CPJ: Anja Niedringhaus Korkusuz Bir Gazeteciydi

Afganistan'da polisin açtığı ateş sonucu fotomuhabir Anja Niedringhaus öldü, meslektaşı ise yaralandı. Saldırıyı kınayan CPJ "Seçim öncesi şiddet tırmanırken, Afganistan'a gitmek tehlikeli bir görev haline geldi” dedi.

CPJ: Anja Niedringhaus Korkusuz Bir Gazeteciydi
 Gazetecileri Koruma Komitesi CPJ, Afganistan’da bir kadın gazetecinin ölümü ve birinin yaralanmasıyla sonuçlanan saldırıyı kınadı.

4 Nisan’da oy pusulalarını taşıyan seçim görevlilerinin bulunduğu, asker ve polislerce korunan konvoyda Khost şehrine gitmek için bulunan fotomuhabirAnja Niedringhaus polisin açtığı ateş sonucu öldürülmüş, Associated Press (AP) muhabiri Kathy Gannon ise yaralanmıştı.

“Allahu ekber” diye bağırarak arabanın arka koltuğunda oturan iki kadın gazeteciye ateş açan polis memuru diğer polislere teslim oldu.

Vurulduğu yerde hayatını kaybeden Niedringhaus’ın cenazesi cumartesi günü Almanya’ya götürüldü.

Omzundan ve bileğinden yaralanan Gannon’un ise tedavisi sürüyor.

CPJ Asya Koordinatörü Bob Dietz “Khost’ta seçim hazırlıklarını haberleştiren Anja Niedringhaus’un öldürülmesi ve Kathy Gannon’un ağır yaralanması Afganistan’dan haber geçmenin artan risklerini ortaya koydu. Çatışma bölgelerinde çok deneyimli olan her iki kadın da yıllardır korkusuz habercilikleriyle tanınıyorlardı. Seçim öncesi şiddet tırmanırken, Afganistan'a gitmek tehlikeli bir görev haline geldi” diye konuştu.

Afganistan’da hem yerel hem yabancı muhabirler sürekli saldırı altında. CPJ’nin açıklamasına göre, 11 Mart’ta İsveçli gazeteci Nils Horner Kabil’de haber yaparken vurulmuş, 21 Mart’ta Afganistanlı gazeteci Serdar Ahmet beş yıldızlı bir otelin restoranında uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülmüştü.

Anja Niedringhaus kimdir?

48 yaşındaki Almanyalı muhabir, AP için Afganistan’da seçim hazırlıklarını takip ediyordu.

1990’dan beri fotomuhabirliği yapan Niedringhaus, 2005’te Irak Savaşı fotoğraflarıyla Pulitzer Haber Fotoğrafı Ödülü’nü alan 11 kişilik AP ekibinin tek kadın üyesiydi.

Niedringhaus aynı sene Uluslararası Kadın Medya Derneği’nin Cesaret Ödülü’ne layık görülmüştü. 

Anja Niedringhaus'un objektifinden

Anja Niedringhaus'un internet sitesinde Afganistan, Bosna, Irak, Pakistan ve Libya'da çektiği savaş fotoğrafları yer alıyor. / Bianet

Afganistanlı kadın avukat.

 Afganistanlı çocuklar "Ballot not bullet!" ( Kurşun değil, oy pusulası) yazılı duvar resmi önünden geçerken görülüyor.

Afganistanlı yaşlı bir seçmen.

* Anja Niedringhaus'un internet sitesi için tıklayın.

 * Bu haberin hazırlanışında CPJ, Guardian, AP, Wall Street Journal sitelerinden yararlandık.

Güncelleme Tarihi: 08 Nisan 2014, 17:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER