol açmaktadır. Hükümetlerin ekonomi yönetimindeki hataları ile artan işsizlik oranı arasında doğrudan ilişki vardır” diye belirtti. 

Güncelleme Tarihi: 24 Kasım 2016, 09:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER