Demirtaş: “Kürdistan’ın bütün belediyelerine talibiz“

BDP’nin Şırnak belediye başkan adaylarını halka tanıtım etkinliğine katılan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Kürdistan’ın bütün belediyelerine talibiz” dedi.

Demirtaş: “Kürdistan’ın bütün belediyelerine talibiz“
BDP’nin Şırnak belediye başkan adaylarını halka tanıtım etkinliğine katılan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Kürdistan’ın bütün belediyelerine talibiz” dedi. Bugün Şerafettin Elçi’yi anmak için Cizre’de olduklarını söyleyen Demirtaş, yarın da Kürtlerin maruz kaldığı en kanlı katliamlarından biri olan Roboski Katliamı'nın ikinci yıldönümü nedeniyle Roboski'de olacaklarını ifade etti.


BDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak'ın da aralarında bulunduğu BDP'li seçilmişler, yakalandığı kanser hastalığı nedeniyle geçen yıl yaşamını yitiren Kürt siyasetçi Şerafettin Elçi'nin Şırnak'ın Cizre ilçesinde yapılan ölüm yıldönümü anmasının ardından yüzlerce araçlık konvoy ile Şırnak merkeze doğru yolla çıktı.

Çarşı merkezinde uzun süre tur atıldıktan sonra BDP İl Örgütü binasının önüne gelindi. Burada bekleyen binlerce kişi, BDP eş genel başkanlarını ve BDP'li seçilmişleri, "Selam selam İmralı'ya bin selam", "Bijî serok Apo" ve "Dîsa dîsa serhildan serokê me Ocalan" sloganları ile karşıladı.

Karşılamada, "Kürtler temel haklarıyla Anayasa'da yer almalı", "Demokratik çözüm, Öcalan'a özgürlük" pankartlarının yanı sıra sarı, kırmızı, yeşil renklerde dev bir flama açıldı. Parti binasının balkonunda halkın selamlanmasının ardından Şırnak merkez, ilçe ve belde belediye başkan adayları tanıtıldı.

Ardından kısa bir konuşma yapan BDP İl Eşbaşkanı Baki Katar, bu seçimin kendileri için bir referandum niteliğinde olduğunu belirterek, "Biz parti olarak sadece belediye seçimi olarak girmiyoruz. Biz serok Apo'nun özgürlüğü için seçimlere gireceğiz" dedi. İl Eşbaşkanı Hami Akti ise, "Botan halkının bu seçimde de her alanda olduğu gibi özgürlüğünü isteyeceğini" söyledi. 

BDP Eş Genel Başkanı Demirtaş ise, konuşması öncesi "Şırnak sizinle gurur duyuyor" sloganı atan kitleye "Mücadelemiz tarihinde, özgürlük yürüyüşünde her zaman Botan halkı öncülük yapmıştır. Onun için biz sizinle gurur duyuyoruz" diyerek karşılık verdi.

Şerafettin Elçi gibi önemli bir Kürt siyasetçisinin yaşamını yitirişinin yıldönümü nedeniyle Cizre'de olduklarını yarın da Kürtlerin maruz kaldığı en kanlı katliamlarından biri olan Roboski Katliamı'nın ikinci yıldönümü nedeniyle Roboski'de olacaklarını ifade eden Demirtaş, "Elbetteki biz bir yandan tarihimizi geçmişimizi hatırlayarak, anarak gelirken diğer yandan önümüzdeki önemli sürece bakacağız" dedi. Şırnak halkının bütün seçilmişlerinin cezaevinde olduğunu hatırlatan Demirtaş, "Ama Botan halkı olarak bu seçilmişlere sahip çıkarak, onların yokluğunu hissetirmediniz. Botan tutsakları şahsında tüm cezaevlerinden İmralı'ya kadar tüm özgürlük tutsaklarına selamlarımızı gönderiyoruz" diye konuştu. 

‘AKP BURALARDAN BELEDİYE ALMAMALI’

"Colemêrg ve Botan'ın tüm belediyelerini alacağız. Kürdistan'ın tüm belediyelerine talip olduğumuzu belirtiyoruz" diyerek sözlerine devam eden Demirtaş, AKP'nin buralardan belediye almaması gerektiğine vurgu yaptı.

AKP'nin ilk önce nereye sığdıracaklarını bilmedikleri, çaldıkları paraların hesabını vermesi gerektiğinin altını çizen Demirtaş, "Onlar milyonlarca dolarları evlerine, ayakkabı kutularına saklarken, dinimizde 'Komşusu, kardeşi aç iken kendisi tok yatanlar bizden değildir' demektedir. Van'da çıplak ayaklarla gezen çocuklar ayakkabıları bulamazken, sizin ayakkabı kutuları içinde milyonlarca dolarları götürmeyi kabul etmiyoruz" dedi. 

Demirtaş, yolsuzluk operasyonunda çok ilginç bir durumun ortaya çıktığını da ifade etti.

‘HEP BERABER YİYORLAR, BİRBİRLERİNE DAĞITIYORLARDI’

Bu operasyon yapılırken kimi bilinçli yaklaşımlarla Gülen cemaati ve AKP'yi birbirinden ayırdıklarının sanıldığını belirten Demirtaş, "Hep beraber yiyorlar, birbirlerine dağıtıyorlardı. Ama şimdi pay kaybetme derdine düşülürken şimdi birbirlerinin yolsuzlukluklarını ortaya çıkarttılar. Başbakan 'iftira atıyorlar', 'Paralel devlet var' diyor. Paralel devletin olduğu doğrudur ama iftira atıkları konusunda hiç sanmıyorum. Çünkü her şey ortadadır. Paralel devletin olduğunu daha yeni mi aklınıza geldi. Sen bizim çocukları panzerlerle ezerek, zindanlara atarken, belediye başkanlarımızı, milletvekillerimizi, seçilmişlerimizi zindanlara atarken, paralel devleti kullanıyordun. Şimdi ne oldu? Senin dolarlarına dokununca mı paralel devlet olduğunu söylüyorsun. Pensilvanya'da dualar gelince alkışlıyordun ama beddua gelince mi iftira atıyor, paralel devlet var diyorsun" ifadelerini kullandı.

‘BİRİ DİĞERİNDEN TEMİZ DEĞİL’

Konuşmasının devamında paralel devlet denilince CHP'nin de yerinden fırladığına dikkat çeken Demirtaş, "Ben paralel devlet var, herşeyin ortaya çıkması gerektiğini söylediğimde CHP'liler hemen yerinden fırlıyor. Peki eskiden Ergenekonlarla paralel devleti kurunca, destek veriyordunuz. Şimdi İslam adı altında paralel devlet kurulunca Cemaat'e yaranmaya çalışıyorsunuz. Biri diğerinden temiz değil. İşte biz bunları açığa çıkarak, Serok Apo'nun çizdiği 'demokraik çözüm' sürecini başarıya ulaştıracağız. Botan halkı kendi yönetimini, kendi belediyesini kuruyor. Kendilerinin ele alacağı yönetim ile de Botan halkı yine kendine yakışır bir duruma getirecek" diye konuştu. 

Demirtaş, genç belediye başkanı adaylarından bir ricada da bulundu. Demirtaş, "Bu halkın yanında olun. 24 saat bu halkın içinde olun. Onlar size doğru yollu gösterecektir. Bu doğru yolda yürüyün. Bu halk yanlış yapanı kabul etmez, baş aşağı indirir" dedi.
Demirtaş'ın konuşması, Şırnak Belediyesi eş başkan adayları Özlem Onuk ve Serhat Kadırhan'ın halkı "Sizin en çok istediğiniz demokratik, halk yönetimini uygulayacağız sözünü veriyoruz" sözleriyle selamlamalarıyla son buldu.  / anf

Güncelleme Tarihi: 28 Aralık 2013, 11:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER