Demirtaş: DAİŞ halifesi misin, Türkiye'nin Başbakanı mısın?

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin Merkez Yürütme Kurulu toplantısında konuştu.

Demirtaş: DAİŞ halifesi misin, Türkiye'nin Başbakanı mısın?

HDP Eş Genel Başkan Demirtaş, Başbakan Davutoğlu’nun ‘Suriye’de ateşkes Türkiye’yi bağlamaz’ açıklamasıyla ilgili, “Ya sen savaşın içinde misin ki ateşkesi tanımıyorsun. Sen savaşan taraf mısın? Kim adına konuşuyorsun. DAİŞ halifesi misin, Türkiye’nin Başbakanı mısın? Ateşkesi tanımamak ne demek” ifadelerini kullandı. Demirtaş, dokunulmazlıklarla ilgili ise “Tek bir madde ile anayasa bütün dokunulmazlıklarımızı kaldıralım. Hepimizin aynı anda kalksın” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin Merkez Yürütme Kurulu toplantısında konuştu.

Demirtaş, Diyarbakır’da gerçekleştirilecek olan yürüyüşe katılım çağrısı yaparak, “Diyarbakır’ın göbeğinde bir katliam girişimine sessiz kalınamaz” dedi.

Demirtaş’ın konuşmasından başlıklar şöyle:

Başkanlık

“Askeri darbe dönemlerinde parlamento nasıl işlevsiz bırakılıyordu ise 7 Haziran’dan bu yana benzer bir tablo ile karşı karşıyayız. Bunun temel bir amacı var; parlamentonun işlemediğini iddia etmek, bunun çöktüğünü iddia etmek ve topluma ‘Başkanlık modeli’ adı altında yeni bir dikta rejimi dayatmak.

“Bizler parlamentoda grubu bulunan bir parti olarak, bütün bu sıkıntılı duruma rağmen Meclis’te bütün sorunların çözümü için elimizden gelen bütün gayreti gösteriyoruz. Göstermeye de devam edeceğiz. Parlamentonun aciz kaldığının gösteriyor olması parlamentonun değil, hükümetin onu çalıştırmayan Saray’ın acizliğidir.

“Ülkede her gün cenazeler var, kan akıyor. Cizre’deki katliam, Merasim Sokak’taki patlama, Sur’da devam eden çatışmalar, Ankara, Suruç, Sultanahmet ve Diyarbakır mitingimizdeki patlama bunların hepsi yakın zamanda Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı büyük felaketler.

“Normal demokratik bir ülkede bunlardan biri yaşandığında ülkenin tamamı büyük bir travma yaşarken, bizler neredeyse ölümler ve katliamlar olağanlaştırılmaya çalışılıyor. AKP bütün bu katliamların da tek mağduru gibiymiş, bunu bir maharet olarak sergiliyor.

Cizre-Sur

“Cizre’de 167 kişi son 15 gün içerisinde toplu halde katledildi. Bunların büyük bir kısmı hayatında eline silah almamış insanlardı. Bu 167 kişi canlı yayında 15 gün boyunca bütün Türkiye’nin gözleri önünde katledildi. 137 kişinin halen cenazeleri teşhis edilemez durumda. Bunun sıradan normal bir durum olduğunu düşünenler yanılıyor.

“Birileri Cizre’de yaşanılanları zevkle izlemiş olabilir. Ama herkes vicdansız değil, Türkiye’de. 137 cenaze kül olmuşsa, parçalanmış ve tanınmaz haldeyken her şey normalmiş gibi davranamayız. Şimdi Sur’da da aynısını yapmak istiyorlar. Aralarında bebek ve çocukların da olduğu 200’e yakın sivil var. Bizim talebimiz abluka kaldırılsın, insanlar hepsi oradan çıksın. Bu çağrımıza maalesef cevap alamıyoruz.

“Cizre’de katliam yaşanmasın diye Başbakan’la defalarca arkadaşlarımız haber gönderdiler. Görüşmeler yapıldı. Ülkenin sosyal demokrat partisi olduğunu iddia eden ana muhalefet partisinden Cizre’ye ilişkin bir cümle görmedik. 167 koyun bir yerde kesilse haber olur ülkede. Bunun yarattığı kırılmayı anlamıyorlar.

“Defalarca ben Cizre’de durum devam ederken, defalarca çağrı yaptım. Katlederseniz durum artık eskisi gibi olmayacak, Cizre’den önce ve Cizre’den sonra bir durum ortaya çıkacak diye. Bütün Cizre’yi yakıp yıktılar, aradan iki hafta geçti halen yasak kalkmış değil. Dozerlerle oradaki bütün delilleri temizliyorlar.”

Tuğba Hezer

“Biz canlı bomba eylemini ne savunduk, ne yücelttik ne de böyle bir anlayışımız olabilir. Tam tersine bu tür eylemlerin herkese zarar verdiğini her fırsatta ifade ettim. TAK ve benzeri örgütlerin canlı bomba ya da topluma tehdit içeren açıklamalarını da, eylemlerini de kesinlikle doğru bulmuyoruz, kınadığımızı da ifade ediyoruz. Hiçbir arkadaşımızın da bu tavır dışında bir tavrı olmamıştır.

“Fakat bir taziye bahanesiyle hükümetin Merasim Sokak’taki patlamada siyasi sorumluluğunu örtmeye çalışması sözkonusu. Neredeyse bütün sorumluluk Meclis’in en genç milletvekili Tuğba Hezer’in sorumluluğuymuş gibi davranıyorlar. Sanki bütün memleket Tuğba Hezer’e bağlı ve bunun hesabını sormak zorunda.

“Utanmıyor musunuz? Başbakan ve Cumhurbaşkanı olarak önce siz çıkın, hesap verin. Ankara’nın göbeğinde Genelkurmay’ın dibinde bomba patlamış önleyememişsiniz, kimliğini yanlış açıklamışsınız, ısrarla bütün dünyayı kandırmaya çalışmışsınız. Bunlar olmamış gibi ortada 29 cenaze yok, sanki bu katliamın siyasi sorumluğu, güvenliği sağlama sizde değil, gibi günlerdir Tuğba hanımı tartışıyorlar. Memlekette artık balon patlasa HDP’yi sorumlu tutan tuhaf bir anlayış var.”

Dokunulmazlıklar

“Tek bir madde ile anayasa bütün dokunulmazlıklarımızı kaldıralım. Hepimizin aynı anda kalksın. Bizim ihtiyacımız yok dokunulmazlığa. Ama ülke kan gölüne dönmüş her tarafta cenaze kan varken utanmadan böyle tartışmalar yürütüyorlar. 2002 yılından beri tozlu raflarda AKP’nin hırsızlık, yolsuzluk, rüşvet, ihaleye fesat karıştırma dosyaları var.

“AKP’nin dokunulmazlık dosyaları tozdan boğuldu. Hadi beraber getirelim, bizim ki de onlarınkini de hepsini birlikte kaldıralım. Bizim savunamayacağımız hiçbir gayri ahlaki tutumumuz olmadı. Ama siz çıkıp hırsızlık ve yolsuzluk davalarınızı savunabilecek misiniz? Toz ise sizin dosyaların tozu bir karış oldu.”

Davutoğlu’nun ‘ateşkes Türkiye’yi bağlamaz’ açıklaması

“Türkiye’ye kaybettiren AKP’nin kendisidir. Halen DAİŞ’çi çeteler, Nusra gibi örgütleri nasıl koruyabilecekleri telaşı içerisindeler. Çünkü onları destekleyen AKP’dir. Davutoğlu’nun projesidir bu. Türkiye’yi DAİŞ’çilerin ve cihatçıların otobanı haline getirdiler.

“Türkiye, AKP hükümeti döneminde çok vahim büyük hatalar yaptı. Şimdi Suriye’de çözüme doğru gidecek ‘ateşkesi tanımıyorum’ diyor. Ya sen savaşın içinde misin ki ateşkesi tanımıyorsun. Sen savaşan taraf mısın? Kim adına konuşuyorsun. DAİŞ halifesi misin, Türkiye’nin Başbakanı mısın? Ateşkesi tanımamak ne demek.

“Türkiye resmi olarak savaşan taraf değil, ordusu orada değil. Kim adına Nusra, Ehrar-El Şam adına mı konuşuyorsun. Türkiye’nin böyle bir hakkı yoktur. Orada barışın tesisi için Türkiye’nin üzerine düşen rolü oynaması gereken bir dönemdir. Ateşe benzin dökme değil, ateşi söndürme dönemidir. Davutoğlu’da bu hırsından vazgeçmelidir. Yazdığı kalın kitapların artık sahada bir karşılığının olmadığını fark etmelidir.”

Can Dündar ve Erdem Gül

“Türkiye’de halen onlarca gazeteci tutuklu. Tek bir muhalif sesin çıkmaması için hükümet elinden geleni yapıyor. Böyle bir ortamda Dündar ve Gül’ün çıkması için sevindirici ama basın özgürlüğü açısında büyük bir gelişme değildir.”

Güncelleme Tarihi: 27 Şubat 2016, 10:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER