Dede, Hakkari esnafının sorunlarını Bakan Pekcan'a sordu

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, Hakkari esnafının yaşadığı sorunları Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'a sordu.

Dede, Hakkari esnafının sorunlarını Bakan Pekcan'a sordu
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan tarafından yazılı olarak cevaplandırılması isteğiyle TBMM'ye soru önergesi sunan Hakkari Milletvekili Sait Dede, Çin’de ortaya çıkan Covid-19 salgını ve sonrasında Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi ilanı ile Türkiye’de 22 Mart 2020 tarihi itibariyle çeşitli iş kollarında ticaret yapan ve hizmet üreten esnaf ve sanatkarların iş yerlerini kapatmak zorunda kaldığını belirterek, “Korona virüs salgını öncesinde halihazırda sürmekte olan ekonomik kriz özellikle Hakkari ili ve ilçelerinde birçok esnafın iflas etmesine ve dolayısıyla kepenk indirmesine sebep olmuştur. 2019 yılı itibariyle Hakkari ve ilçelerinde 337 esnafın iflas ettiği resmi kaynaklar aracılığıyla basına yansımıştır. Dolayısıyla hem mevcut ekonomik krizin derinleşmesi hem de sonrasında ortaya çıkan pandemi sebebiyle mücbir sağlık önlemleri gerekçesiyle kepenk indiren esnafların ekonomik ve sosyal anlamda desteklenmesi elzem bir hale gelmektedir. Başta kira ödemeleri olmak üzere; elektrik, su gibi zorunlu faturalandırmalar konusunda gerekli desteklerin sağlanması gerekmektedir. Diğer yandan gelir vergisi ve stopaj ödemelerine yönelik ertelemelerin sürelerinin dolacağı tarihten itibaren geçmişe yönelik bir yardımcı düzenlemelerin yapılması esnafların mağduriyetlerini giderme konusunda önemli bir adım olacaktır” dedi.

Dede, Ticaret Bakanı Pekcan’a şu soruları sordu:

  1. Hakkari ili ve ilçelerinde 2019 yılından bu yana iflas eden esnaf sayısı kaçtır? Söz konusu iflas durumlarının gerekçeleri nelerdir?
  2. 22 Mart 2020 tarihi itibariyle işyerlerini kapatmak zorunda kalan esnaflar için zarar tazmini noktasında bir önlem paketi oluşturma çalışması bulunmakta mıdır?
  3. Esnaf ve zanaatkarlarin kira, SGK prim ödemeleri ve vergi borçlarına yönelik bir destek paketi hazırlığı bulunmakta mıdır?
  4. Esnaflara sağlanan Hazine destekli kredilerin yeterli olmadığı ve her nev’i esnafı kapsamadığı bilinmektedir. Bu kapsamda destek kapsamının genişletilmesi yönünde bir çalışmanız bulunmakta mıdır?
  5. Uygulanan salgın önlemleri politikalarınıza yönelik esnaf ve zanaatkarlar tarafından Bakanlığınıza iletilen şikayetler nelerdir?
  6. Esnaf ve Zanaatkarların yanında kayıt dışı olarak çalışan emekçilere yönelik bir düzenleme çalışması bulunmakta mıdır?

Güncelleme Tarihi: 06 Haziran 2020, 22:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER