Demirtaş: Birlik oldukça katliamları bitirebiliriz

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, AKP'nin ise partilerini baraj altında bırakmak için operasyona başvurduğunu söyledi. Demirtaş, ortak mücadeleyle katliamların bitirilebileceğini kaydetti.

Demirtaş: Birlik oldukça katliamları bitirebiliriz
 HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Varto'da halka hitap etti. Halkın öz yönetimden yana olduğunu belirten Demirtaş, HDP'nin Türkiye ve Ortadoğu'da umut haline geldiğini, AKP'nin ise partilerini baraj altında bırakmak için operasyona başvurduğunu söyledi. Silahların susması çağrısını yineleyen Demirtaş, ortak mücadeleyle katliamların bitirilebileceğini kaydetti.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve beraberindeki milletvekili heyeti, Muş'un Varto ilçesinde miting düzenledi. 
DBP ilçe binası önünde heyeti karşılayan Varto Barış Anneleri ile yüzlerce kadın, "Anneler ağlamasın, barışa ses ver" pankartı eşliğinde miting alanına yürüdü. 
Festival alanında gerçekleşen mitinge Demirtaş'ın yanı sıra HDP milletvekilleri Leyla Zana, Meral Danış Beştaş, Altan Tan, Dengir Mir Mehmet Fırat, Celal Doğan, Osman Baydemir, Dilek Öcalan, Burcu Çelik Özkan, Ahmet Yıldırım ile HDP, DBP il ve ilçe yöneticileri katıldı. Binlerce kişinin doldurduğu alanda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleri, PKK bayrakları, Cizre'de katledilen çocuk ve sivillerin fotoğrafları ile "Ekin Wan yoldaş ölümsüzdür", "Sana savaş yaptırmayacağız", "Yaşasın halkların kardeşliği" dövizleri açıldı.

'SARAY VE HIRSIZLAR İÇİN SAVAŞIYORSUNUZ'

Demirtaş, konuşmasına şu sözlerle başladı: "Vatan-millet-Sakarya adı altında operasyon yürütenler; vallahi vatan için savaşmıyorsunuz. Saray için, hırsızlar için savaşıyorsunuz. Mevzu vatan-millet değil. Varto halkı bölünmek için mi sokaklarda? Hayır. Varto halkı neden HDP'ye oy verdi? Türk halkına kardeşlik elini uzatmak için HDP'ye oy verdi. Özgürce, insanca yaşayabilmek için HDP'ye oy verdi. 7 Haziran seçimlerinin ardından bu kadar büyük bir ortak yaşama iradesi ortaya çıkmışken, ne oldu da ülke bölünüyor deyip bu kadar büyük operasyonlar gerçekleştiriyorsunuz. Ülkede bölünmek isteyen yok, bölünme tehdidi yok."

'HALK YÖNETMEYİ İSTİYOR'

Demirtaş, Varto halkının kendisini yönetmek istediğine vurgu yaparak, şunları ifade etti: "Sizin atadığınız yöneticiler değil, kendi seçtikleri yöneticiler bizi yönetsin, diyorlar. 'Öz yönetim' diyorlar. 'Atanan devlet memuru beni yönetmesin' diyorlar. Vali de, Kaymakam da halk tarafından seçilsin istiyorlar. Bunun neresi bölünmedir! Muhtarları toplayan Erdoğan madem halkın iradesine bu kadar değer veriyor, madem 'vizyonumuz 2023 ve demokrasiyi getireceğiz' diyor... Gel, belediye başkanlarına yetkiyi verelim. Valilikleri, kaymakamlıkları kaldıralım, atanmışların diktasına son verelim. Mahallede, köyde, ilçede seçilmişler halkı yönetsin. Varto yerelde yetki istediği için başına getirilmediği kalmadı. Cizre, Nusaybin, Sur, Silvan, Lice sadece ben seçilmişler tarafından yönetilmek istiyorum, diye başına getirilmediği kalmadı. Varto Kaymakamı ile Muş Valisi kendine güveniyorsa, seçime girsin seçilirse başımızın tacıdır. Eğer halk istemiyorsa ille başına bir atanmış göndermenin ne anlamı var." 

'HDP TÜRKİYE VE ORTADOĞU'DA UMUT OLDU'

1 Kasım'da yapılacak erken genel seçimin ülkede yeni bir sayfa açabileceğini söyleyen Demirtaş, HDP'nin ve barış umudunun aynı paralelde büyüdüğünü belirtti. Demirtaş, şu değerlendirmede bulundu: "Türkiye'nin birçok yerinde HDP' ye saldırılar gerçekleştirildi. HDP güçsüzleştirilmek istendi. HDP Cumhuriyet tarihinde ilk defa Alevi ile Sünniyi eşit şartlarda bir partide buluşturdu. Kürt ve Türkü eşit şartlarda bir partide buluşturdu. Ermeni, Süryani, Êzidî, Alevi, Sünni ilk defa bir partide buluştu. Yan yana mücadele ediyorlar. Bu onları o kadar korkuttu ki, ne diyorlardı: 'Tek dil tek millet, tek inanç'. Bunun dışında bir şeyi kabul etmiyorlardı. Varto gibi küçük bir yerde, Sünni var, Alevi var. Küçücük bir köye gidin, farklı insanlar var. Yani hepsini yok mu edeceğiz? Yok edilmelerine göz mü yumacağız? Herkes kendi dilini, kimliğini, inancını özgürce yaşayacak. Devlet buna karışamaz. İnkar politikaları insanlığa da, İslamiyet'e de aykırıdır. Biz 'Bunların çözümü eşitliktedir, adalettedir' dedik ve HDP'yi o yüzden kurduk. Bütün Türkiye bu eşitlik anlayışını alkışladı. Madem bu kadar faklı kültür, inanç bir partide bir arada yaşayabiliyorsa Türkiye'de de bir arada yaşayabiliriz, dediler. HDP bütün Türkiye'ye ve Ortadoğu'ya umut oldu."

'BİRLİK OLARAK KATLİAMLARI BİTİRECEĞİZ'

Demirtaş, HDP'nin ortaya çıkardığı ortak, eşit ve özgür yaşam anlayışının AKP'yi ürkütmeye başladığını ifade ederek, "Şimdi bunlar HDP'yi tehdit olarak görüyorlar. Bu yüzden HDP'yi baraj altında bırakmak için operasyon başlattılar. HDP'nin özgürlükçü ve çoğulcu fikir ile büyümesi onları korkuttu. Çünkü onlar Türkiye'yi teklik üzerine kurmuştu. Ankara'da HDP siyasetinin büyümesi faşizmin bitmesi demekti. O yüzden 1 Kasım seçimler zorlama bir seçim olarak AKP'nin ve devletin ırkçı anlayışının halka bir kez deha dayatılmasıdır. Bu zor günler çok yakında geçecek, bütün bu katliamların sonunu birlik olarak bitireceğiz. Ankara da, Kandil de silahları susturmalı ve siyaset konuşmalı" diye konuştu.

Heyet, mitingin ardından Van'a doğru yola çıktı. / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 15 Eylül 2015, 10:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER