Hasta tutsaklar için 202 mum yakıldı

İHD'nin hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için ve açlık grevindeki tutsakların taleplerine destek vermek amacıyla bir çok ilde eylem yaptı.

Hasta tutsaklar için 202 mum yakıldı
İHD'nin hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için ve açlık grevindeki tutsakların taleplerine destek vermek amacıyla bir çok ilde yaptığı eylemlerde, infaz yasasının insani olmadığı ve hasta tutsakların ölüme terk edildiği belirtilerek, hasta tutsakların serbest bırakılması istendi. 


HAKKARİ 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi de konuşa ilişkin Belediye hizmet binası önünde yapılan açıklama İHD yöneticilerinin yanı sıra hasta mahpusların aileleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle basın açıklaması yaptı. 228 hasta tutsak için mumlarla 228 yazıldı. İHD Hakkari Şube Başkanı İsmail Akbulut, insanlık tarihinin en karanlık mekanlarının cezaevleri olduğunu altını çizdi. Akbulut, vicdanlara seslenerek duvarların ardında işkence altındaki hasta tutsakların seslerini duyma çağrısı yaptı.

Akbulut, Türkiye’de infaz yasasının insani olmayan bir yaklaşım üzerine kurulu olduğunu altını çizerek hasta ve ağır hasta mahpuslar için cezaevi koşullarının daha vahim bir tablo sergilediğinin altını çizdi. “ATK bağımsız değildir” diyen Akbulut tam teşekküllü hastanelerden alınan raporların hasta tutsakların serbest bırakılması için yeterli olması gerektiğini aktardı. 

PKK ve PAJK’lı tutsakların Rojava için başlatmış oldukların açlık grevini hatırlatan Akbulut, “Geçmiş tarihlerde yapılan açlık grevlerindeki aynı acıyı tekrar yaşamak istemiyoruz. Siyasi tutsakların taleplerinin hükümet tarafından karşılık bulması umut ediyoruz” dedi. Yapılan açıklama hasta ve ağır hasta mahpusların derhal serbest bırakılması talebi, alkış ve ıslıklarla sona erdirildi. 

AMED

İHD Amed Şubesi üyeleri de E Tipi Kapalı Cezaevi önünde mum yakarak oturma eylemi gerçekleştirdi. "Cezaevinde yüzlerce hasta mahpus var, ölüyorlar. Daha ne kadar sessiz kalacaksın. Susma suça ortak olma" pankartının açıldığı eyleme, TUHAD-DER, TUHAD-FED, Amed Barış Anneleri Meclisi üyeleri ve kayıp yakınlarını katıldı. Şube Başkanı Raci Bilici, cezaevlerinden her gün bir tabut çıkacağının kaygısı içinde olduklarını belirterek, hükümetin güvenlikçi kanunlardan vazgeçmesini ve tüm siyasi tutsakların serbest bırakılmasını istedi. Cezaevi Komisyonu sorumlusu Av. Muharrem Süren, mahpusların başta yaşam hakkı olmak üzere en temel hak ve özgürlüklerinin devlet tarafından ortadan kaldırıldığını belirtti. Mahpusların hapishanelerde her türlü işkence ve kötü muamele uygulamasıyla karşılaştıklarına dikkat çeken Süren, devletin insanca yaşam hakkı tanımadığını ve mahpusların sağlığa ulaşma hakkı ve tedavi olanaklarının engellendiğini belirtti. Süren, mahpusların son özgürlük günlerinin, veda haklarının sağlanmasını talep etti. Açlık grevine giren tutsakların taleplerinin kabul edilmesi istenen eylemde yarım saatlik oturma eylemi yapıldı. Eylem, "Tutsaklara özgürlük" sloganı ile sona erdi. 

BATMAN

Batman'da ise İHD üyeleri Atatürk Parkı önünde basın açıklaması yaparak, oturma eylemi gerçekleştirdi. Eylemde, “Mirov bi mafê xwe mirov e”, “Ji girtiyên nexweş re azadî” yazılı dövizler taşınırken, İHD Batman Şubesi üyesi Av. İlyas Tarım Kürtçe başladığı konuşmasında hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi. Ayrıca Kobanê'ye insani koridor açılması talebiyle açlık grevine başlayan tutsakların durumuna dikkat çekilen açıklama, oturma eylemi ile son buldu. 

İZMİR
 

İHD İzmir Şubesi üyeleri de Konak Eski Sümerbank önünde yaptığı eylemde, "Hasta mahpuslara özgürlük" pankartı açtı. Kitlenin katıldığı eylemde konuşan İHD Şube Yöneticisi Adalet Karadaş, hasta mahpusların beslenme, hijyen, sağlık gibi temel haklarının dahi engellendiğini söyleyen Karadaş, bir an önce özgürlüklerinin sağlanması gerektiğini vurguladı. Ayrıca Kobane'ye yönelik saldırıların ve AKP-IŞİD işbirliğinin sona ermesi için 4 bin PKK ve PAJK'lı tutsakların 15 Ekim tarihinde açlık grevine başladığını da hatırlatan Karadaş, herhangi bir kötü durum yaşanmadan taleplerin yerine getirilmesi gerektiğini söyledi. 

MERSİN 

İnsan Hakları Derneği Mersin Şubesi, Özgür Çocuk Parkı’nda mumlarla yazdıkları “228’i ağır 578 hasta tutsak serbest bırakılsın” yazısı ile cezaevlerinde tutulan tutsaklara özgürlük istedi. İHD Mersin Şube sekreteri Özgür Çağlar, hastanelerin fiziki yapısının infaz koşullarının yarattığı olumsuz koşullar ve tecrit uygulamasının yarattığı psikolojik koşullarının artık herkes tarafından bilinmekte olduğunu belirtti. Rojava’ya insani yardımın koridorunun açılması talebinde bulunarak 15 Ekim 2014 gününden itibaren 94 hapishanede 4 binin üzerinde PKK/PJAK’lı siyasi tutsağın açlık greve başladığına değinen Çağlar, tüm siyasi tutsakların serbest bırakılmasını istedi.

Güncelleme Tarihi: 20 Ekim 2014, 12:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER