Ezidi kadınlar için BM’ye başvuru

IŞİD çetelerinin Ezidi kadınları kaçırmaları, satmaları ve zorla evlendirilmelerine tepki gösteren İsveç’te çalışma yürüten kadın örgütleri kadınların kurtarılması için Birleşmiş Milletler nezdinde girişimde bulundu.

Ezidi kadınlar için BM’ye başvuru
IŞİD çetelerinin Ezidi kadınları kaçırmaları,  satmaları ve zorla evlendirilmelerine tepki gösteren İsveç’te çalışma yürüten kadın örgütleri kadınların kurtarılması için Birleşmiş Milletler nezdinde girişimde bulundu.


‘Ne Fahişe Ne Boyun Eğen’, ‘Uluslararası Kadın Federasyonu’  ve ‘İsveç Birleşmiş Milletler Kadın Federasyonu’nun da aralarında bulunduğu 8 kadın örgütü IŞİD’ın kaçırdığı kadınların kurtarılması için Birleşmiş Milletler’e ortak bir mektup yazdı.

Birleşmiş Milletler Federasyonu Genel Sekreteri Linda Nordin Thorslund da konuyu Birleşmiş Milletler yetkililerle görüşmek amacıyla New York’a gitti. Thorslund’un daha önce İsveç Dışişleri Bakanlığı görevini yürüten Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson ile görüşeceği ve Birleşmiş Milletler’in kadınların kurtarılması için girişimde bulunmasını talep edeceği belirtiliyor.

Kadın örgütleri bir dönem Birleşmiş Milletler’in Silahlı Çatışmalardaki Cinsel Şiddetin Önlenmesi ile ilgili Özel Temsilciisi görevini yürüten İsveçli Politikacı Margot Wallström’le de görüşerek kadınların kurtarılması için devreye girmesini istediler. Wallström’ün 14 Eylül günü İsveç’te yapılacak genel ve yerel seçimlerden sonra kadınların kurtarılması için girişimde bulunacağını söylediği belirtiliyor.

KAÇIRILAN KADINLARIN KURTARILMASI İÇİN İSVEÇ PARLAMENTOSU’NA ÖNERGE

İsveç Sol Parti Milletvekili Amineh Kakabaveh de yazılı bir soru önergesiyle Nijerja’da Boko Haram’ın kaçırdığı 200 genç kadın ile IŞİD öetelerinin Kürdistan’da kaçırdığı Ezidi, Asuri ve Kürt kadınlarının durumlarını parlamento gündemine getirdi.

Her iki örgütün de insanlık suçu işlediklerini belirten Kakabaveh, kadınların kurtarılması için İsveç’in Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’ni devreye koymasını ve IŞİD çetelerini destekleyen ülkelerden hesap sorulmasını istiyor.

KADINLAR UNUTULUYOR

Çevre Partisi Yeşiller Eşbaşkanı Åsa Romson ile Milletvekili Esabella Dingizian da yaptıkları ortak açıklamada, IŞİD’ın kadınları kaçırmayı ve tecavüz etmeyi bir savaş stratejisi olarak kullandığını belirterek İsveç ve Avrupa Birliği’nin olanlara müdahale etmesini talep ettiler.

Günlük ETC Gazetesinde de yayımlanan makalelerinde IŞİD çetelerinin kaçırdıkları 500 civarında Ezidi kadının akibetleri hakkında hiç kimsenin sağlıklı bir bilgisi olmadığı, kadınların tecavüze, işkenceye uğradıkları, canlı canlı gömüldükleri ve pazarlarda satıldıkları haberlerinin geldiğini belirten iki politikacı, IŞİD çetelerinin kadınlara karşı uyguladıkları vahşice yöntemlerle Ezidi ve diğer grupları parçalamayı, sindirmeyi ve bu şekilde savaşta güç kazanmayı hedeflediği değerlendirmesini yapıyorlar.

KAYBEDECEK ZAMANIMIZ YOK

Kadınlara yönelik saldırıların ve cinsel köleliğin tüm toplum üzerinde olumsuz sonuçlara yol açacağı uyarısında bulunduktan sonra yapılması gerekenleri şöyle sıralıyorlar.

“İsveç Avrupa Birliği’nde Irak’tan gelen ilticacılara oturum vermekte başı çakmeli. Bölgede yaşayanlara insancıl yardım yapılmalı. Harekete geçmek için haftalarca ve günlerce bekleyemeyiz. Geçen her saat daha fazla insanın yaşamını yitirmesi demektir. Çevre Partisi İsveç Hükümetinin Birleşmiş Milletler’in bölgede güvenli bir bölge oluşturmasının sözcülüğünü yapmasını talep ediyor”.

Konu hakkında görüşlerine başvurduğumuz Sol Parti Milletvekili Amineh Kakabaveh Birleşmiş Milletler ve dış dünyanın kadınların kurtarılması için gerekli girişimlerde bulunmadığı görüşünde.

İsveç, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler’in IŞİD’a askeri destek veren, finanse eden ülkeleri bildiğini, bu ülkelerin BM üyesi olduklarını belirterek “Birleşmiş Milletler bu ülkelere kadınların derhal ve koşulsuz serbest bırakılmalarını sağlamaları için baskı yapmalıdır. Kadınların serbest bırakılmalarından sonra da bu kadınların toplum dışına itilmeleri engellenmeli ve yaşamları güvence altına alınmalıdır” diyor.

BATILILAR ÇİFTE STANDARD UYGULUYOR

Birleşmiş Milletler ve Avrupa ülkeleri için en önemli görevin IŞİD’ın durdurulmasının yanı sıra, kadın ve çocukların serbest bırakılmalarını sağlamak olduğunu söyleyen Kakabaveh, “Nijerya’da Boko Haram’ın 200 genç kadını kaçırmasının üzerinden 1 yıldan fazla süre geçti. Kimse artık bu kadınların durumunu gündeme getirmiyor. Kadınların kurtarılması için pazarlık yapıldığı söyleniyor. Kadın bedenleri üzerinden pazarlık yapılıyor. Eğer bir Avrupa ülkesinin vatandaşı kaçırılmış olsaydı, onları kurtarmak için her türlü girişimlerde bulunacaklardı. Ama azınlık halklara mensup Ezidi ve Süryani kadınlar kaçırıldığında ilgisiz davranıyorlar” ifadelerini kullanarak BM ve batılı ülkelerini uyguladıkları çifte standarda tepki gösteriyor.

Kakabaveh, kaçırılan kadınların durumlarını tartışmak amacıyla İsveç Parlamentosu’nda bir panel düzenleme hazırlıklarının tamamlanmak üzere olduğunu da söylüyor.

Güncelleme Tarihi: 02 Eylül 2014, 18:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER