Dolmabahçe'de oturma planını Erdoğan çizdi iddiası

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın daha sonradan 'doğru bulmuyorum' dediği 'Dolmabahçe Mutabakatı'nın oturma düzenini, bizzat kağıda çizdiği öne sürüldü.

Dolmabahçe'de oturma planını Erdoğan çizdi iddiası
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Hafıza kayıtlarımızın içinde olanları da vakti geldiğinde milletimizle paylaşacağımızı şimdiden burada söylüyorum” çıkışının ardından eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan gelen “Terörle mücadele konusunda defterler açılırsa birçok insan insan yüzüne çıkamaz. Bizi bugün eleştirenler insan yüzüne çıkamazlar, açık söylüyorum” açıklamasının yankıları sürüyor. Yeni parti kurma çalışmaları hızlandıkça ‘eski defterler’ de açılmaya başlandı.


Cumhuriyet’ten Emine Kaplan
‘ın haberine göre Davutoğlu’na yakın isimler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Ben oradaki toplantıyı doğru bulmuyorum” diyerek sonradan tepki gösterdiği ‘Dolmabahçe Mutabakatı’nın açıklandığı toplantıda, ‘kimin nerede oturacağını bile bizzat kendisinin bir A4 kâğıda çizdiğini’ ileri sürdü. Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da konuyla ilgili olarak, “Dolmabahçe’de açıklama şekli bile hangi koltuklarda kimin oturacağı bilgisi Cumhurbaşkanı’na verildi” demişti.

BELEDİYE ŞİRKETLERİNDE KOLTUK

Davutoğlu’na yakın isimler, Erdoğan’ın ‘hafızadaki kayıtları’ çıkışını ise “Havuçla kandıramadığını sopayla korkutmak istiyor” diye yorumladı. Erdoğan’ın bir elinde havuç, diğer elinde de sopa olduğunu belirten bu siyasetçiler, yerelde Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu ile birlikte hareket edebilecek isimlerin geçişini engellemek için, belediyelerin şirketlerinde yönetim kurulu üyelikleri verildiğini ileri sürüyor.

DOLMABAHÇE’DE NE OLMUŞTU?

Çözüm süreci sırasında, 7 Haziran seçimlerinden yaklaşık 3 ay önce, 28 Şubat 2015 tarihinde, AK Parti ve HDP’lilerin katılımıyla 10 maddelik ‘Dolmabahçe Mutabakatı’ açıklandı. Toplantıya o dönem AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, HDP’den Sırrı Süreyya Önder, Pervin Buldan ve İdris Baluken katılırken, kamuoyuna da toplantının yapıldığı salondan bir fotoğraf verildi. Mutabakatın açıklanmasını izleyen saatlerde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Tabii silahların bırakılması çağrısı bizler için çok çok önemli bir beklenti idi. Bu demokratik açılım süreci ile başlayan bir çağrıdır. Milli birlik ve kardeşlik projesi ile başlayan, şimdi de çözüm süreci ile devam eden ve bunu artık noktalayalım diye hasretle beklediğimiz bir çağrıdır” açıklamasını yaptı. Erdoğan, daha sonrasında ise tersi bir tavır takınarak “Ben oradaki toplantıyı doğru bulmuyorum. Çünkü bu toplantıda hükümetin başbakan yardımcısıyla şu anda parlamento içinde olan bir grubun yan yana fotoğraf vermesini doğru bulmuyorum” dedi. Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da konuyla ilgili olarak “Dolmabahçe’de açıklama şekli bile, hangi koltuklarda kimin oturacağı bilgisi Cumhurbaşkanı’na verildi. Şimdi çıkmış alay eder gibi ‘Şunu kabul etmem, bunu kabul etmem. Efendim bunu doğru bulmuyorum’ demesi bizden önce kendi arkadaşlarına sırt çevirmesidir” demişti. 

Güncelleme Tarihi: 29 Ağustos 2019, 13:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER