Demokrasi Güçleri: HDP ezilen halkların ortak mevziisidir

İsviçre’de kurulan 7 Haziran Seçimleri Platformu içerinde yer alan demokrasi güçleri HDP’nin Türkiye halkları için önemli bir direniş mevziisi olduğunu dile getirdi.

Demokrasi Güçleri: HDP ezilen halkların ortak mevziisidir
İsviçre’de kurulan 7 Haziran Seçimleri Platformu içerinde yer alan demokrasi güçleri HDP’nin Türkiye halkları için önemli bir direniş mevziisi olduğunu dile getirerek, Avrupa’da ve Türkiye’de yaşayan seçmenlere oylarını HDP’den yana kullanma çağrısında bulundu.


7 Haziran’da yapılacak 25 dönem milletvekili seçimlerinde HDP’yi desteklemek amacıyla İsviçre’de kurulan 7 Haziran Seçimleri Platformu içerisinde yer alan demokrasi güçleri Avrupa’da yaşayan seçmenlerin oylarını HDP’den yana kullanması çağrısında bulundu.

İGİF: HDP EZİLENLERİN MEVZİSİDİR

Platform içerisinde yer alan İsviçre Demokratik İşçi Federasyonu (İGİF) temsilcilerinden Savaş Demir, HDP’nin Türkiye’nin demokratikleşmesi için önemli bir mevzi olduğunu ifade ederek, Türkiye ve Kürdistan yaşayan ezilen haklar için HDP’nin büyük bir şans olduğunu kaydetti.

12 yıllık AKP iktidarının ülkede yarattığı her türden eşitsizliğe, gericiliğe, saldırganlığa karşı halkların HDP içerisinde bir araya gelerek özgür ve eşit bir geleceği örmesi gerektiğini söyleyen Demir, HDP ile yakalanmış olan halkların ortak gücü AKP’nin diktatörlüğüne son vereceğini belirtti. Demir “Halkların HDP’yi giderek ülkede tek şans olarak görmesi başta AKP iktidarı olmak üzere bütün egemen güçleri büyük bir rahatsızlık içine sokuyor. Bugüne kadar halkların sırtından kendini var edenler artık iyi biliyor ki HDP ile birlikte yok olacaklar. Onların tek korkusu demokrasinin ve özgürlüğün savunucusu HDP’nin barajı aşıp halkların sesini meclise taşımasıdır” şeklinde konuştu.

Demir, İsviçre’de bugüne kadar yaptıkları çalışmalarda başta CHP olmak üzere farklı partilere oy vermiş kesimlerin artık HDP’yi bir umut olarak gördüğünü söyledi. Avrupa’da oy kullanacak seçmene seslenen Demir “Avrupa’dan HDP’ye gidecek bir oy çok önemlidir. Herkesin umudu haline gelmiş partimiz için sandık başlarına gidelim” diyerek çağrıda bulundu.

İDHF: HDP İLE HALKIN GÜCÜ ÖZNE HALİNE GELECEK

Platform içerisinde bulunan İsviçre Demokratik Haklar Federasyonu (İDHF) temsilcilerinden Düzgün Kobanê, HDP ile birlikte ülkede bulunan farklı kesimlerin ilk defa kendilerini ifade etme alanı bulduğunu dile getirdi. HDP’nin tekçi, Türkçü, İslamcı, hegemonyaya karşı ezilen hakların, milliyetlerin ve inançların irade kanalı olduğunu belirten Kobanê “HDP izlediği siyasetle ezilen ulus, milliyet, inanç, sol, sosyalist ve demokrasi güçlerine kendi kimliklerinin temsil etme alanı doğurmuştur. Bu acıdan HDP gerici sisteme karşı devrim ve demokrasinin birleşik sahası rolünü oynamaktadır. Bu perspektife bağlı olarak HDP, AKP devletinin sultanlık hegemonyasına karşı ilerici güçlerin bir araya gelerek baraj ablukasının yıkılması için var olan birleşik mücadele meclisidir” şeklinde konuştu.

Var olan baraj sistemini yıkmak için Avrupa’da ve bütün alanlarda HDP’nin desteklenmesinin önemli olduğuna vurgu yapan Kobanê “Barajla örülmüş ablukayı kırmak, halkın gücünü özne haline getirmek için bütün alanlarda bir taarruz seferberliği ile hareket edilmelidir. Bir bütün olarak yapmamız gereken siyaset bu olmalıdır. Halklara yönelik uygulanan bu kuşatmanın kırılması için var etmek istediğimiz siyasetin tayin edici gücü önemlidir. Buna ters tutumlar kabul edilmemelidir” dedi.

İTİF: HDP GERİCİLİK VE FAŞİZME KARŞI ORTAK GÜÇDÜR

Platform içerisinde yer alan İsviçre Türkiyeli İşçiler Federasyonu (İTİF) temsilcisi Nuray Ay, bugüne kadar seçimleri örgüt olarak protesto ettiklerini HDP ile birlikte yaratılan birlikte hareket etme ve ortak mevzi yaratmanın gerekliliğini önemsediklerini ifade etti.

HDP’yi gericiliğe ve faşizme karşı oluşturuşmuş bir güç birliği olarak gördüklerini dile getiren Ay “Türkiye’de yaşayan tüm ulus ve azınlıkların, inanç gruplarının yani tüm emekçilerin sorunlarının ve çözümlerinin kitlelere taşınması, demokratik bilinç ve kazanımların yaratılması için HDP önemsenecek bir mevzidir. Halkların ve emekçilerin temel sorunlarının çözüm adresi olarak meclisi görmüyoruz, ancak ezilenlerin sorunlarının propagandası acısından yararlanılması gerektiğini düşünüyoruz ”dedi.

Ay HDP’nin Türkiye ve Kürdistan da yaşayan tüm kesimler için önemli bir demokrasi merkezi olduğunun altını çizerek, herkesi HDP’yi desteklemeye çağırdı.

ÖSP: HDP ÖTEKİLERİN ORTAK CEPHESİDİR

Platform içerisinde Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP) adına yer alan Parti Meclis üyesi Nergis Kaplan HDP’nin resmi devlet ideolojinin dışında kalan tek parti olduğunu vurguladı. Kaplan “ Özgürlükleri, Demokrasiyi, hakkı, hukuku, adaleti kazanmak, geliştirmek ve bir yaşam bicimi haline getirmek için devlet dışı kalmak gerekir. Hem devlet hem de halktan yana olunmaz. HDP devletçi bir parti olmaması için bizim için çok önemlidir. HDP bugün devlet dışı yani devletin ötekileştirdiği tüm kesimlerin partisidir. Diğer bir anlamda HDP ötekilerin cephe partisidir” şeklinde konuştu.

HDP’nin halklar acısından öneminde vurgu yapan Kaplan şunları dile getirdi. “Kürt halkının özgürce ulusal hakkını tayin edebilmesi için, Kürdistanlı, Ermeni, Asuri-Süryani, Arap, Azeri, Terekeme gibi azaltılmış halklar ve Alevi, Hristiyan, Musevi, Êzîdîler, gibi inançların özgür yaşaması için, Kürdistan’a statüyü içeren ve tüm halkların ve inançların kabulünü içeren demokratik bir anayasanın yaratılması için HDP’yi destekliyoruz. Yine kadına yönelik yapılan her türlü saldırı ve cinayetleri yapan ve bunun arka planındaki zihniyeti sorgulayıp toplum vicdanında mahkum edebilmek için, Erdoğan’ın başkanlık sistemi adı altında güçlendirmek istediği doğu despotizmine yani polis devletine karşı toplumsal muhalefeti büyütebilmek için, çocuk istismarlarına karşı dur demek için HDP’yi destekliyoruz ve desteklenmesini istiyoruz.”

7 Haziran seçimleri için herkesin HDP oy vermesini isteyen Kaplan “Bizler ÖSP olarak Avrupa’daki tüm seçmenleri oylarını kullanmalı ve oylarına sahip çıkmalı. Türkiye ve Avrupa’da yaşayan bütün ÖSP üyesi ve dostları secim çalışmalarında aktif bir şekilde yer almalı” diyerek çağrıda bulundu.

SÜRYANİLER: HDP HALKLARIN GELECEĞİDİR

Platform içerisinde Avrupa Süryani Birliği adına bulunan Yakup Gabriel, HDP ile birlikte Türkiye tarihinde ilk defa ezilen, katledilen bütün halklara sahip çıkan bir partinin var olduğunu kaydetti. HDP’nin Kürtler, Ermeniler, Süryaniler, Aleviler yani sistem tarafından her anlamda mağdur edilen mazlum halkların partisi olduğunu vurgulayan Gabriel “Biz ezilen, katledilen halklar olarak barajları yıkarak HDP ile birlikte sesimizi meclise taşıyacağız” dedi.

Uzun süredir Türkiye, Kürdistan ve Avrupa’da Süryaniler olarak HDP için çalışmalar yürüttüklerini belirten Gabriel şunları söyledi “Her alanda Süryaniler olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi İstanbul’da 17 bin Süryani’ye ulaşıyoruz. Yine Avrupa’da her yerde seferber olmuş durumdayız. Şunu açıkça söyleyebilirim Süryanilerin yüzde 99 HDP’yi destekliyor ve HDP’den yana oy kullanacak. Gittiğimiz her alanda partinin reklamını yapıyoruz”

Halkların geleceğinin HDP’de saklı olduğuna vurgu yapan Gabriel “Yıllardan beridir mağdur edilen halkların sesi ilk defa ortak ve özgür bir şekilde meclise yansıyacaksa hepimiz uyanık olmalı ve sistem partilerine oy vermemeliyiz. Başta Süryaniler olmak üzere herkes kendi gelecekleri için HDP’ye oy vermeli” diyerek çağrıda bulundu. 

Güncelleme Tarihi: 04 Nisan 2015, 10:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER