Dersim'de köye geri dönüşler başladı

Dersim’de devlet tarafından yakılıp boşaltılan 400 köyün yeniden inşa edilmesi için Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) başlattığı “Köyüne ve özüne dön” kampanyası ürün vermeye başladı.

Dersim'de köye geri dönüşler başladı
Dersim’de devlet tarafından yakılıp boşaltılan 400 köyün yeniden inşa edilmesi için Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) başlattığı “Köyüne ve özüne dön” kampanyası ürün vermeye başladı. 2 ay içerisinde boşaltılmış birçok köye dönüş çalışması başlatıldı. Son olarak Nazmiye ilçesine bağlı Ko Yêsêr köyünde geri dönüş kararı aldın, cem evinin temeli atıldı.


Dersim’de devletin baskıları sonucunda köylerini terk edenler DBP Dersim İl Örgütü’nün başlattığı “köyüne ve özüne dön” kampanyasına katılıyor. Son olarak, Nazmiye’nin Ko Yêsêr köyünde 15 kişinin aldığı karar ile Ko Yêsêr Cemevi inşaatına başlandı. Cemevi Dersim Belediyesi’nin katkıları ile yapılıyor. Ardından da insanlar kendileri için ev inşa edecek. Ko Yêsêrliler, komün şeklinde örgütlenerek, cemevinin inşaat malzemelerini karşılıyor.

TOPRAKLARIMIZ İLE BULUŞACAĞIZ

Köye geri dönme kararı alan Eğri Belen Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Haydar Kaya, diğer tüm köylülerinde gelmeleri için ortaklaşma ruhu ile birbirlerine yardımcı olacaklarını söyledi.

“Amacımız köye geri dönüşün sağlanması. İçin ilk etapta Dersim Belediyesi’nin katkıları ve yardımı ile Ko Yêsêr Cemevi’nin temelini attık. Bir ay içerisinde tamamlanan ibadethanemizden sonra burada olan 15 aile evlerimizi inşa edeceğiz. Türkiye’nin batı illeri ve Avrupa’ya yerleşen köylülerimize de geri dönüş için çağrıda bulunduk. Atalarımızdan bize kalan kutsal topraklarımızı sahipsiz bırakarak değerlerimiz ve kültürümüze karşı suç işlemiş oluruz. Şu an kendi vatanımıza dönme fırsatını yakalamış bulunmaktayız ve kendi dağlarımızın gürül gürül akan suyunu ve bereketli doğasını hiç kimsenin vatanıyla değiştirmeyiz” dedi.

‘CEM BAĞLAYIP CEMAATİ TOPLAYACAĞIZ’

Dede Seyit Şanlı ise, Dersim Belediyesi’ne cemevi inşaatındaki katkılarından dolayı teşekkür etti. Köye geri dönüşün sağlanması için köy cemaatinin kutsallarına sahip çıkması gerektiğini söyleyen Şanlı şunları belirtti: “Bizim köylerimiz viran edilmiş ve halkımız dünyanın dört bir yanına dağılmış. Şu an Dersim Belediyesi’nin yardımı ile Cemevi yapıldı Cenab-ı Hak onlardan razı olsun. Kışının hepimiz burada kalmasak da elektik ve yol sorumunuzu çözdükten sonra, kendi köyümüzde 30 yıl önce nasıl gelenek ve göreneklerimiz ile yardımlaşma içerisinde yaşıyorsak yine cemaatimizle birlikte özlem duyduğumuz taşımız toprağımız ile birlikte yaşamımızı sürdüreceğiz. Artık cemlerimizi kuracağız ve cemaatimizi bir araya getireceğiz. O zaman bize mutluluk ve huzur getirecek.”

‘HALKIMIZ KAMPANYAYI SAHİPLENDİ’

DBP Dersim İl Başkanı Ergin Doğrul, köye dönüş projesine partilerinin öncülük ettiğini ve geri dönüşlerin daha da gelişmesi için çaba sarf edeceklerini belirtti. Kampanyanın büyük rağbet gördüğünü de kaydeden Doğrul, “Yaptığımız çağrıya verilen cevap ile halkımızın toprağına ne kadar bağlı olduğunu, kendi köyüne ne kadar istekli olduğunu gördük. Bugün evlerinden önce cemevinin yapılması inancının da ne kadar yaşatılacağının bir göstergesidir. Burada ocaklarımız ile beraber cemevlerimizde cem bağlanacaktır, cemaat bir araya gelecektir. Köye dönüş projemiz kapsamında cemevinin yapılması bizler çok anlamlı buluyoruz. Bu projeye katkısı olan tüm arkadaşlarımız halkımızın topraklarına geri dönmesi için seferber olacaktır” dedi. / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 15 Ağustos 2014, 23:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER