Demirtaş: 5 kişilik heyetle Cizre'ye gitmek istiyoruz

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Cizre’de iki ayrı binanın bodrum katındaki 42 yaralı ve 17 cenazenin ambulanslarla hastaneye kaldırılması için, beş kişilik bir heyet ve bir ambulansla ana caddeye 200 metre mesafedeki binaya gitmek istediklerini söyledik.

Demirtaş: 5 kişilik heyetle Cizre'ye gitmek istiyoruz

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirta, Cizre’de iki ayrı binanın bodrum katındaki 42 yaralı ve 17 cenazenin ambulanslarla hastaneye kaldırılması için, beş kişilik bir heyet ve bir ambulansla gitmek istediklerini söyledik.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde iki ayrı binanın bodrum katındaki 42 yaralı ve 17 cenazenin ambulanslarla hastaneye kaldırılması için Mardin’de girişimlerini sürdüren HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk ve gönüllü sağlık ekibi ile birlikte belediye binasında basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Demirtaş’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

‘Hükümet kafa bulandırılmaya çalışılıyor’

“Cizre’de yaşanan hukuk dışı, insanlık dışı durumun son bulması için çaba ortaya koyuyoruz. Anlık gelişmeleri yerinden takip ediyoruz. Cizre’de bir kaç binada bodrumda veya bina içinde çok sayıda yurttaşımızla ilgili sonuç almaya çalışıyoruz. Hükümetin, hükümet sözcülerinin, binada bulunanların televizyon kanallarına bağlanıp yaptığı açıklamalar var. Bizim açıklamalarımız var.

“Türkiye toplumunun kafası bulandırılmaya çalışılıyor. Hükümet ve sözcülerinin açıklamaları ile kafa bulandırılmaya çalışılıyor. İlk günden bu yana diyoruz ki orada insanlar var, sağlar, bazıları yaralı, bazıları yaşamını yitirmiş durumda. O insanlar oradan çıkmak istiyorlar.

“O binadan ve bodrumlardan gelen bilgiler ‘Bizim silahlarımız yok, buradan doğru ateş edilmiyor ama sürekli etrafımıza tanklarla ateş ediliyor, çıkamıyoruz’ Dün kendi aralarında 16 yaşındaki bir çocuğu dışarı çıkarıp, ambulansın bulunduğu yere göndermek istemişler. Acaba bu şekilde ambulansa gidip hastaneye kaldırılabilecek mi diye.

‘5 kişilik heyetle oraya gitmek istiyoruz’

“Hükümet bu bilgiler yalandır, yanlıştır diyeceğine, net bir talep ortaya koyuyoruz. Sivil bir heyet ambulansla oraya gitsin. Kıyamet kopmaz. 15 gündür devlet oraya ulaşamıyorsa, çıkanlara engel oluyorsa burada bir trajedi vardır. 5 kişilik bir heyet ve bir ambulansla ana caddeye 200 metre mesafedeki binaya gitmek istiyoruz. Durumu tespit edelim.

“Oradaki insanlar çıkmak istediklerini belirtiyorlar. Şimdi oradaki insanların durumlarını, kimliklerini devlet de biliyor, biz de biliyoruz. Ama hayır hepsini orada infaz edeceğiz diyen bir politika ile karşı karşıyayız. O nedenle çözülemiyor. Sayıları da tam bilemiyoruz.

“Bir sokak çembere alınmış, giriş ve çıkışlara izin verilmiyor. Açlık, kan kaybı veya susuzluktan ölmeleri bekleniyor. Hükümet bunu bir başarı öyküsü olarak vermeye, yandaş medya da aşağılık bir şekilde zafer öyküsü gibi işliyor.

‘Sağ insanlar var’

“Biz vahşet bodrumunda yaşanan ve sonrasında ortaya çıkacak olan sonuçların siyaseten geri dönülmez kırılmalara yol açacağı için çağrıda bulunuyoruz. Sağ insanlar var, sayıları 30, 35, 40 tam bilmiyoruz, fakat sağlar. O insanları öldürmeyi kafanıza koyduysanız bu infazdır, katliamdır. Tüm dünya biliyor. Bu insanları artık öldüremezsiniz, bu net. Çünkü çıkmak, ambulansa ulaşmak istiyorlar. Sonrasında hukuki bir işlem gerekiyorsa yaparsınız.

“Yok efendim, ‘HDP kaçırmaya çalışıyormuş.’ Nereye kaçırıyoruz. Tüm kent, mahalle abluka altında. Bu insani ve vicdani girişimlerimizi itibarsızlaştırmak için ‘PKK üst düzeyleri varmış. Onları kurtarmaya çalışıyorlar’ diyerek girişimlerimizi boşa çıkarmaya çalışıyorlar. Oradaki insanlar sadece dışarı çıktıklarında taranmayacaklarının garantisini almak istiyor. Hükümet bunun garantisini vermiyor. Tankla topla çıkanı ateş altına alıyor.

‘Bu vahşete izin vermeyeceğimizi bilmelisiniz’

“Cizre’den gelen haberler iç açıcı değil. Nöbetçi market, eczane ve fırınların da kapatıldığı söyleniyor. Tümüyle bir karartma, abluka durumu söz konusu. Niyetleri nedir bilmiyoruz. Şırnak Valisi’ne sesleniyoruz, o insanların sağ olduğuna dair kanıtlarımız, TV bağlantı kayıtlarımız var. İsim listesi var. O nedenle infaz etmeyi düşünenler varsa, çok büyük bir suç işliyorlar.

“Bu suçtan kurtulamayacaklarını tekrar etmek istiyorum. Sivil heyetin ambulanslarla oraya gitmesine izin vermelisiniz. Göz göre göre bu vahşete izin vermeyeceğimizi bilmeniz lazım. Bu doğrultuda tüm ulusal ve uluslararası mekanizmaları kullanacağız.

‘Saray, Ergenekon ve ordu uzlaşması’

“Vicdanı ve hukuki ahlakı tükenmiş bir siyasal iktidarla karşı karşıyayız. Saray, Ergenekon ve ordu uzlaşması ile 7 Haziran’da bir darbe yapıldı. Hükümet de inisiyatif dışı kaldı. Hükümet de parlamento da bu işin içindedir.

“Şimdi bu koalisyon ittifak gücü her yerde kapsamlı bir katliam operasyonu ve kirli bir savaş yapıyor. Ne uğruna. Yeni bir saray iktidarı etrafında yeni bir gelecek, yeni bir kirli ortaklık uğruna yapıyor. Bunların hepsinin toplum tarafından iyi görülmesi lazım. Yürütülen katliamların esas nedeni budur. Sarayın iktidarını güçlendirmek için.

“Bugüne kadar derin devlet de bir anlaşma yaptı. Ergenekoncularla ulusalcılarla bir ortaklaşma, ittifak kuruldu. Buna bazı ırkçı Türk milliyetçileri de destek verdi. Böyle bir koalisyonla şimdi sahada da kendi özel operasyon güçlerini görevlendirmişlerdir.

‘Ortada bir çözüm süreci yok’

“Başbakan ve hükümeti de bu suçları örtmek için görevlendirildi. Onlara da darbe yapılmış. ‘Evet’ diyip boyun bükmüş durumdalar. Her gün ağır bir faturaya gittiğimizi an be an görüyoruz. Başbakan’ın dün burada ifade ettiği, ‘Daha çok insan ölecek, daha ağır askeri operasyonlar yapacağız’ şeklindeydi. Daha çok asker, daha çok Kürt genci, daha çok PKK’li yaşamını yitirecek anlamına geliyor. Bu ürkütücü bir durum.

“Ortada bir çözüm süreci yok. Çok hazin bir durum. Eğer siz askeri operasyonları daha fazla arttırmaya karar vermişseniz bu güne kadar olduğu gibi bundan sonraki tüm ölümlerin de sorumlususunuz. Daha çok insan öldürerek, buna sebebiyet vererek, sorunu çözeceğinize inanıyorsanız, 90’lardaki hükümetler gibi tüm kan ve can pazarının sorumlusu olarak kalacaksınız.

‘Zulme karşı ses ver eylemleri bütülmeli’

Bu zorbalığı durdurmanın en etkili yolu halk gücüdür. Demokratik eylemlerle sesimizi yükseltmeliyiz. Her akşam saat 19’daki zulme karşı ses ver eylemleri büyüyerek devam etmeli. Büyük bir barış çığlığıyla kimsenin canına, malına zarar vermeden, örgütlü disiplinli bir şekilde bu eylemi büyütmelisiniz. Bu barış sesi büyürse bizim bu katliamları durdurma siyasetimiz güç kazanacaktır.

“Hükümet savaş politikasının halk tarafından desteklendiğini söylüyor. O zaman bu politikalara karşı herkes 19’da barıştan yana olduğunu göstermelidir. Kesintisiz bir şekilde. Bu çok kritik ve önemli bir çağrıdır. Bu konudaki hassasiyetimiz ve çağrılarımız devam edecek.”

Güncelleme Tarihi: 07 Şubat 2016, 20:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER