Çözüm sürecinde 4 yeni adım

Sürecin birinci yılı dolarken, yeni adımlar gündemde. Hasta tutukluların bırakılmasından İmralı'ya farklı heyetlerin gitmesine kadar bir dizi adım planlanıyor.

Çözüm sürecinde 4 yeni adım
 Çözüm sürecinin başlamasının üzerinden bir yıl geçti. Sürecin başında ortaya çıkan yol haritası ise yavaş da olsa adım adım gerçekleşiyor. Sürece start verilmesinin birinci yıldönümünde 4 yeni adımın daha atılması gündemde. Hasta tutuklular ve tutuklu milletvekillerinin tahliyesi ile İmralı’ya gazeteci ve âkil insanlardan oluşan heyetlerin gitmesinin ilk aşamada atılacak adımlar arasında olduğu belirtiliyor. 

Çözüm sürecinde atılması beklenen ilk adım, hasta tutuklular ve tutuklu milletvekillerinin tahliyesine yönelik. BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, önceki gün gerçekleştirdiği Meclis Grup toplantısında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ın Diyarbakır seyahatinde dile getirdiği “cezaevleri boşalacak” sözünü değerlendirirken, “Hasta tutsaklara ilişkin bir iyi niyet can çekişen süreç açısından olumlu olacaktır” demişti. İnsan Hakları Derneği (İHD) ise geçen günlerde içlerinde Ergenekon tutukluları Fatih Hilmioğlu, Levent Ersöz, İBDA-C lideri Salih Mirzabeyoğlu ile KCK davasından tutuklu ve hükümlülerin de yer aldığı 162 kişilik liste hazırlayarak Adalet Bakanlığı’na sundu. Listede yer alanların ve tutuklu milletvekillerinin tahliyesinin bu yılın sonuna kadar gündeme geleceği öğrenildi. 

Adaya âkil ve gazeteci heyeti


Çözüm yolunda atılacak bir diğer adım ise, Abdullah Öcalan ile görüşmek üzere İmralı Adası’na âkil insan ve gazetecilerin yer aldığı heyetlerin gitmesi olacak. Öcalan, kendisiyle görüşen BDP heyetine, gazeteci ve âkil insanlarla görüşme talebini dile getirmişti. Öcalan’ın ayın talebi kendisiyle görüşen devlet yetkililerine de belirttiği öğrenildi. Öcalan’ın talebi, hükümet tarafından değerlendirilerek askıya alındı. Ancak bu talebin önümüzdeki haftalarda gerçekleşeceği öğrenildi. Adaya gidecek isimlerin hükümet tarafından belirleneceği ve BDP’nin liste hazırlığına dahil edilmeyeceği edinilen bilgiler arasında. 

Gazeteciye yeşil ışık


Çözüm sürecinin başında, İmralı Adası’na Öcalan’ın avukatlık görevini yürüten Asrın Hukuk Bürosu dışında serbest bir avukatın gitmesine izin verilebileceği belirtilmişti. Bu konunun yeniden gündeme geldiği öğrenildi. BDP, milletvekili olan bir avukatın adaya gitmesi konusunda ısrarlı. Ancak hükümetin, Kürt sorununa duyarlı, örgütle mesafeli bir ismin adaya gitmesine sıcak baktığı öğrenildi. Çözüm süreci kapsamında, Öcalan’ın örgüt yöneticileriyle görüşmesine yönelik talep de yer almıştı. İsmi ön planda olmayan bir örgüt yöneticisinin adaya gidebileceği öğrenildi. Ancak bu adımın yerel seçimlerin sonrasına kalabileceği belirtiliyor. Örgüt yöneticisinin Türkiye ’ye gelebilmesiyle ilgili yasal prosedür üzerine tartışmaların sürdüğü belirtiliyor.

Kışanak ve Anlı Diyarbakır’a


BDP’de, tutuklu milletvekillerinin tahliyesine yeşil ışık yakılması üzerine, grupta bulunan bazı isimlerin belediye başkanlığına da onay çıktı. BDP’li Gültan Kışanak’ın, Fırat Anlı ile birlikte Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Sırrı Sakık’ın Muş belediyesi, Ahmet Türk’ün Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne adaylığı da kesinleşti. Kışanak ve Anlı’nın Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı olması durumunda BDP Eşbaşkanlığı’nda boşalacak koltuğa ise Batman Milletvekili Ayla Akat Ata’nın oturabileceği kulislerde konuşulan bilgiler arasında. / Radikal

Güncelleme Tarihi: 21 Kasım 2013, 16:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER