Gregor Gysi: Öcalan semboldür, serbest bırakılmalı

Almanya’nın Hamburg kentindeki Demokratik Toplum Merkezi’ni ziyaret eden Alman Sol Parti lideri Gregor Gysi, “Abdullah Öcalan bir semboldür, sırf Kürtler değil, birçok kesim serbest bırakılmasını talep ediyor, biz de bunu istiyoruz” dedi.

Gregor Gysi: Öcalan semboldür, serbest bırakılmalı
Almanya’nın Hamburg kentindeki Demokratik Toplum Merkezi’ni ziyaret eden Alman Sol Parti lideri Gregor Gysi, “Abdullah Öcalan bir semboldür, sırf Kürtler değil, birçok kesim serbest bırakılmasını talep ediyor, biz de bunu istiyoruz” dedi.


15 Şubat’ta eyalet parlamentosu seçimlerinin düzenlendiği Hamburg’u ziyaret eden Almanya Sol Parti Parlamento lideri Gregor Gysi, Sol Parti’den yeniden milletvekili adayı olan Cansu Özdemir ile birlikte Demokratik Toplum Merkezi’nde gerçekleştirilen sohbet toplantısına katıldı.

Gysi, Demokratik Toplum Merkezi’nin faaliyetleri hakkında bilgi aldıktan sonra Sol Parti olarak silah yardımına sıcak bakmadıklarını ve bunun da prensip olarak silah ihracatına karşı olmalarından kaynaklı olduğunu belirtti. Almanya hükümetinin silahı sadece peşmerge güçlerine vermek istediğini ve PKK’ye ‘terör listesinde’ bulunduğundan dolayı vermeyi yasakladığını söyleyen Gysi, bunu yanlış bir tutum olarak değerlendirdi.

PKK’nin ‘terör listesi’nden çıkarılmasını ve onun yerine DAİŞ’in o listeye girmesi gerektiğini de söyleyen Gysi, “Hükümet, DAİŞ’i terör listesine aldı, fakat PKK’yi o listeden çıkarmadı. DAİŞ’e karşı savaşan tek güç Kürtlerdir. Êzîdî, Hıristiyan ve diğer insanlara yardım etmek ancak Kürtlerle olur. Irak hükümeti Kürtlere yardım edemez, çünkü kendileri Kürtlerin yardımına muhtaçtı” dedi.

‘ÖCALAN BİR HALK LİDERİDİR’

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın bir halkın lideri olarak görmek gerektiğini de belirten Gysi, şunları ifade etti: “Bir halkın liderinin özgür olması gerekir. Öcalan’ın özgürlüğü sadece Kürtlerin isteği değil, biz de bunu istiyoruz. Bir özgürlük hareketi liderinin 16 sene hapis yatması yeter de, fazladır. Öcalan bir halk lideridir.”

PKK yasağının kaldırılması için ellerinden gelen yardımı sunacaklarını açıklayan Gysi, bu konudaki kamuoyunun da değiştiğini söyledi:

“Kamuoyu desteğiyle bu problem çözülecektir. Kürtler açısından çok iyi bir şeyin olduğuna inanıyorum. Daha önce hükümetimiz Kürt sorununu hiç ele almıyordu, çünkü Türkiye hükümeti ile iyi ilişkilerini bozmak istemiyordu” diyen Gysi, ama artık herkesin Türk devletinin DAİŞ çetelerine destek verdiğini gördüğünü de sözlerine ekledi.

‘ÖZDEMİR’İN ADAYLIĞINI ÖNEMSİYORUM’

Hamburg’daki eyalet seçimleri arifesinde, kendi partisinden yeniden milletvekili adayı olan Kürt kökenli Cansu Özdemir’e PKK bayrağından dolayı dava açılmasına da değinen Gysi, Almanya Parlamentosu’nda da bir Kürt adayın olmasına taraftarı olduğunu söyledi.

“Sizin burada bir yandan kendi kültürünüzü korumanız ve aynı zamanda Almanya’nın bir parçası olabilmeniz beni gururlandırıyor” diyen Gysi, Özdemir’in adaylığını çok önemsediğini belirterek ‘Cansu gibi bir arkadaşın aramızda bulunmasından büyük memnuniyet’ duyduğunu kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 13 Şubat 2015, 14:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER