Gözaltındaki Akademisyenler Serbest

Kocaeli'nin ardından Bursa, Bolu ve Erzurum’da gözaltına alınan “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisi imzacısı akademisyenler serbest.

Gözaltındaki Akademisyenler Serbest
 “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisine imza attığı için gözaltına alınan Bolu ve Bursa gözaltına alınan akademisyenler savcılık ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

Savcılıkça tutuklama istemiyle Erzurum 2. Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevkedilen Atatürk Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ramazan Kurt yurt dışı yasağı şartıyla serbest bırakıldı. 

Bildiriye imzalayan akademisyenlerden bugün Kocaeli, Bursa, Bolu ve Erzurum’da gözaltına alınan 28 akademisyen serbest kalmış oldu.

Bursa’da üniversitede gözaltı

Bursa Uludağ Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Gökhan Yavuz Demir, Tıp Fakültesi'nden Şule Akköse Aydın ve Tarih Bölümü'nden Araştırma Görevlisi Aylin Çakı Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatıyla Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince üniversiteden gözaltına alınmıştı.

Radikal’den İsmail Saymaz’ın haberine göre Bursa Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'ndeki sorguda; imza kampanyasının KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Bese Hozat'ın talimatıyla yapıldığı ileri sürüldü. Hozat'ın 22 Aralık'ta yaptığı bir açıklamada "Aydın ve demokratik çevreler özyenetimlere sahip çıksın" dediği, "talimat" niteliğinde olduğu iddia edilen açıklama sonrası 11 Ocak'ta bildirinin yayınlandığı savunuldu. Ayrıca bu bildirinin PKK üyesi jargonuyla yazıldığı ileri sürüldü.  

Bolu’da ev araması

Bolu'da bildiriye imza veren Dr. Ülkü Güney, Doç. Dr. Selime Güzelsarı ve Prof. Dr. Barış Kılıçbay'ın evlerine bu sabah erken saatlerinde arama kararı ile ekipler gelmiş, ev ve işyerlerindeki aramanın ardından akademisyenler savcıya ifade vermişti.

Erzurum’da tehdit edilen akademisyene yurt dışı yasağı

Atatürk Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ramazan Kurt'un evi bu sabah polislerce basılmış baskında bulunmayan Kurt, avukatı eşliğine emniyete gitmişti.

Erzurum Terörle Mücadele Şubesi'nde "örgüt propagandası" iddiasıyla sorguya alınan Kurt susma hakkını kullandı. Kurt, savcılık ifadesinin ardından tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Bildirinin açıklanmasının ardından  Kurt'un çalıştığı Edebiyat Fakültesi'ne girerek tehditkar ve ırkçı sloganlar atmış, telefonla ölüm tehditleri aldığını söyleyen Kurt, 14 Ocak’ta İHD Erzurum Şubesi'ne başvurmuştu.

DİHA’nın haberine göre Kurt’un avukatı Celal Zonguldak, savcının ifade sırasında “PKK terör örgütü müdür?” şeklinde soruşturma ile ilgisi olmayan soruların sorduğunu aktardı. 

Güncelleme Tarihi: 16 Ocak 2016, 13:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER