Demirtaş: Ulusal birliğe ihtiyacımız var

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Kürtlerin artık ulusal birlik ve ittifaka ihtiyacı olduğunu söyledi.

Demirtaş: Ulusal birliğe ihtiyacımız var

Avrupa ziyareti kapsamında Berlin'de temaslarına devam eden Selahattin Demirtaş, Rûdaw'a değerlendirmelerde bulundu. Brüksel'de bazı önemli görüşmeler yaptıklarını dile getiren Demirtaş, bugün Berlin'de bazı üst düzey temaslarda bulunduklarını söyledi.

Görüşmelerin gündemine ilişkin HDP Eşbaşkanı şunları söyledi:

“İki tane temel gündemimiz var: Birincisi Türkiye'de yaşanan demokrasi insan hakları ve Kürt sorunu temelinde kendi perspektifimizi paylaşmak, Avrupa Birliği aday üyesi olan Türkiye'nin sorumluluklarını bir kez daha hatırlatmak. İkincisi Suriye ve Irak'ta Kürdistan Bölgesi'nde yaşanan gelişmelerle ilgili kendi görüşlerimizi dile getirmek.”

“Kürtler yalnız bırakılmamalı”

Kürtlerin Güney Kürdistan ve Rojava'da çok daha fazla desteklenmesi gerektiğini söyleyen Selahattin Demirtaş, “DAİŞ'e karşı çok kahramanca mücadele veren Kürt gerillası, Kürt peşmergesi dünyadan yeterince destek almıyor” ifadelerini kullandı.

Demirtaş, “hem Rojava Kürtlerinin hem de Güney Kürtlerinin bu kahramanlıklarına karşılık her türlü diplomatik, siyasi, insanı ve askeri desteğin artması gerektiğini” kaydetti.

Kürtlerin Ortadoğu'nun barışı, istikrarı ve demokrasisi için önemli bir halk olduğunu vurgulayan Demirtaş, “Bu kadar mücadele yürüten Kürt halkı yalnız bırakılmamalı” diye konuştu.

Kürdistan Bölgesi ziyareti

Demirtaş, Kürdistan Bölgesi’ndeki parti ve hareketlerle önemli görüşmeler yaptıklarını, fikirlerinin ve girişimlerinin önemsendiğini ifade ederek, “Artık görev onların” değerlendirmesinde bulundu.

Kürdistan Bölgesi'ndeki partilerin yüz yüze görüşmelerini ve masa etrafında toplanıp sorunlarını konuşarak çözmelerini rica ettiklerini hatırlatan Selahattin Demirtaş, “Beklentimiz artık bütün partilerin ikili veya üçlü veya toplu olarak biraraya gelerek sorunları çözme konusunda mesafe kattetmeleridir” diye belirtti.

“Ulusal birliğe ihtiyacımız var”

Kürdistan'ın her bir parçasında halkın ulusal ittifak konusunda belli bir gelişme beklentisi içerisinde olduğunu söyleyen Demirtaş şöyle devam etti:

“Bu Başur'daki parti ve hareketlerin sorunlarını çözmek için biraraya gelmesiyle ilgilidir. Kürdistan artık ittifak istiyor. Ulusal birlik istiyor. Buradan bir kez daha sizlerin aracılığıyla çağrımızı tekrarlamak ve hatırlatmak istiyorum. Lütfen gecikmeden her biriniz adım atın bu bizi mutlu edecektir.”

“Türkiye'de Kürtler üzerindeki hak ihlallerini insanlık suçu boyutlarını ulaştığını” belirten HDP Eşbaşkanı, “Kürt şehirleri yakılıp yıkıldı. Milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırıldı, tutuklanacak. Belediye başkanları görevden alındı ve tutuklandı. Ve halen bunlar devam ediyor. Kürt medyası üzerinde büyük baskı var” dedi.

AB’ye çağrı

Demirtaş, “Şansöyle Merkel'in Türkiye ile ilişkilerini biz önemsiyoruz. Almanya, Avrupa Birliği (AB) aday ülkesi olarak Türkiye'ye bu konuda eleştirilerini de yöneltmeli. Kürtlere karşı yapılan zulümlere sessiz kalmamalı. Kürtlerle barış sürecinin yeniden başlaması için Almanya ve Avrupa Parlamentosu (AP) daha güçlü inisiyatif almalı" ifadelerini kullandı.

Demirtaş, konuşmasını şöyle bitirdi:

"Türkiye'deki kötü gidişatın durdurulması konusunda AB ülkelerinin Kopenhag kriterleri çerçevesinde sorumluluklarını yerine getirmesi ve Türkiye'yi bu konuda demokrasiye ve barışa davet etmeleri gerekir.

Biz Türkiye'de barış için uğraşıyoruz. Türkiye'nin barışı, Kürtlerin barışa ve demokrasiye katkı sunmaları Avrupa'nın güvenliği ve istikrarı için de çok önemlidir. Mülteci krizinin çözümü için de çok önemlidir.”

Güncelleme Tarihi: 01 Ekim 2016, 13:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER