Demirtaş, Rusya Dışişler Bakanı Lavrov ile görüştü

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Moskova’daki temasları kapsamında Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’la görüştü, görüşme sonrası açıklama yapılmadı.

Demirtaş, Rusya Dışişler Bakanı Lavrov ile görüştü

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Demirtaş, Rusya’nın başkenti Moskova’daki temaslarına başladı.

Moskova’ya giden Demirtaş, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Başkanı Kamuran Yüksek, HDP Dış İlişkiler Sorumlusu Nazmi Gür, Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Rusya Temsilcisi Selahattin Soro, Rusya Kürtleri Ulusal ve Kültürel Federal Otonomisi Eş Başkanı Ferhat Patiyev ve Kürt Sosyal Kurumlar Birliği Eş Başkanı Merab Şamıyev’den oluşan heyet, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndaki görüşme öncesi basına açıklama yapan Lavrov, Moskova yönetiminin HDP’nin Suriye konusundaki değerlendirmelerini dikkate alacaklarını söyledi.

Demirtaş görüşmenin basına açık bu bölümünde, ‘bu zor dönemde’ Rusya ile olan ilişkilere büyük önem verdiklerini söyledi.

Lavrov: İşbirliği yapmaya hazırız

Basına açık bölümde Lavrov, Suriye’deki IŞİD ile mücadelede tüm devletlerin güçlerini birleştirmesi gerektiğini söyledi. Ülkesinin, karada IŞİD’e karşı savaşan güçlerle aktif olarak işbirliği yapmaya hazır olduğunu da belirten Lavrov, bunlara Kürt güçlerin de dahil olduğunu vurguladı.

“Irak ve Suriye Kürtlerinin, IŞİD’den ve elinde silah olan diğer radikal gruplardan gelen tehdide karadan karşı koyanlar arasında olduklarının farkındayız. Onlar Irak ve Suriye orduları ile birlikte hareket ediyorlar, kendi evleri ve kendi topraklarında yaşama hakları için savaşıyorlar”.

Lavrov ayrıca, Rusya uçağının 24 Kasım sabahı Suriye sınırında düşürülmesi konusunda iki ülke arasında gerilen ilişkilerle ilgili “Mevcut Türk hükümetinin ‘planlanmış eylemi’ Rusya’nın Türkiye halkıyla olan ilişkileri etkilemedi” dedi.

Demirtaş: Çıkış yolları aramalıyız

Bu açıklama üzerine Demirtaş da, Ankara’nın Rusya uçağını düşürmesi kararının doğru olmadığını söyledi. Diplomatik kanalları kapatmamak gerektiğin söyleyen Demirtaş, “Bu krizin iki halka yansımaması için elimizden geleni yapmaya hazırız. Şimdi bu durumdan çıkış yolları aramalıyız” dedi.

Demirtaş Türkiye – Rusya ilişkileri ve HDP’nin bu konudaki politikası hakkında şu açıklamayı yaptı:

“Biz ülkemizde çoğulcu demokrasiyi; bütün kültürlerin, inançların ve kimliklerin bir arada yaşayabileceği özgür bir toplumu birlikte var etmek için mücadele eden bir siyasi partiyiz. Hem ülkemizin içinde toplumsal barış hem de komşularımızla ve bölgede barış içinde yaşamayı büyük bir ilkesel duruşla savunuyoruz. Bu çerçevede Türkiye-Rusya tarihi ilişkilerine çok önem veriyoruz. Bu ilişkinin bu dönemde bir zorluk yaşıyor olmasından da üzüntü duyuyoruz. Doğrusu Türkiye’deki bir muhalefet partisi olarak dış politika anlayışımızda gerilime dayalı veya gerilim üzerinden politika üretmeye dayalı bir çizgiyi benimsemediğimizi hep belirttik.”

Görüşmeden sonra ise herhangi bir açıklama yapılmadı.

Güncelleme Tarihi: 24 Aralık 2015, 11:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER