Gözaltında kayıplar için Meclis'e 200 bin imza

YAKAYDER gözaltında kaybedilen ve faili meçhul cinayetlere kurban gidenlerin faillerinin ortaya çıkarılması, Türkiye’nin Minnesota Protokolü’nü imzalaması ve Adalet Komisyonu’nun kurulması talebiyle topladığı 200 bin imzayı Meclis’e iletecek.

Gözaltında kayıplar için Meclis'e 200 bin imza
YAKAYDER gözaltında kaybedilen ve faili meçhul cinayetlere kurban gidenlerin faillerinin ortaya çıkarılması, Türkiye’nin Minnesota Protokolü’nü imzalaması ve Adalet Komisyonu’nun kurulması talebiyle topladığı 200 bin imzayı Meclis’e iletecek.

17-19 Mayıs 1996 tarihleri arasında Uluslararası Gözaltında Kayıplar Kurultayı’nda birleşik mücadelenin sürekliliğini sağlamak amacıyla Gözaltında Kayıplara Karşı Uluslararası Komite’nin (ICAD) kurulmasına karar verildi ve gözaltında kaybettirilen Hasan Ocak’ın cansız bedeninin bulunduğu 17 Mayıs tarihi de “Gözaltında Kayıplara Karşı Uluslararası Mücadele Haftası” ilan edildi.

1996 yılından bu yana her yıl 17-31 Mayıs tarihleri arasında, insan hakları savunucuları ve kayıp yakınları, kayıplarının akıbeti ve faillerin ortaya çıkartılması için etkinlikler düzenliyor.

Etkinlikler

- Cumartesi Anneleri’nin 477′inci hafta oturma eylemi ile bugün başlıyor.

- İstiklal Caddesi’nde “Kayıplar İçin Yürüyen Sergi” etkinliği gerçekleştirilecek.

- 19 Mayıs Pazartesi günü ise Hasan Ocak ve Rıdvan Karakoç mezarları başında anılacak.

- 30 Mayıs’ta Cumhuriyet’in ilk gözaltında kaybı Salih Bozışık dönemin işkence merkezi Sansaryan Han önünde anılacak.

- Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (YAKAY-DER), gözaltında kaybedilen ve faili meçhul cinayetlere kurban gidenlerin faillerinin ortaya çıkarılması, Türkiye’nin BM’nin Bütün Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Dair Uluslararası Sözleşmesi ve Minnesota Protokolü’nü imzalaması ile Meclis çatısı altında faili meçhullerin ortaya çıkarılması için Adalet Komisyonu’nun kurulması amacıyla geçtiğimiz yıl başlattıkları imza kampanyası, çerçevesinde topladığı 2 yüz bin imzayı Meclis’e iletecek.

Minnesota Protokolü

Mayıs 1989 yılında Birleşmiş Milletler genel kurula sunulan ve kabul edilen “Hukuk Dışı ve Yargısız İnfazların Hukuki Açıdan Soruşturulması”na ilişkin Minnesota Protokolü’nü bu güne kadar 87 ülke imzaladı.

Türkiye bu protokole yükümlülüklerinden kaçınarak “çekinceli” imza koydu.

Minnesota Protokolü, “Hukuk dışı, keyfi ve yargısız infaz şüphesi, ulusal veya yerel ceza hukukuna uygun olarak soruşturulması ve ceza yargılanmasına başvurulması için bağımsız, bilimsel ve etkin soruşturma için delillerin sağlıklı toplanmasını” öngörüyor.

Soruşturmanın kapsadığı alanlar:

(a) Siyasi suikastlar;

(b) Cezaevi ve gözaltında yapılan işkence ve kötü muamelelerden kaynaklanan ölümleri;

(c) Zorla “kaybedilme”den kaynaklanan ölümleri;

(d) Kolluk kuvvetlerinin aşırı güç kullanmasından kaynaklanan ölümleri;

(e) Usulüne uygun yargılama yapılmaksızın gerçekleşen infazlar;

(f) Soykırım eylemleri / İMC

Güncelleme Tarihi: 18 Mayıs 2014, 00:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER