El Cezire'den Rebia sınır kapısı haberi yalanı

Katar merkezli yayın yapan El Cezire televizyonunun Türkçe yayın yapan internet sitesi, önceki gün yayına verdiği bir haberinde Irak Federal Kürdistan Bölgesi ile Rojava arasındaki Rebia sınır kapısının denetiminin Irak askerleri tarafından YPG'ye teslim edildiği yönündeki haberler yalan çıktı.

El Cezire'den Rebia sınır kapısı haberi yalanı
Katar merkezli yayın yapan El Cezire televizyonunun Türkçe yayın yapan internet sitesi, önceki gün yayına verdiği bir haberinde Irak Federal Kürdistan Bölgesi ile Rojava arasındaki Rebia sınır kapısının denetiminin Irak askerleri tarafından YPG'ye teslim edildiği yönündeki haberler yalan çıktı. 


Rebia sınırını kontrol eden Liva-8 peşmerge birliği yetkilileri çıkan haberi yalanlayarak, sınır kapısının kontrolünün kendilerinde olduğunu söyledi. Rebia'nın karşısında bulunan Rojava'nın Til Koçer sınır kapına geçişlere ise izin verilmiyor.

Til Koçer sınır kapısı sorumlusu Siyabend Osman, Rebia sınır kapısının peşmergenin kontrolünde olduğunu, sivil ve ticari geçişlere tümden kapatıldığını söyledi. 

El Cezire televizyonunun Türkçe yayın yapan internet sitesi, 18 Haziran günü Irak ordusunun Suriye sınırındaki Rebia sınır kapısında denetimi YPG'ye verdiği yönünde bir haber yayınladı. Haberde, sınırın hem Suriye hem de Irak tarafının YPG denetiminde olduğu, peşmerge kuvvetlerinin ise YPG birliklerinin karşısında mevzilendikleri ileri sürüldü. 

El Cezire'nin bu haberi üzerine görüştüğümüz Rebia sınır kapısındaki peşmerge yetkilileri ile Rebia'nın 100 metre karşısında bulunan Til Koçer sınır kapısı sorumlusu bu haberi yalanladı. 

Irak ordusunun Rebia sınır kapısını terk etmesi ardından, IŞİD çetelerinin burayı ele geçirmesini önlemek için Liva-8'in buraya yerleştiğini ve Zerevani kuvvetleri ile 

birlikte karargah kurulduğunu belirten peşmerge yetkilileri, sınır kapısının sivil ve ticari geçişlere de yasaklandığını belirttiler. 

Liva-8 karargahı yetkilileri, IŞİD'in olası bombalı intihar saldırılarına karşı sınır kapısının kapatıldığını ve geçişlerin yasaklandığını söylediler. 

TİL KOÇER'E GEÇİŞLERE İZİN YOK

Peşmerge kontrolünde bulunan Rebia sınır kapısından Rojava'ya açılan ve 100 metre mesafede bulunan sınır kapısı arasına araç geçişlerini önlemek için beton bariyerler konulmuş durumda. 

YPG'nin denetiminde bulunan Til Koçer sınır kapısı sorumlusu Siyabend Osman, çıkan haberleri yalanlayarak, Rebia sınır kapısının denetiminin Irak ordusunun terk etmesi ardından peşmerge güçlerinin elinde olduğunu söyledi. 

Rebia-Til Koçer sınır kapısının Irak ordu güçleri elinde iken açık olduğunu kaydeden Osman, Irak ordusunun terk etmesi sonrasında, bu kapının sivil ve ticari geçişlere kapatıldığını söyledi. 

SÊMALKA'DAN TEK TARAFLI GEÇİŞ

Siyabend Osman, Rojava'ya açılan Rebia'nın yanısıra, Sêmalka sınır kapısının da halen kapalı olduğunu söyledi. Sêmalka'dan sadece daha önce Rojava'dan göç edenlerin dönüşüne izin verildiğini belirten Osman, bu kapının da sicil ve ticari geçişlere kapalı olduğunu, Rojava'ya ne Türkiye, ne de Irak Federal Kürdistan bölgesinden açılan bir sınır kapısının olmadığını kaydetti. 

MUSUL'UN DÜŞÜNCE IRAK ASKERLERİ ÇEKİLMİŞTİ

Irak'ın ikinci büyük kenti olan Musul, 11 Haziran günü IŞİD'in eline geçti. Musul'un düşmesi ardından bölgeden kaçan Irak ordusuna bağlı askerler, Rebia sınır kapısından da çekildiler. Irak askerleri zırhlı araçlarını ve askeri kamyonlarını Rebia'da bırakarak Arap bölgesine çekilirken, sınır kapısının kontrolünü bu tarihten sonra peşmerge güçleri sağlamaya başladı. Peşmerge'nin Liva-8 birliği ve Zerevani kuvvetleri burada karargah kurarak, Rebia-Musul karayolunun girişi ile Rebia-Şengal karayolunda yeni askeri kontrol noktaları oluşturdu. 

Güncelleme Tarihi: 20 Haziran 2014, 18:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER