Hasta tuksak Mehmet Yamaç'a özgürlük istendi

Hasta tutsaklar için İHD İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu üyeleri tarafından her hafta düzenlenen “F oturum” eyleminin 149’uncusu Galatasaray Lisesi önünde yapıldı. Eylemde kanser hastası tutsak Mehmet Yamaç’a özgürlük istendi.

Hasta tuksak Mehmet Yamaç'a özgürlük istendi
Hasta tutsaklar için İHD İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu üyeleri tarafından her hafta düzenlenen “F oturum” eyleminin 149’uncusu Galatasaray Lisesi önünde yapıldı. Eylemde kanser hastası tutsak Mehmet Yamaç’a özgürlük istendi.


İHD İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu üyeleri, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla her hafta düzenledikleri "F oturumu" eyleminin 149'uncu kez Galatasaray Lisesi önünde bir araya geldi. "Tecrit öldürüyor, F Tipi cezaevleri kapatılsın", "Hapishanelerde ölüm istemiyoruz, hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartlarının açıldığı eylemde, hasta tutsakların fotoğraflarının bulunduğu dövizler ile "Hapishanelerde ölüm istemiyoruz" , "Hasta mahpusların yaşam hakkı engellenemez" dövizler ve kırmızı karanfiller taşınarak, sık sık, "Tecrit öldürür, dayanışma yaşatır", "Mehmet Yamaç serbest bırakılsın", "Hasta mahpuslar yalnız değildir" sloganları atıldı. 

Kaldığı Erzurum H Tipi Cezaevi'nden Tekirdağ 1 No'lu F Tipi Cezaevi'ne sürgün edilen kanser hastası Mehmet Yamaç'ın durumuna dikkat çekildiği eylemde konuşan Leyla Kaya, 19 yıldır cezaevinde olan ve müebbet hapis cezası alan Yamaç'ın, 19 Aralık cezaevi katliamı sırasında kaldığı Adana Cezaevi'nde ağır yaralandığını ve göğüs kafesinin kırıldığını belirtti. Yamaç'ın 19 yıldır tedavisinin yapılmadığını söyleyen Kaya, atılan gaz bombaları nedeniyle Yamaç'ın akciğerlerinin bir bölümünün yandığını ve verilen yanlış ilaçlar nedeniyle de midesinde çok sayıda yara meydana geldiğini dile getirdi.

Başta Adalet Bakanlığı ve Ceza Tevkif Genel Müdürlüğü olmak üzere ilgili kurumlara Yamaç'ın durumuna dair bilgilendirme yaptıkları halde zorla sürgün edildiğine dikkat çeken Kaya, "Yamaç onlarca doktora gitti. Bazıları alay edercesine 'hiçbir şeyin yok', deyip geri çevirdiler, bazıları KOAH teşhisi koydu, kimisi 'zatüree olmuşsun' dedi, kimisi 'ciğer zarının kalınlaştığı'nı söyledi. Bazıları, 'zamanında tedavi olsaydın belki böyle olmazdı, artık yapacak bir şey yok. Ömür boyu bu ağrıları yaşayacaksın' deyip ağrı kesiciler yazarak geri çevirdiler" ifadesinde bulundu. 

YAMAÇ’IN GÖNDERDİĞİ MEKTUP OKUNDU

Yamaç'ın gönderdiği mektubu okuyan Kaya, Yamaç'ın Adalet Bakanlığı'ndan ailesinin bulunduğu Van'a sevk talebinde bulunduğunu; ancak Van yerine Edirne F Tipi Cezaevi'ne sürgün edildiğini aktardı. Yamaç'ın, "Tedaviler, işkenceye dönüştürülmektedir. Ben sadece tedavimin insanca koşullarda yapılmasını istiyorum" sözlerini aktaran Kaya, tecrit ve işkencenin herkesi tehdit ettiğini ve bunlara karşı susmamak gerektiğini dile getirerek mücadele çağrısı yaptı. 

Eylem, atılan sloganlar ile son buldu

Güncelleme Tarihi: 25 Ocak 2015, 09:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER