DAİŞ'in 'uyuyan hücreleri' turizmi bitirdi

Ortadoğu'da terör estiren DAİŞ çetelerinin Türkiye'deki 'uyuyan hücreleri' turizm sektörünü bitirdi.

DAİŞ'in 'uyuyan hücreleri' turizmi bitirdi
Ortadoğu'da terör estiren DAİŞ çetelerinin Türkiye'deki 'uyuyan hücreleri' turizm sektörünü bitirdi. 


Geçen yıl 34 milyon 305 bin turistin geldiği Türkiye, yaklaşık 41.4 milyon liralık turizm geliri yakalarken, bir turist ortalama 828 dolar harcamıştı. Türkiye’de turizm 2015 itibarıyla istenilen seviyede ilerlemiyor.  Avrupa ülkelerinden gelen turistlerin azalması ve DAİŞ tehlikesi, ilk 6 ayda Türkiye’ye gelen turist sayısı ve turizm gelirlerini eritti. Suruç Katliamı'nın ardından yabancı turistler DAİŞ'in 'uyuyan hücreleri' olduğu riskini göz önünde bulundurmaya başladı ve turizm sektörü büyük darbe aldı.

2014’ün ilk 6 ayında toplamda 13 milyar 783 milyon liralık turizm geliri elde eden Türkiye, 2015’in aynı döneminde 12 milyar 602 milyon lira gelir elde etti. Türkiye İstatik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı rakamlara göre, turizm geliri, ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13.8 azalarak 7 milyar 733 milyon 677 bin dolar oldu. Turizm gelirinin yüzde 86.7'si yabancı ziyaretçilerden, yüzde 13.3'ü ise yurt dışında ikamet eden vatandaş ziyaretçilerden elde edildi. 

DAİŞ VE ASKERİ OPERASYONLAR ÖNEMLİ ETKEN

Turizmciler, Türkiye'nin dünya kamuoyunda 'DAİŞ destekçisi' olarak lanse edilmesi ve DAİŞ'in birçok bombalı saldırısının Türk güvenlik güçlerinin kontrolünde olduğunun deşifre edilmesi nedeniyle turistlerin Türkiye'ye gelmediğini; devlet ve hükümet politikalarında değişiklik olmaması halinde ülkede ciddi ekonomik krize sürükleneceğini söylüyor. AKP'nin savaş politikası; Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a uyguladığı tecrit ve hava saldırıları da turizmi etkiledi.

Sektör yöneticileri, her yıl Kuşadası'nda turistleri konaklama sıkıntısı ile karşı karşıya kaldıklarını, ancak bu yıl yabancı turistlerin neredeyse hiç gelmediğine dikkat çekti.

Güncelleme Tarihi: 04 Ağustos 2015, 13:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER