Demirtaş: AKP, IŞİD'in siyasi uzantısıdır

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, “‘Atamız, dedemiz’ dediğiniz Şah İsmail Türbesi nerede? Salih Müslim ile defalarca Ankara’da görüşmeler yapmadınız mı? Sınırdan tek bir taş atmayanı terör örgütü ilan ediyorlar. Ama IŞİD’i ise öfkeli çocuklar olarak görüyorlar. Asıl terör destekçiliği budur. AKP artık IŞİD uzantısıdır” dedi.

Demirtaş: AKP, IŞİD'in siyasi uzantısıdır

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır’da düzenlenen “Avrupalı Sol Partilerin Dayanışması Konferansı”nda konuştu.

Demirtaş’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

‘Avrupa net tavır koymalı’

“AKP iktidarı barbar bir siyasi anlayış yürütüyor. Cenazeleri yakıyorlar, bunla yetinmiyorlar, Erdoğan ve Davutoğlu’nun emriyle herkes cezalandırılmak isteniyor. İnsan onurunu kırmak istiyorlar. Sur ve Cizre’de yaşanan insanlık dışı uygulamalar sadece Kürtleri değil, Avrupa ve Amerika’yı da ilgilendiren insanlık suçlarıdır. Herkes buna tepki göstermelidir.

“Bugün Kürtlerin karşı karşıya kaldığı barbarlığa özellikle Avrupa ülkeleri net olarak tavır koymalıdır. AKP’nin Kürdistan’da yaptığı barbarlığa karşı net olarak sol partiler tepki ortaya koymalıdır. Avrupa sağ partileri ve devlet yöneticileri Kürtlerin katledilmesine göz yumuyor ve Erdoğan’ı kızdıramamaya çalışıyor.

‘İnsan hakkını pazarlık haline getirmişler’

“Mülteci krizini koz olarak kullanıyorlar. Avrupa’nın değerlerini ayaklar altına alıyorlar. Özellikle Avrupa’da yaşayan halkların buna tepki göstermesi gerekiyor. Sayın Merkel, mülteci krizi ile ilgili elbet AKP iktidarıyla görüşebilir. Hep birlikte çözmek zorundayız. Fakat bunu ağır insan hakkı ihlallerini görmeyip üstünü örtmek ve Kürtlere karşı yürütülen savaşa sessiz kalacağız. Bu etik değildir.

“İnsan hakkı pazarlık unsuru haline getirmişler. Başbakanlar ve Cumhurbaşkanları temel insan hakları pazarlık haline getirmişler. Ve buna sessiz kalmamız istiyorlar. Hiçbir lider, insan hakkını, o kirli masalarda pazarlık yapamaz, ona diplomasi, dostluk ilişler diyemezler. Ahlaksız ve çirkin ilişkilerdir. Hiçbir halkın hakkı ucun pazarlık konusu yapamazlar. Birçok sağ hükümetin durumu budur.

‘Bu suça ortak olanlar hesap verecek’

“İşlenen suçları unutulmayacağız ve muhakkak bir gün bunların hepsi yargı mekanizması önünde hesap verecekler. Bu suça ortak olan valiler, İçişçileri Bakanı ve bu ölümlerde zevk duyarak açıklayan yöneticilerin hesap vereceği gün gelecek ve bu da mücadeleyle olur.

“Kürdistan’da işlenen tüm suçlar insanlığa karşı işlenen suçlardır. Zaman aşımına tabii olamaz. AKP iktidarı sorunlara vahşice yaklaştı. Kürt gençleri hendek ve barikat kurdukları için Ankara’da ‘her türlü vahşeti yapabilir’ anlayışı var. Kürt gençleri senin Sarayı’nda mı hendek kazmış, barikat kurmuştur? Kürt gençleri senin katliam emirlerini durdurmak için hendek kazmıştır, barikat kurmuştur.

‘Barış sloganından niye korkuyorsunuz?’

“AKP iktidarı diyalog yerine halen bu gençleri suçlayıp katlediyor. Yaptıkları vahşetle Kürt halkının cezalandırmaya çalışıyor. Madem yüzde 49 oy aldınız. Madem toplumun yarısı senin arkanda, tek bir barış sloganından niye bu kadar korkuyorsunuz, akademisyenlerin ve Ayşe öğretmenin barış talebinden korkuyorsunuz?

“Yüzde 50 oyunuz olacak, gece korkudan uyuyamayacaksınız. Çünkü işledikleri suçun farkındalar. Bu sizin çaresizliğinin göstergesidir, korkusudur.

‘Asla merhamet dilemeyeceğiz’

“Acı, ilk önce anne ve babanın yüreğini yakar. Onlar artık sizin değil halkın evlatlarıdır. Sizin evlatlarınız hırsızlık yaptığı için, başkasının malına mülklüne göz diktiği için değil kendi toprağında özgür yaşamak istediği için katledildi. Bu bir onurdur ve onura herkes sahip çıkacaktır. AKP’den asla merhamet dilemedik, dilemeyeceğiz, faşizmin karşısında dimdik duracağız.

“Boyun bükmeye, diz çökmekle asla barış olmaz. Kendi özgürlük mücadelesinin arkasında durarak barış gelir. Korkmadan, eşitçe yaşadığı gün barış olur. Kendi halkının özgürlüğünden taviz vermeden dimdik duracağız ve barışı getireceğiz.

“Kölelik adı altında sahte barışla bu topraklarda halkı kandırmanıza izin vermeyeceğiz. Bu gençlerin özgürlük amacı uğrunda katledildi. Biz de onların amacını sağlayacağız. Kürdistan’da korkmadan, diğer halklarla eşit bir şekilde yaşarsak o zaman barış olacaktır.

‘En büyük terör destekleyicisi AKP’dir’

“AKP, IŞİD barbarlığının besleyicisi ve destekleyicisidir. Bunu da gizlemekte ve saklamaktan korkmuyor. Açık açık bir şekilde destek belirtiyor. Halep ve Azez’in düşmeyeceğini söylüyorlar. Azez’de barbarlık ordusu ve kele kesen yapılar var. Ama Davutoğlu açık açık diyor ki orası düşmeyecek. Kürt gençleri ilerlerse vuracağız diyorlar.

“Koruduğu şey IŞİD çeteleridir. AKP açık bir terör destekleyicisi haline gelmiştir. Bunu da saklamak için etrafında herkesi terörist olarak görüyorsa, en büyük terör destekleyicisi AKP’dir. Teröre ve vahşete bel bağlamışlar uzun süre varlığını koruyamazlar.

‘Salih Müslim’den rica ettiniz’

“PYD ve YPG’yi terör örgütü ilan edecekler. ‘Atamız, dedemiz’ dediğiniz Şah İsmail Türbesi nerede? PYD’nin kontrolünde, YPG’nin desteğiyle taşımadınız mı? IŞİD havaya uçuracaktı. Salih Müslim’den rica ettiniz, taşındı.

“Salih Müslim ile defalarca Ankara’da görüşmeler yapmadınız mı? Ne görüştünüz? PYD, Türkiye’ye geldi, elini gönlünü Türkiye’ye açtı. Bir mermi, bir taş bile sınırda atmış değil. Ama her gün top atıyorsunuz, füze atıyorsunuz.

“Yüzlerce insanı katleden IŞİD’e karşı ne yaptınız? Tek bir taş atmayanı terör örgütü ilan ediyorlar. Ama IŞİD’i ise öfkeli çocuklar olarak görüyorlar. Asıl terör destekçiliği budur. AKP artık IŞİD uzantısıdır. AKP’nin vahşice saldırılarına sessiz kalanlar IŞİD’in etrafından dayanışma içinde. Saldırılara karşı bedeli neyse ödeyeceğiz. Direniş ve kahramanlık yenilmeyecek, barbarlık kaybedecektir.”

Güncelleme Tarihi: 21 Şubat 2016, 23:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER