Geceleri çalışmak kavrama yeteneğine ciddi hasara yol açıyor

Fransız ve İngiliz bilim insanları tarafından yapılan araştırmada, yaşları 32 ile 62 arasında değişen 3 bin çalışan 10 yıl boyunca takip altına alındı.

Geceleri çalışmak kavrama yeteneğine ciddi hasara yol açıyor
Fransız ve İngiliz bilim insanları tarafından yapılan araştırmada, yaşları 32 ile 62 arasında değişen 3 bin çalışan 10 yıl boyunca takip altına alındı. Ulusal Bilimsel Araştırmalar Merkezi (CNRS)’in Toulouse şubesi ile İngiliz bilim insanlarının yer aldığı araştırma, Occupational and Environmental Medicine adlı tıp dergisinde yayınlandı.


Araştırmaya göre, uzun yıllar geç saatlere kadar çalışan veya gece vardiyalarına kalan çalışanların beyinlerindeki yaşlanma hızı daha fazla. Araştırmaya katılan 3 bin fabrika işçisi yılda en az 50 gün ya mesaiye kalıyor ya da gece vardiyalarında çalışıyordu.

Fransız çalışanların 1996, 2001 ve 2006 yılları arasında yapılan testlerinde, özellikle anlama ve kavrama yeteneklerinde ciddi sorunlar yaşadığı tespit edildi. Buna göre, en az 10 yıl boyunca geç saatlerde çalışan kişilerde kavrama sorunu daha ciddi boyutlara ulaşarak, yaşlı bireylerde görülen düzeylere varıyor.

CNRS araştırmacılarından Claude Marquié, araştırmaya katılanların kavrama düzeyindeki yaşlanmanın ortalama 6,5 yıl olduğunu söyledi. Marquié, geç saatlere kadar çalışma veya gece vardiyalarının beyin sağlığına kısa vadede etkileri olduğunun bilindiğini, ancak araştırma sonuçlarının sorunun uzun vadede etkilerini ortaya koyduğunu kaydetti. Marquié, araştırma sonuçlarının kesinleşmesi için daha derin araştırmalara ihtiyaç olduğunu da sözlerine ekledi.

Claude Marquié, uzun yıllar gece saatlerinde çalışanlarda görülen etkilerin, işlerini bıraktıktan sonraki 5 yıl boyunca görüldüğüne dikkat çekerken, işe başlamak için asgari uyun saatin ise sabah 06 :00 olduğunun altını çizdi.

Uluslararası Kanser Araştırmaları Merkezi (IARC) tarafından 2007 yılında yapılan bir araştırmada da, uzun yıllar boyunca geceleri çalışan kişilerin kansere yakalanma riskinin daha yüksek olduğu sonucu ortaya çıkmıştı. 2012 yılında Fransa’da yapılan başka bir araştırma ise, gece çalışan kadınların kansere yakalanma riskinin yüzde 30 daha fazla olduğuna dikkat çekmişti.

Yine İsveç’te 2011 yılında yapılan bir araştırmada, gece çalışan gençlerde MS (Multiple Sclerose) olarak bilinen beyin ve omurilik hastalığına yakalanma riskinin iki kat daha fazla olduğu sonucuna varılmıştı. 

Güncelleme Tarihi: 07 Kasım 2014, 09:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER