Haşim Kılıç'tan sert açıklamalar

Haşim Kılıç, paralel yapı iddialarıyla ilgili "Yargının karşı karşıya kaldığı bu iddianın adı vicdan yolsuzluğudur" dedi.

Haşim Kılıç'tan sert açıklamalar
Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) 52. kuruluş yıl dönümü ve yeni üye Hasan Tahsin Gökcan'ın yemini dolayısıyla Yüce Divan Salonu'nda tören düzenlendi. Açılış konuşmasını yapan AYM Başkanı Haşim Kılıç, hukukun üstünlüğüne vurgu yaparak, "Bu ayrışma ve bölünmenin hukuk devletinin hukuk güvenliğini sonunu getireceğini yargıda yaşayacağımız olaylar bizlere açıkça göstermektedir. Bir internet sitesine ersimin yasaklanması kararına yönelik verdiği ihlal kararının siyasal kaygılarla ölçüsüz bir şekilde eleştirilmesi dikkat çekicidir. Hukuk devletinde mahkemeler emir ve talimatla çalışmadığı gibi, dostluk ve düşmanlık duyguları ile de yönlendirilemez. Bu kez farklı renkte yeni bir vesayet sisteminin oluşmasına tanık olduk. Kimse bu yeni oluşumun günahından kendisini soyutlamaya kalkışmasın. Tarih olanları kaydediyor. Gerçekleri itiraf etmek, konuşmak cesaretle çözüm yolları bulmak zorundayız. Yargı milletin iradesine tuzak kurulacak yer değildir. Olmamalıdır. Bu konuyla ilgili olarak paralel devlet ya da çete diye nitelendirilen çok vahim, çok ciddi bir suçlama ile karşı karşıyadır. Bu suçlama üzerinde yapışık kaldığı sürece, yargının ayakta kalması söz konusu değildir. Yargıya olan güven ağır yara almıştır. Herkes bu iddialarla ilgili bilgi belge ve delilleri zaman geçirmeden ortaya koymak zorundadır. Gerek yargıda gerekse yürütme organı içinde var olduğu iddia edilen bu kişilerin başka illere tayin edilerek ya da yerlerini değiştirerek sorunu çözmek anlamsızdır. Söz konusu iddiaların yargı kurumlarında psikolojik travma yarattığı, hepimizin saklayamayacağı gerçeklerdir. Bu ayrışma ve bölünmenin hukuk devletinin, hukuk güvenliğinin ve adaletin sonunu getireceğini yargıda yaşadıklarımız bunu açıkça göstermektedir. Yargının bu iç ağrısı ile yaşaması asla söz konusu değildir. 'İddia edilen kayıt dışı yapılanma, yargı mensupları arasında korku, endişe gelecekle ilgili belirsizliklerin doğmasına, mesleki ilişkinin çok olumsuz etkilenmesine yol açmaktadır. Yargının karşı karşıya kaldığı bu iddianın adı vicdan yolsuzluğudur" diye konuştu. 

Törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, TBB Başkanı Metin Feyzioğlu da katıldı. / dha
Güncelleme Tarihi: 26 Nisan 2014, 11:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER