Cizre’de cinsel istismar protestosu

Cizre’de üç çocuğun kaçırılması ve bir çocuğun cinsel istismara maruz kalması düzenlenen yürüyüşle protesto edildi.

Cizre’de cinsel istismar protestosu

Bugün BDP Cizre ilçe binası önünde aralarında BDP Cizre İlçe Örgütü Başkanı Ahmet Çeter’in de bulunduğu binlerce yurttaş,  iki gün önce üç küçük çocuğun kaçırılması ve bir çocuğun da cinsel istismara maruz kalmasını Cizre’de protesto ediyor. Binlerce kişi “Yine çocuk, yine tecavüz”, “Çocuk istismarlarına son verilsin, tecavüzcülere müebbet verilsin” pankartları ile “Tecavüz kültürüne hayır”, “Cizre çocuklarına sahip çık”, “Erkek tecavüz ediyor, devlet koruyor” yazılı dövizleri açarak, Orhan Doğan Caddesi’ne çıkarak adliyeye yürüdü. Yürüyüş sırasında kitle sık sık “Cizre çocuklarına sahip çık” ve “Tecavüze hayır” sloganları attı.

‘Kadınlar ve çocuklar şiddetin en vahşisine maruz kalıyorlar’

Dicle Haber Ajansı’nda yer alan habere göre; kitlenin Adliye binasına yaklaşması üzerine kitlenin önü polisler tarafından zırhlı araçlarla kesildi. Kitlenin adliye binası önünde basın açıklaması yapma isteğini kabul etmeyen polisler, açıklamanın binaya yakın olan cadde üzerinde yapılmasını istedi. Grubun yürümesi üzerine polis, gaz bombaları ve plastik mermilerle müdahale etti. Polisin müdahalesine BDP’li yöneticilerin tepki göstermesi üzerine kısa süreli müdahale durduruldu ve kitlenin adliye binası önüne gelmesine izin verildi. Adliye önünde açıklama yapan Şırnak Belediyesi Zahide Kadın Danışmanlık Merkezi Sosyologu Ayfer Şahin, çocukların dünyanın her yerinde tacize, tecavüze ve şiddete maruz kaldığını belirterek, “Son yıllarda çocuklara yönelik taciz ve tecavüz olaylarında artış görülmektedir. Kadınlar ve çocuklar şiddetin en vahşisine maruz kalıyorlar. En temel insan hakları hiçe sayılarak, insanlık dışı tüm uygulamalar meşruluk kazanıyor” dedi.

‘Tecavüz olayını lanetliyor, tecavüzcülerin cezalandırılmasını istiyoruz’

Birçok çocuğun taş attı diye tutuklandığına dikkat çeken Şahin, “Cezaevlerinde yurtlarda, tacize, tecavüze maruz kalıyorlar. Tıpkı Pozantı ve Şakran gibi. Tutuklanan çocuklar, toplumdan izole ediliyor ve cezalandırılıyor. Bunun yerine eğitici ve onarıcı bir yaklaşım sergileyip topluma kazandırılmaları gerekirken, cezaevlerine hapsediliyorlar.”diye ifade etti. Son olarak yaşanan cinsel istismar olayına değinen Şahin, cinsel istismarda bulunan kişilerin en ağır şekilde cezalandırılmaları gerektiğini ifade etti.

Yapılan açıklamanın ardından kitle beş dakikalık oturma eylemi yaptı. / İMC

Güncelleme Tarihi: 13 Mayıs 2014, 11:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER