DİSK Basın-İş: Sarı basın kartı uygulamasına son verilsin

DİSK Basın-İş, sarı basın kartı uygulamasına son verilmesi çağrısında bulundu: “Devlet tarafından basın kartı verilmesi uygulamasından vazgeçilmelidir. Kurum kartları bir gazetecinin mesleğini yapabilmesi için yeterlidir.”

DİSK Basın-İş: Sarı basın kartı uygulamasına son verilsin

Türkiye Basın Yayın Matbaa Çalışanları Sendikası (DİSK Basın-İş) sarı basın kartı uygulamasına son verilmesini istedi.

Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Yasalara göre önceden izin almaksızın, yani sadece bildirimde bulunarak bir basın-yayın kuruluşu faaliyet gösterebilir. Ama bir gazetecinin çalışması için gazeteciliğini adeta devlete onaylatması gerekir.

“Cezaevine konulduğunuzda, öldürüldüğünüzde kimse geçmişte ne yaptığınıza bakmaz, cebinizde devletin verdiği kartın olup olmadığına bakılır. Sarı basın kartı uygulaması da tıpkı devlet eliyle ilan dağıtan Basın İlan Kurumu gibi basın üzerinde bir denetim aracıdır.

“Yasalar çerçevesinde faaliyet gösteren bir kurumun verdiği tanıtma kartını kabul etmeyip, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) tarafından kart verilmesi dayatmasının nedeni denetimi yaygınlaştırmaktır.

“BYEGM genel müdürünün son uygulaması bu denetimin en somut örneğidir. Komisyonu meşrulaştırmak için bazı basın örgütlerinin de dahil edildiği basın kartı komisyonun verdiği karar, genel müdür tarafından yok sayılmıştır.

“Devlet tarafından basın kartı verilmesi uygulamasından vazgeçilmelidir. Kurum kartları bir gazetecinin mesleğini yapabilmesi için yeterlidir.

“Basın kartına meşruluk kazandıran meslek örgütleri de bir an önce komisyondan çekilmelidir.

Güncelleme Tarihi: 23 Ocak 2015, 15:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER