En büyük engel devlet politikaları

Engelli bireylerin toplumsal yaşama katılımı için gerekli sorumluluk yerine getirilmiyor. Eğitim alamıyor, sağlık hizmetinden gerektiği gibi yararlanamıyorlar.

En büyük engel devlet politikaları
Engelli bireylerin toplumsal yaşama katılımı için gerekli sorumluluk yerine getirilmiyor. Eğitim alamıyor, sağlık hizmetinden gerektiği gibi yararlanamıyorlar. Çalışan oranı oldukça düşük, çalışanlar ise ya tedavilerini aksatmak ya da bir süre sonra işlerini bırakmak zorunda kalıyorlar. Engellilerin büyük çoğunluğu yardıma muhtaç durumda olmasına rağmen devletin düzenli olarak verdiği tek sosyal hizmet engelli aylığı, onda da sürekli sorun yaşanıyor.  


ENGELLİLER HAFTASI


10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle bir açıklama yapan Türkiye Sakatlar Derneği yaşanan sorunları hatırlatarak bazı adımlar atılmasına rağmen gerekli iyileştirmelerin yapılmadığına dikkat çekti. Dernek sorunları şöyle sıraladı: Engellilerin çoğunluğu fiziki engeller nedeniyle sosyal yaşama katılamıyor. Toplu ulaşım araçlarının kullanımında büyük zorluklar çekiliyor. Sağlık hizmetlerinden gerektiği gibi yararlanamıyor. Birçok engelli, özellikle görme ve işitme engelliler hastanelerde iletişim kurmakta, engelliler konusunda bilgilendirilmiş personel bulmakta zorluk çekiyor.

UTANDIRAN RAKAMLAR

Kayıt altına alınmış engellilerin yüzde 41.6’sı okur-yazar değil. Lise ve üzeri eğitim alabilmiş engellilerin oranı sadece yüzde 7.7. Yine aynı şekilde engellilerin yüzde 96’sı mesleki eğitim alamıyor.

İstihdam edilebilen engelli sayısı da çok düşük, bir işte çalışabilen engelli oranı yüzde 14.3. Bunların da önemli bir kısmı tedavilerini sürdürebilmek, çalışma ortamındaki fiziki yetersizlik, teknik destek alamamak gibi nedenlerle sorunlar yaşıyor. Önemli bir kısmı da tedavisini sürdüremediği için işten ayrılıyor.

‘SOSYAL DEVLET ENGELİ!

Engellilerin yüzde 84.8 gibi büyük çoğunluğu yüzde 40 ve üzeri engeli olanlardan oluşuyor. Bunun da yarısı yüzde 70 ve üzeri engelli durumda. Yani bakıma muhtaç. Bu nedenle, engelli nüfusun önemli bir bölümünün sosyal devletin koruyuculuğuna ihtiyacı var. Türkiye Sakatlar Derneği’nin verilerine göre ise devletten yardım alabilen engelli nüfusun oranı yüzde 38.4. Bunun da çoğunluğu engelli aylığı alanlardan oluşuyor.

Çok sınırlı sayıda engellinin kullanabildiği bu hak, yapılan çeşitli düzenlemelerle sürekli olarak kısıtlanıyor. Derneğe ulaşan şikayetlerin önemli bir kesimini, engelli aylığının veya evde bakım yardımının kesilmesi üzerine.

Zihinsel engelli bireyler açısından özel eğitim ve rehabilitasyon oldukça önemli. Ancak gerek alt yapı gerekse eğitim saatleri bakımından ciddi sorunlar yaşanıyor. Zihinsel engelli çocuğu veya yakını olan aileler, özellikle eğitim saatlerinin artırılmasını talep ediyor.

‘ONURLU BİR YAŞAM İSTİYORUZ’

Türkiye Sakatlar Derneği: “Yeni göreve gelen ve yeniden seçilen tüm belediye başkanlarımızdan, belediye meclis üyelerimizden erişilebilirlik konusunda planlı ve kaynakları özenle kullanan bir çalışma bekliyoruz. Hükümetten de özellikle eğitim, istihdam ve engelli aylığı ile evde bakım yardımı konusunda daha güçlü, kapsayıcı ve etkili adımlar atılmasını talep ediyoruz. Engelli vatandaşlarımızı bağımsız bir birey olarak gören, evde bakım görevini üstlenen aileleri ihtiyaçlarını gözeten ve sosyal yardım politikasını buna göre belirleyen bir yaklaşımın gerekli olduğunu vurguluyoruz. 

Sağlık Uygulama Tebliğlerindeki değişimlerin, engellileri tedaviden ve dolayısıyla yaşam hakkından koparan mali külfetler getirilmeden yapılmasının gerekli olduğunu bir daha hatırlatıyoruz. Her zaman söylediğimiz gibi bizler, “’insanca ve onurlu bir yaşam’ istiyoruz.” 

Güncelleme Tarihi: 12 Mayıs 2014, 14:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER