Hakkari'de ilk defa 'Ot festivali' düzenlendi

Hakkari'de doğanın sunduğu eşsiz lezzetleri ve zengin bitki çeşitliliğini ön plana çıkarmak, gastronomi turizmine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen Birinci 'Yöresel Ot' Festivali düzenlendi. Doğanın kalbinde lezzetin izinde" mottosuyla gerçekleşen festival, renkli ve coşkulu anlara sahne oldu.

Hakkari'de ilk defa 'Ot festivali' düzenlendi

Valilik himayesinde ve İl Millî Eğitim Müdürlüğü koordinasyonunda, Mehmet Akif Ersoy Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bahçesinde düzenlenen festival renkli görüntülere sahne oldu. Etkinliğe Hakkari Valisi Ali Çelik, Cumhuriyet Başsavcısı Haluk Ünlüsoy, Müftü Hüseyin Okuş, İl Milli Eğitim Müdürü Nurettin Yılmaz, İl Emniyet Müdürü İdris Yılmaz, Kültür ve Turizm Müdürü İdris Ağacanoğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Abdulhalim Ünalan, AK Parti İl Başkanı Zeydin Kaya ve çok sayıda davetli katıldı. Festivalde, Hakkari'nin zengin yöresel mutfağına tat katan luşe, siyabo, mende, çorin gibi bölgeye özgü otlardan yapılan şifalı ve lezzetli yemekler sergilendi.

Vali Çelik, beraberindeki protokol üyeleriyle birlikte sergi alanını gezerek, yöresel lezzetler hakkında bilgi aldı. Mehmet Akif Ersoy Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek İçecek Hizmetleri Bölümü öğrencileri, yöresel otlardan hazırladıkları yemekleri tanıtarak büyük beğeni topladı.

24-119

Festivalde konuşan Hakkari valisi Ali Çelik, Doğanın kalbinde lezzetin izinde mottosuyla düzenlediğimiz bu toprağın şifasını ve yörenin lezzetini bir araya getiren Hakkari yöresel ot festivalinin ilkinin büyük bir heyecanla birlikte beraber gerçekleştiriyor. Hakkari sadece dağların yaylaların ve eşsiz manzarasıyla değil aynı zamanda binlerce yıllık geçmişi köklü mutfak kültürü ve endemik bitki çeşitleri ile Türkiye'nin yükselen değerleri haline gelmektedir. Bizler bu değeri görünür kılmak yerel zenginliklerimizi geleceğe ülkemize ve uluslar arası alana tanıtmak ve taşımak için bu topraklara ait olanı marka haline getirmek için çaba gösteriyoruz. bu çerçevede özellikle mesleki eğitim kurumlarımızın büyük bir çaba özverisi ile yürüttüğü çalışmalar sayesinde ilimizin gastronomi değerleri kapasitesi ve hazineleri birer birer gün yüzüne çıkıyor. Mesleki eğitim merkezlerimizin Gastronomi bölümü Öğretmen ve öğrencileri köy köy dolaşarak yaşlılarımızla sohbet ederek unutulmaya yüz tutmuş tarifleri derleyip kayıt aldılar. Bu süreçte yaklaşık 130'a yakın özgün yemek tespit edilmiş, tarifler oluşturulmuştur. Bu amaçla Hakkari'mizin adını güçlü bir şekilde duyulmaya başlamışlardır. Bu başarı sadece gastronomi kazanımı değil yerel üretimin kültürel mirası Hakkari değerlerinin ulusal bazda tanıması için bizlere önemli bir fırsat sunmuştur. Bugün düzenlediğimiz ot festivalimiz doğadan sofraya uzanan üretim zincirinin uygulamalı olarak gözler önüne seren bir vitrin olacaktır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum'' dedi. 

25-129

Hakkari il Eğitim müdürü Nurettin Yılmaz ise, Hakkari coğrafyası dediğimiz zaman Türkiye'nin en nadide en güzel coğrafyalardan biri akla geliyor. Hakkari aynı zamanda endemik ve kendine has bir bitki zenginliği sunuyor. Bugün burada Hakkari coğrafyasında yetişen bitkilerden elde edilen yemeklerin bir festivalini yaptık. Hakkâri'de daha önce yapılmamış bir ot festivali düzenledik. İnşallah bundan sonra bu festivallerin devamı gelir' dedi.

Festival Halk oyunları ekiplerinin gösterisi ile sona erdi. / Yüksekova Halkın Sesi

27-57

26-41

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER