Davutoğlu: Fırat'ın batısına geçen PYD'yi iki kez vurduk

Başbakan Davutoğlu, “Fırat’ın basına PYD geçmeyecek. Geçtiği anda vururuz dedik, 2 kere de vurduk. Türkiye’ye rağmen Suriye’de bir şey yapmak mümkün değil” dedi.

Davutoğlu: Fırat'ın batısına geçen PYD'yi iki kez vurduk

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, A Haber ve ATV ortak yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Davutoğlu’nun açıklamalarından başlıklar şöyle:

Suriye ve PYD

(Suriye konusunda Rusya, ABD ve İran var, Türkiye yok deniliyor” şeklindeki yorum üzerine…)

“Bunu diyenler herhalde son günlerde hiç haber okumuyorlar. Dışişleri Bakanımızın Viyana’da, Türkiye, Rusya, ABD, Suudi Arabistan dörtlü mekanizması başlattığını bilmiyorlar. Birkaç saat önce Dışişleri Bakanımız Paris’e gitti. Gitmeden önce talimatımı sordu. Sebep de Paris’te yine 9 ülkenin dışişleri bakanı arasında bir istişare olacak. Bu, daha çok Suriye’nin Dostları Grubu’nun çekirdek grubu ülkeleri arasında.

“Cuma günü, önümüzdeki cuma muhtemelen, yine Türkiye, Suudi Arabistan, Rusya, İran dışişleri bakanları bir araya gelecek. Türkiye’nin olmadığı bir denklemde Suriye sorunu çözülebilir mi? Türkiye’ye rağmen Suriye’de bir formül yürüyebilir mi? Yürüseydi Esad bugün ülkeyi tümüyle kontrol ediyor olurdu.

“Yürümez çünkü Türkiye, 911 kilometrelik sınırını, kaderini herhangi bir ülkeye terk etmez. Bunu Rusya’ya da ABD’ye de söyledik. ‘Fırat’ın batısına PYD geçmeyecek. Geçtiği anda da vururuz’ dedik. 2 kere de vurduk. ‘Türkiye sınırları ihlal edilmeyecek’ dedik. Suriye helikopteri geçen sene düşürüldü. İnsansız hava aracı geçmeye kalktığında vuruldu. Türkiye’ye rağmen Suriye’de bir şey yapmak mümkün değil.”

CHP Genel Merkezi’ne saldırı

“CHP Genel Merkezi’nin önünden geçen bir arabadan havaya 5 el ateş ediliyor. Bununla ilgili tespitler yapılıyor, üzerine gidiliyor. İnşallah sorumlular yakalanacak.

“Kılıçdaroğlu’nu arayarak geçmiş olsun dileklerini ilettim. O da teşekkür etti. Üstüne gideceğiz ama bu tür provokasyonların tam da seçim öncesinde olması, seçim şartlarında Türkiye’de birtakım şüpheler uyandırmak için yapılan eylemlerdir. Mutlaka sorumluları bulunup adalete teslim edilecek.”

‘Paralel yapı’

“Siz yargıyı kontrol altına tümüyle alarak, bunun emniyetle ilgili bağlantılarını kontrol altına alarak birlikte siyaset yapmaya kalkarsanız, siyaset yapması gereken siyasi kadronun yerine siz bunu yapmaya kalkarsanız, sonunda da hesap vermek durumunda olmayacaksanız, bu 12 Eylül’de yapılan şey. Onu asker yapmıştı, bunu polis yapmış olur.

“Bürokrat talimatı meşru hükümetten alır. Dışarıdaki bir imam, imam demek bile benim… İmamlar adına özür dileyerek söylüyorum. Dışarıdaki bir paralel otoritenin talimatıyla bürokrat hareket etti mi o bürokrat ya bürokratlığı bırakacak ya da o otoriteye itaat etmeyecek.”

Koza İpek Holding’e kayyum atanması

“Bütün bunlar hukuki süreçler. Yani hükümet olarak biz buna müdahil, öyle veya müdahil olmak durumunda değiliz. Bir kere bu hukuka intikal etmiş olan ve hukuki bakımdan da tekemmül etmesi gereken bir dosyadan bahsediyoruz. Dolayısıyla onu hukuki sürecin doğası içinde değerlendirmek lazım.

“Paralel Yapı’nın devlet içindeki faaliyetleri ve yürütmeyle ilgili, yürütmeye sızarak veya yargıya sızarak devlete dönük yaptığı eylemler ve bu anlamda da bu şirketler üzerinden sağlanan finansman, ortak bir dosya içinde değerlendirilmesi gereken hususlar.

“Dediğim gibi bunlar hukuka intikal etmiş ve savcılık gerekli işlemleri yaparak gerekli kararları aldı. Bunun üzerinde ekstra bir yorum yapmaya gerek olmaksızın bu hukuki sürecin sonuçlarını herkesin kabullenmesi icap eder.”

Seçim güvenliği

“Oyunu kullandıktan sonra kimse koridorlarda beklemeyecek, kimse binaların içinde durmayacak, bunlarla ilgili ciddi tedbirler alıyoruz. Ümit ederiz bu sefer bu tür mahalle baskısıyla diyeyim, söz konusu olan oy dağılımları imkansız olacak.”

Dilek Doğan

“Bir ihbar üzerine eve operasyon yapılıyor. O sırada evde olan arbede esnasında bu yaşanıyor. Kasıtlı bir tutum yok ama buna rağmen ben en ince detayına kadar bunun araştırılması talimatını verdim İçişleri Bakanımıza.

“Bizzat da takip edeceğim. İlgili polis memuru da idari ve adli bir soruşturmaya muhatap kılındı. Terörle mücadele ister şehirde olsun, ister dağda, kesinlikle kararlı bir şekilde yürütülecek. Halk ile terörist kesinlikle ayrıştırılacak, bütün bu mücadele de hukuk devleti kuralları içinde yürütülecek. Herhangi bir yanlış yapılmasına izin verilmeyecek.”

1 Kasım seçimleri

“Ya yüzde 25 ile ikinci parti, ya yüzde 26 ile ya yüzde 24 ile ya yüzde 27 ile ama oralarda bir yerde, 130 civarında bir milletvekiliyle belli yani. CHP ne kadar uğraşırsa bunun üstüne çıkamaz. Ne kadar zafiyet gösterse de bunun çok altına düşmez.

“Burada kritik olan bu sefer HDP değil, bu sefer daha kritik olan MHP. Onda bir düşme eğilimi var ama tek yarış var burada. MHP ile HDP arasında ‘üçüncü parti kim olacak’ gibi bir hava var ama o da bir yarış değil. Çünkü oran olarak MHP’nin HDP’den yukarıda olacağı kesin. O da belli az çok nerede olduğu. HDP’nin de belli.

“Tek sorusu var AK Parti tek başına iktidar olacak mı olmayacak mı? Bizim 276’yı aşmamız halinde başka bir tablo çıkacak. Türkiye tablosu. O çıtanın altında kalmamız halinde başka bir Türkiye tablosu çıkacak.”

Güncelleme Tarihi: 28 Ekim 2015, 12:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER